Agrárközélet
Agrárközélet

A mezőgazdaságban dolgozók után adó- és járulékkedvezmény jár

A mezőgazdaságban dolgozók után adó- és járulékkedvezmény jár

Agrofórum Online

A rendszeresen mezőgazdaságban dolgozókat alkalmazó cégeknek a szociális hozzájárulási adóból jár kedvezmény.

Mezőgazdasági idénymunkára – növénytermesztési, állatgondozási, erdőgazdálkodási feladatokra – egyszerűsített foglalkoztatás keretében is lehet alkalmazni a munkavállalókat. Megéri így alkalmazni a dolgozót, hiszen vállalkozónak mindössze napi 500 forint közterhet kell fizetnie. A dolgozónak pedig semmilyen fizetési kötelezettsége nincs.

Ez a foglalkoztatási forma a mellett, hogy a lehető legnagyobb megtakarítást jelenti, rendkívül egyszerű és minimális adminisztrációval jár. Az idénymunka esetében ugyanis nem kötelező a szerződést írásba foglalni, szóban is megköthető. A foglalkoztatás bejelentése történhet akár telefonon, a 185-ös hívószámon, vagy elektronikusan a ’T1042E bejelentőlapon Ügyfélkapun át. A bejelentéshez csak a munkavállaló adóazonosítójára van szükség.

A mezőgazdasági idénymunkának vannak időbeli korlátai, ugyanis legfeljebb öt egymást követő naptári napig, egy hónapban összesen legfeljebb tizenöt naptári napig, és egy naptári éven belül legfeljebb százhúsz naptári napig dolgozhat így a munkavállaló.

A rendszeresen mezőgazdaságban dolgozókat alkalmazó cégeket is támogatja a kormány. 2014 júliusától kibővült az ún. munkahelyvédelmi akció. Ekkortól vehető igénybe a mezőgazdasági ágazatban dolgozó 25 és 55 év közötti foglalkoztatottak után a szociális hozzájárulási adóból a kedvezmény. A munkahelyvédelmi akció a munkahelyek megtartásának, az idénymunkások egész évi foglalkoztatásának biztosítása mellett a mezőgazdasági vállalkozók versenyképességét is javítja.

Idén áprilisban 21 ezer munkavállalót érintett a kedvezmény. A mezőgazdasági dolgozókat alkalmazó cégeknél áprilisban összességében 222 milliót hagyott a kormány.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyre nyugtalanabbak az európai gazdák, cselekvésre kényszerítik a döntéshozókat

2024. április 8. 08:10

Az európai döntéshozók visszafogták a természet védelmét szolgáló szabályozásokat, korlátozták a vámmentes ukrán gabona behozatalát, és hatályon kívül helyezték a peszticidek használatát korlátozó új jogszabályt.

Magyar gyűrűs vörös vércsét fotóztak Nigériában

2024. április 7. 12:10

A madarat első éves korában, 2023. szeptember 8-án gyűrűzték a Farmosi Madárvártán.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

70 ezer idénymunkást vár a brit mezőgazdaság

2020. május 20. 09:33

A mezőgazdaságban segédkező kelet-európai idénymunkások ilyenkor szokásos számának hozzávetőleg a harmada érkezett Nagy-Britanniába a koronavírus-járvány miatt - mondta kedden a brit környezetvédelmi és élelmezésügyi miniszter.

Tájékoztató a diákok mezőgazdasági idénymunka vállalásáról

2018. május 18. 08:53

A diákok egyszerűsített foglalkoztatás vagy alkalmi munka formájában is dolgozhatnak.

Érdemes mezőgazdasági idénymunkát vállalni a közmunkásoknak is

2018. június 17. 08:30

A hosszú távú cél az, hogy a közmunkások ne csak kiegészítő tevékenységként dolgozzanak az agráriumban, hanem teljes állásban találják meg számításukat a mezőgazdaságban.

Engedélyezik az idénymunkások beutazását Németországba

2020. április 3. 09:33

A tavaszi munkákra, például a Németországban rendkívül népszerű spárga betakarítására május végéig nagyjából 100 ezer idénymunkásra van szükség az ágazatban.