Agrárközélet
Agrárközélet

A no-deal Brexit katasztrófa lenne a brit mezőgazdaság számára

A no-deal Brexit katasztrófa lenne a brit mezőgazdaság számára

Syngenta Blog

A Brexittel kapcsolatos bizonytalanságot jellemzi, hogy a brit farmerek bizonyos termékekre behozatali vám kiszabását kérték a miniszterelnöktől.

A brit farmerszövetség, a National Farmers Union (NFU) levelet írt Boris Johnson miniszterelnöknek, amelyben azt kérte, hogy ha Nagy-Britannia kereskedelmi megállapodás nélkül hagyja el az Európai Uniót, vámolják meg a tojás, egyes tejtermékek, kertészeti termékek és gabonafélék behozatalát.

Amint a Reuters jelentette, a farmerek abból indulnak ki, hogy az EU-ba irányuló brit mezőgazdasági exportnak várhatóan tarifákkal kell szembenéznie a no-deal forgatókönyv szerint, ugyanakkor márciusban az akkori miniszterelnök, Theresa May kormánya bejelentette a számos importárura vonatkozó tarifák eltörlésére irányuló tervet – ideértve egyes tejtermékeket és mezőgazdasági termékeket –, hogy elkerüljék az úgynevezett kemény határt az EU-tag Írországgal.

Az NFU elnöke, Minette Batters szerint, ha az Ír-Északír határ továbbra is átjárható lesz (ami az ír békemegállapodás sarkalatos pontja), ezen az úton vámmentesen léphetnek be az áruk az Egyesült Királyságba. Ha ez bekövetkezik, ugyanakkor, a brit termékeket vámmal sújtja az EU, a kialakuló árufelesleg lenyomja az árakat, így rosszul járnak a farmerek.

Ezért az NFU arra kérte Boris Johnson kormányát, hogy gondolja át az ír szigeten húzódó szárazföldi határ vámmentességének fenntartására vonatkozó tervet, ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül hagyja el az Uniót október 31-én.

„A no-deal Brexit katasztrófa lenne a brit mezőgazdaság számára, ezért az EU-ból való kilépésnek rendezettnek kell lennie” – mondta Minette Batters, hozzátéve: „Ha megállapodás nélkül lépünk ki, az EU-val fenntartott kereskedelmi kapcsolataink hirtelen változása súlyos következményekkel jár az Egyesült Királyság élelmiszer- és mezőgazdasági ágazatában, nem utolsósorban az import és az export vámkezelése miatt”

Szombattól szigorodnak a lakosságot érintő növényegészségügyi előírások

2019. december 12. 12:32

Az áruk túlnyomó része növényegészségügyi bizonyítvánnyal bármely határállomáson behozható és a szakemberek szúrópróbaszerűen ellenőrzik majd, vannak azonban kivételek.

A precíziós gazdálkodás fejlesztéséhez megbízható talajinformációk szükségesek

2019. december 12. 07:37

A globálisan összehangolt, friss és megbízható talajinformációk ismerete a napjainkban egyre fontosabbá váló precíziós gazdálkodás fejlesztéséhez és a talajok védelme szempontjából egyaránt nélkülözhetetlenek.

Egyszerűsödik a vízjogi engedélyezési eljárás

2019. december 11. 15:47

A jogszabályváltozásnak köszönhetően az öntözésfejlesztési tervek pontosan meghatározzák a továbbiakban, hogy mely területek alkalmasak az öntözésre, azokon milyen feltételekkel és technológiával lehetséges a gazdálkodás.

3,1 százalékkal nőtt idén a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke

2019. december 11. 11:33

A növénytermesztés volumene 2,3 százalékkal mérséklődött az első előzetes adatok szerint. A 3,0 százalékos áremelkedéssel együtt az idei termelési érték 0,7 százalékkal haladta meg a tavalyit és 1569 milliárd forintot tett ki.

Megnyitotta kapuit a 79. OMÉK - középpontban a modernitás, a szakmaiság és a fiatalítás

2019. szeptember 27. 04:36

A vásár ünnepélyes megnyitóján Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta: az OMÉK az anyaországi és a határon túli gazdák ünnepe.

A magyar mezőgazdaság szempontjából is fontos a magas színvonalú szakképzés

2018. szeptember 3. 11:30

2050-re 70 százalékkal több élelmiszerre lesz szükség úgy, hogy 30 százalékkal kevesebb termőterület és 40 százalékkal kevesebb ivóvíz áll ehhez rendelkezésre.

Élénkülőben a magyar-ghánai kapcsolatok

2018. november 21. 12:33

A releváns magyar termékek már bemutatkozhattak a ghánai-magyar mezőgazdasági-feldolgozóipari szakfórumon, ahol a cégek a termeléstől a csomagolásig, illetve az értékesítésig kínálnak nemzetközileg versenyképes megoldásokat.

Teljesen automatizálnák a kínai mezőgazdaságot

2019. január 31. 12:03

Az automatizálásra való áttérés kulcsfontosságú a mezőgazdasági ágazatban, hiszen Kínában is gond az öregedő vidéki munkaerő.