Agrárközélet
Agrárközélet

A NAK támogatja a biomassza-alapú gazdaság kialakítását

A NAK támogatja a biomassza-alapú gazdaság kialakítását

Agrofórum Online

Az agrárkamara elkötelezett egy biomassza-alapú gazdaság megalapozását lehetővé tévő nemzeti stratégiaalkotási folyamatban – fogalmazódott meg az OMÉK keretében megtartott, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Földművelésügyi Minisztérium (FM) közös szervezésű konferenciáján.

Hatékony kormányzati szerepvállalás szükséges a biomassza-alapú gazdaság újjászervezéséhez. A tudatos elmozdulás lehetővé teheti az erőforrás-hatékony, hulladékmentes és fenntartható gazdálkodás kialakítását – jelentette ki Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a szeptember 21-i tanácskozáson. A részletekről szólva elmondta, a fenntartható gazdaság egyik sarokköve lehet a fosszilis erőforrásokról a biomasszára való áttérés. Viszont a rendelkezésre álló biomassza mennyisége a termelés és feldolgozás átgondolt és jól szervezett tervezését igényli.

A biomassza-alapú gazdaság már ma is létezik, de fenntarthatóvá tétele, az erőforrás-hatékony, hulladékmentes gazdálkodás stratégiai szervezést igényel a kutatás-fejlesztés és innovatív megoldások mentén. Az FM és a NAK konferenciáján a fő cél volt felhívni a figyelmet, hogy ez a terület a jövőben széles körű, ágazatok közti együttműködést és együtt gondolkodást igényel, amelynek nemzeti és ezzel párhuzamosan a makro-regionális szintű stratégiai építkezését kell elkezdenünk.

A rendezvényen Győrffy Balázs, a NAK elnöke kifejtette: az Európai Bizottság a Biomassza Alapú Gazdaság Stratégiáját 2012-ben indította el, ezért a közép- és kelet-európai régió, így Magyarország számára is egyre nyilvánvalóbb az ilyen irányú stratégiai elmozdulás szükségessége. A közép- és kelet-európai régió számára sok a még kihasználatlan lehetőség az agráriumban, az élelmiszeriparban, az erdészetben, valamint a vízben képződő biomassza tekintetében. Ennek megfelelően ezeket az erőforrásokat a jelenleginél hatékonyabban, a fenntartható hasznosítás jegyében kell felhasználni a jövőben. A köztestület elnöke hangsúlyozta: a siker nagymértékben a kutatás és az innováció intenzitásának, illetve eredményességének függvénye, amely által a biomassza versenyképes termékké alakul át. A NAK felismerve ennek jelentőségét már a kezdetektől támogatja a BIOEAST közép- és kelet-európai kezdeményezést, és elkötelezett egy nemzeti stratégiaalkotási folyamat sikerességéért, amiért hajlandó akár komolyabb erőforrásokat is mozgósítani a gazdasági szereplők bevonásáért, illetve támogatásukért a későbbi megvalósításban.

A konferencián külföldi meghívott előadók osztották meg tapasztalataikat arról, hogy miért fontos és hogyan történhet a gazdaság ezen új irány szerinti fejlesztése. Davide Amato, az Európai Bizottság Kutatási Főigazgatóságának munkatársa bemutatta az EU-szintű törekvéseket és közös stratégiát, majd Toomas Kevvai, az észt Mezőgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára és Manual Lainez Andrés, az INIA (Spanyol Agrár- és Élelmiszeripari Kutatóintézet) igazgatója számolt be saját nemzeti szintű stratégiaalkotásuk tapasztalatairól.

Kovács Barna, a BIOEAST közép- és kelet-európai kezdeményezés tanácsadója előadásában szintén felhívta a figyelmet a stratégiaalkotás időszerűségére ebben a makro-régióban. A konferencia második felében hazai szereplők mutatták be sikeres példákon keresztül, hogy kutatásra és innovációra alapozott együttműködések keretében hogyan kezdték meg a gyakorlatban a biomassza-alapú gazdaság építését. Az előadók rávilágítottak ugyanakkor a jelenleg meglévő szabályozásbeli hiányosságokra is, amelyek a hozzájuk hasonló kezdeményezések fejlődését is gátolják.

(FM Sajtóiroda/nak.hu)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Erdőnevelési szakmai napot tartottak a Pilisi Parkerdőnél

2024. május 19. 08:10

Május 9-én tartotta a Pilisi Parkerdő éves szakmai napját, amelynek célja a stáb képzése és a kimagaslóan teljesítő kollégák elismerése volt.

Kerek, kettős jubileum az AMAZONE-nál

2024. május 18. 14:10

2024. május 7-én Klaus Dreyer és fia, Christian Dreyer közösen ünnepelték 90. illetve 60. születésnapjukat.

Indul a Magyar Nemzeti Parkok Hete!

2024. május 17. 12:10

Ezen a hétvégén a Vajdahunyad sétányon találkozhatunk mind a 10 nemzeti park igazgatósággal.

Súlyos támadás érte a Lemkent, az ügyfelek türelmét kérik

2024. május 16. 09:10

A bűnözők további illetéktelen hozzáférését és garázdálkodását megakadályozandó az összes IT rendszerük működését felfüggesztették.

Idén is elindult a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program

2019. július 17. 08:33

A NAK már megalakulása óta, 2013-tól a MAGOSZ-szal együttműködve szervezi a jótékonysági programot, ezen keresztül a közösségek és a rászorulók támogatását.

Utolsó értékelési határszakasz zárul!

2018. március 23. 10:20

Hamarosan zárul az Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházás támogatása című felhívás.

Orbán Viktor: a magyar gazdáknak vasárnap nemet kell mondaniuk a bevándorlásra

2019. május 23. 17:38

Brüsszel a gazdák pénzének egy részét el akarja venni és oda akarja adni a migránsok támogatására, amit meg kell akadályozni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Fejér megyei Mezőfalván, a III. NAK szántóföldi napok és agrárgépshow rendezvényén.

Figyeljünk az ültetvénycserére!

2023. november 2. 17:10

A VPAKG2021 támogatás keretében is lehetőség van az ültetvénycserére (kivágásra és újratelepítésre) bizonyos feltételekkel.