Agrárközélet
Agrárközélet

A Kárpát-medence kincsei az OMÉK-on

A Kárpát-medence kincsei az OMÉK-on

Agrofórum Online

A 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron ismét lehetőség nyílik a külhoni magyarok által készített, zömmel kézműves termékek bemutatására.

Az elmúlt alkalommal (2015) megrendezett OMÉK-on nagy sikert arattak a külhoni magyarok által előállított és bemutatott termékek. A minisztérium vezetése felismerve annak jelentőségét, hogy ezáltal is erősödik az anyaország és a külhoni magyarok kapcsolata, ebben az évben nagyobb „teret” biztosít a kiállítóknak.

A négyszáz négyzetméteres pavilonban harminckét gazdaszervezet által képviselt 122 kiállító elsősorban helyi élelmiszerekkel jelenik meg az FM külhoni agrárkapcsolatainak jóvoltából, ami nemcsak a bemutatkozás lehetőségét jelenti, hanem azt is, hogy a kiállítással járó költségek jelentős részét is magára vállalja a minisztérium.

Azok a civil szervezetek, illetve az általuk képviselt kisvállalkozások élhetnek ezzel a lehetőséggel, akikkel a minisztériumnak élő kapcsolata van.

Az FM által készített ismertető füzet egyik szlogennek is beillő mondata: „A Kárpát-medence kincsei visszavárják”. Az ismertető egyben a kisvállalkozók bemutatkozásának célját is megfogalmazza, miszerint a Kárpát-medence varázslatos ízvilágával és turisztikai látványosságaival ott, a helyszínen érdemes megismerkedni, élvezve a szülőföld kínálta különlegességeket és a figyelmes vendéglátást.

A kiállítók megjelenítik azt a jellemző tájegységet, ahonnan érkeznek. Lesz többek között székelykapu, borospince, kalotaszegi szoba, és nemcsak a termékekkel, de a mesterségekkel is találkozhatunk.

A kiállítás ízelítőt ad a határon túli kisvállalkozások termékeiből és tevékenységéről, amely közös kultúránk elszakíthatatlan része.

A kisvállalkozások mellett a tehetősebb nagyvállalkozások is meghívást kaptak az OMÉK-ra, de ők már ki tudják gazdálkodni a kiállítás költségeit. Esetükben a részvétel célja, hogy a termékeikkel minél nagyobb számban meg tudjanak jelenni az anyaországi piacokon. Jönnek Erdélyből, a Felvidékről és a Vajdaságból. Ez utóbbi lesz a legszínvonalasabb, mivel ott kezdődött a Magyar Kormány gazdaságfejlesztési programja, amely már eddig is jelentős eredményeket produkált.

Ezen a kiállításon „a magyar föld legjavával” ismerkedhetnek meg a látogatók, benne valamennyi elszakított nemzetrészünk kincseivel.

(Agrofórum Online – Dr. Bódis László)

Megváltozott a támogatások számviteli nyilvántartásával foglalkozó jogszabály

2019. december 15. 15:17

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésének köszönhetően megváltozott a támogatások számviteli nyilvántartásával foglalkozó jogszabály.

Tejfeldolgozó üzemet adtak át Bács-Kiskun megyében

2019. december 15. 07:47

A mintegy 747 millió forint értékű beruházás a Vidékfejlesztési Program 347 millió forintos európai uniós támogatása mellett 400 millió forint önerővel épült meg.

Tudjon meg mindent a kölcsönös megfeleltetésről! - 2. rész: A KM általános alapszabályai

2019. december 14. 04:36

A kölcsönös megfeleltetés rendszerében érintett támogatások igénybevételéhez szükséges a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ) fenntartása.

Gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

2019. december 13. 13:47

Az élőállatok felvásárlási ára 16,7 százalékkal volt magasabb a tavaly októberinél, a szeptemberi 13,4 százalék után. A vágósertés mellett a vágómarha felvásárlási árának éves emelkedése is meglódult a szeptemberi 1,2 százalékosról 11,3 százalékosra.

Arasson sikert - 32. Bábolnai Gazdanapok

2019. augusztus 14. 11:34

Hamarosan megnyitja kapuit a több mint három évtizedes múltra visszatekintő kiállítás, a Bábolnai Gazdanapok.

Januárban újra lehet pályázni a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyért!

2019. december 8. 04:36

A védjegyrendszerben az állami szerepvállalás garanciát jelent a minőségre, többek között azért, mert a Nébih laboratóriumai adják az ellenőrzés hátterét, és az Arany Fokozat elnyerésének alapjául szolgáló Termékmustra mögött is a hivatal szakemberei állnak.

„A fejlődés hagyománya” - az OMÉK margójára

2019. október 4. 10:29

A következő 2-3 évben annyit fog változni a mezőgazdasági ágazat, amennyit ezelőtt 30 év alatt összesen.

A saras gumicsizma és a koszos talicska már a múlté? - "Az OMÉK ablak a magyar vidékre"

2019. szeptember 27. 09:46

Magyar termékek, helyi ételek, hagyomány és kultúra, mezőgazdaság... A HUNGEXPO területén csütörtökön nyitotta meg kapuit a magyar vidék és az agrárium fővárosi ünnepe, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, aminek egyik célja, hogy a termelőket, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szereplőit, a falusi hagyományokat megismertesse a budapestiekkel. Négy napig a népzene, a térségi ízek, a helyi termékek lepik el a HUNGEXPO vásárközpontot.