Agrárközélet
Agrárközélet

Állami génbank hálózat kiépítéséről tárgyaltak

Állami génbank hálózat kiépítéséről tárgyaltak

Agrofórum Online

Az ország genetikai erőforrásai a nemzeti örökség és a magyar identitás részét képezik – mondta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) csütörtöki ülésén Budapesten.  

Az államtitkár beszédében elmondta: a genetikai erőforrások összegyűjtése, fenntartása és felhasználásuk élelmezési és élelmiszerbiztonsági szempontból is stratégiai kérdés. A Kárpát-medence sajátos klimatikus viszonyai, ökológiai adottságai, valamint a termesztésben, tenyésztésben eltöltött hosszú idő és az ezzel együtt járó szelekció “elképesztő” fajta- és formagazdagságot eredményezett, a haszonállatoknál és növényeknél egyaránt. Mindezek mellett a klímaváltozás miatt is fontos azoknak a fajoknak a megőrzése, amelyek a hazai természetföldrajzi körülmények között alakultak ki.

Az államtitkár kiemelte: a génmegőrzésre azért is szükség van, mert az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) becslése szerint az utóbbi száz évben az emberiség elveszítette a mezőgazdasági fajták mintegy 75 százalékát, a világ élelmiszer ellátásának 60 százalékát csupán három növény (a búza, a rizs, a kukorica) adja – fejtette ki az államtitkár.

Mezőszentgyörgyi Dávid kiemelt génmegőrzési feladatokért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy az állami génbank hálózat kiépítéséről szóló, 2022-ig tartó stratégiai programot terjesztenek a kormány elé. Az előzetes vizsgálatok szerint a hálózat kialakításához szükséges beruházások 1 milliárd forintot tesznek majd ki. A miniszteri biztos elmondta, hogy a tervek szerint a génmegőrzéssel összefüggő feladatokat az Földművelésügyi Minisztérium (FM) háttérintézményeként a Haszonállat-génmegőrzési Központ (HáGK) és a Növényi Diverzitás Központ koordinálja majd. A hatósági jogköröket pedig vélhetően az FM és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal gyakorolja majd.

Mezőszentgyörgyi Dávid a két központ bemutatásánál szólt arról is, hogy a Növényi Diverzitás Központban 50 ezer növényfajtát őriznek, köztük olyat is, amelyek bár honosak a Kárpát-medencében már 100 éve nem termesztik azokat. Az állati génmegőrzésbe 35 védett őshonos fajtát és 2 mezőgazdasági állatfajtát vontak be, ezek közül példaként említette a 9 magyar kutyafajtát, az erdélyi szálas kecskét és a kárpáti borzderes szarvasmarhát is. A miniszteri biztos hangsúlyozta: a jövőben kérdésessé válhat a víz- és az élelmiszerellátás, ezért szerinte minden felelősen gondolkodó nemzetállamnak szüksége van olyan génbankra, mint a magyarországi, amely megőrzi a Kárpát-medencében található honos fajták genetikai állományát.

(MTI/FM Sajtóiroda)

Megváltozott a támogatások számviteli nyilvántartásával foglalkozó jogszabály

2019. december 15. 15:17

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésének köszönhetően megváltozott a támogatások számviteli nyilvántartásával foglalkozó jogszabály.

Tejfeldolgozó üzemet adtak át Bács-Kiskun megyében

2019. december 15. 07:47

A mintegy 747 millió forint értékű beruházás a Vidékfejlesztési Program 347 millió forintos európai uniós támogatása mellett 400 millió forint önerővel épült meg.

Tudjon meg mindent a kölcsönös megfeleltetésről! - 2. rész: A KM általános alapszabályai

2019. december 14. 04:36

A kölcsönös megfeleltetés rendszerében érintett támogatások igénybevételéhez szükséges a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ) fenntartása.

Gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

2019. december 13. 13:47

Az élőállatok felvásárlási ára 16,7 százalékkal volt magasabb a tavaly októberinél, a szeptemberi 13,4 százalék után. A vágósertés mellett a vágómarha felvásárlási árának éves emelkedése is meglódult a szeptemberi 1,2 százalékosról 11,3 százalékosra.

12,3 milliárd forintos génmegőrzési program indul

2018. március 28. 09:28

A program célja a magyar növényi genetikai örökség fenntartása és gyarapítása, valamint az őshonos állatfajták megőrzése.

Az őshonos gének megőrzése kiemelt feladat

2017. június 26. 11:06

A védett őshonos, valamint a veszélyeztetett helyzetbe került állatfajtáink állománylétszáma emelkedett, helyzetük pedig stabilizálódott az elmúlt években.

A genetikai erőforrások védelme nemzetstratégiai feladat

2016. október 20. 20:01

A muraközi ló számos előnye közül a legfontosabb  nyugodt természete, nagy fizikai terhelhetősége.

Őshonos haszonállatainkat is bemutatják az OMÉK-on

2015. szeptember 22. 18:10

A 2011. és 2013. évihez hasonlóan a Haszonállat-génmegőrzési Központ (HáGK) szervezi a 77. OMÉK Őshonos állatbemutató terét (őshonos udvart).