Agrárközélet
Agrárközélet

Az agrárium kiemelt része a biogazdálkodás

Az agrárium kiemelt része a biogazdálkodás

Agrofórum Online

A kormány célja, hogy 2020-ra 350 ezer hektárra, a mostaninak a duplájára növekedjen a biogazdálkodással foglalkozó területek nagysága.

Az agrárium jövőjének egyre inkább kiemelt és fontos része a biogazdálkodás – mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára vasárnap a Hanságligetben rendezett VIII. Bionapon.

Nagy István a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által szervezett szakmai programon részletezte: Magyarország kedvező adottságai ellenére eddig nem használta ki kellőképpen a biogazdálkodás adta lehetőségeket, ezért a kormány célja, hogy 2020-ra 350 ezer hektárra, a mostaninak a duplájára növekedjen a biogazdálkodással foglalkozó területek nagysága.

Hozzátette: a mezőgazdasági területek 2,5 százaléka bioterület. Nagy hátrány, hogy ezeken a területeken 80-85 százalékban alapanyagot állítanak elő a gazdák, viszont a feldolgozott bioélelmiszerek kilencven százalékát külföldről hozzák be. A kormány által megalkotott, az ökológiai gazdálkodás fejlesztését szolgáló akcióterv ezért a területnövelés mellett a feldolgozottsági arány növelését is célul tűzte ki.

Nagy István elmondta, a biogazdálkodás a környezetre és a vízkészletre is kedvezően hat, ezért az ökogazdálkodással foglalkozó pályázók mindegyikét szeretnék bevonni a programba.

Nagy István emlékeztetett: 2020-ig 12 ezer milliárd forint fejlesztési támogatás érkezik Magyarországra az Európai Uniótól, amelyből mintegy 3700 milliárd forint jut mezőgazdaság- és vidékfejlesztésre. A cél, hogy a vidék élhető legyen, elősegítve a fiatalok helyben maradását. Ezért készítette el a kormány a 2020-ig szóló nemzeti vidék stratégiát.

A vidékstratégia céljai közé tartozik, hogy az állattenyésztés és a növénytermesztés közötti arányeltolódás mérséklődjön, nagyobb arányú legyen az állattenyésztés, továbbá fejlődjön a kertészeti ágazat, a jelenlegi 2,5 millió tonnánál egymillió tonnával több zöldséget és gyümölcsöt termeljenek. Ez utóbbi növekedés a foglalkoztatottság lényeges növeléséhez is hozzá tudna járulni, a számítások szerint mintegy százezer új munkahelyet létrehozva – fogalmazott az államtitkár.

Hangsúlyozta: az agrárium a magyar mezőgazdaság kulcsfontosságú ágazata, ami egyre több embernek ad munkát évről évre, s egyre nagyobb a termelési volumene. Jelenleg mintegy 22 ezer 600 milliárd forint a kibocsátása évente.

(MTI/FM Sajtóiroda)

Fotókiállítással és nyereményjátékkal mutatkozott be a Vesd bele magad! Program

2019. július 22. 16:19

Más vetőmagosztási akcióktól annyiban különbözik ez a kezdeményezés, hogy a célja egyértelműen az élményszerzés, a szemlélet formálás, és célcsoportjaként kisiskolás korú gyerekeket nevelő családokat szólít meg.

Csökkentették a Bayer kétmilliárd dolláros büntetését

2019. július 22. 08:59

Egy idős, amerikai házaspár perelte a Bayert, állításuk szerint a Roundup gyomírtó szer rákot okozott nekik, és emiatt követeltek kártérítést.

Amerikai agrártermékeket vennének a kínaiak

2019. július 22. 08:17

Amerikai beszállítóknál érdeklődtek, illetve bizonyos agrártermékekre vonatkozó vámok alóli mentességet kérelmeztek a kínai hatóságoknál egyes kínai vállalatok.

Precíziós mezőgazdaság: techgronómia diplomát szerezhetnek a hallgatók Kanadában

2019. július 20. 07:34

A Calgary-ben (Alberta) lévő Olds College különleges képzést indított, amelynek végén precíziós mezőgazdaság/techgronómia diplomához jutnak a hallgatók.

Mitől öko a bio? Bevezetés az ökológiai gazdálkodásba

2018. március 23. 11:14

Mik az alapelvei az ökológiai gazdálkodásnak? Hogyan lesz egy hagyományos gazdaságból biogazdaság?

Biotermesztés: Nincs más út!

2018. október 29. 10:03

Az általunk fogyasztott élelmiszerek úgynevezett E-anyagokkal, tartósítószerekkel vannak tele, azaz egészségtelenül táplálkozunk, amelyet megtetézünk az agyon cukrozott üdítőitalok fogyasztásával is. A biotermesztés, illetve a bioélelmiszerek fogyasztása egyenlő az egészséges táplálkozással.

Az ökogazdálkodás versenyképességének záloga az innováció

2017. december 4. 10:13

A mai modern biogazdálkodás innovatív, komplex gazdálkodói szemléletmódot követel.

Élő algás technológia alkalmazása a növénytermesztésben (I.) - A természet erejével!

2017. január 16. 13:27

A fenntartható gazdálkodás egyik útja, hogy olyan környezetbarát anyagokat juttassunk vissza a termőföldbe, amelyek növelik a talaj termelő erejét, de nem veszélyeztetik a környezetet.