Agrárközélet
Agrárközélet

Az agráriumban nem tartanak az orosz embargó meghosszabbításától

Az agráriumban nem tartanak az orosz embargó meghosszabbításától

Agrofórum Online

A tej-, a hús- és a zöldség-gyümölcs termelésben is kialakultak azok az új csatornák, ahová el tudják juttatni a megtermelt árut az uniós gazdaságok. Egyes vélemények szerint hamarosan értelmét veszíti az embargó, a nagyívű fejlesztéseknek köszönhetően ugyanis bizonyos termékkörökben önellátóvá válik Oroszország - írja a Magyar Idők.

Nem okozott meglepetést a hazai agrár-élelmiszeriparban, hogy Oroszország a jövő év végéig kitolta az élelmiszerekre vonatkozó importtilalmat. Az Európai Unió a múlt hét közepén jelentette be hivatalosan, hogy fél évvel meghosszabbítja az Oroszország elleni gazdasági büntetőintézkedések hatályát. Dmitrij Medvegyev orosz miniszter­elnök ennek kapcsán közölte, hogy a kormány az EU lépésére válaszul 2018 végéig fenntartja az embargót.

Bár a 2014 augusztusa óta eltelt időszakban jelentős kiesést okozott az intézkedés a hazai és az európai uniós termelőknek egyaránt, mára a legtöbben alkalmazkodtak az új helyzethez. Így az embargó meghosszabbítása várhatóan nem okoz majd nagyobb fennakadást a termelésben és az értékesítésben sem. Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára a Magyar Időknek jelezte, elsősorban az Európai Unió hús­piacán okozott némi gondot az importtilalom bevezetése, a piacot kereső termékek lenyomták az árakat, amit a magyar sertéstartók is megszenvedtek. Mára azonban rendeződött a helyzet, a nagyobb nyugat-európai tagállamok egyre nagyobb mennyiségben szállítanak húst és különböző készítményeket Kínába. Ennek köszönhetően az élőállatok felvásárlási ára is emelkedik a közösségben és hazánkban.

A tejtermelésben is hasonló a helyzet. Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke szerint a 2015 és a 2016-os év is a válságról szólt az ágazatban, ami részben az importtilalomnak, részben az uniós tejkvóták megszüntetésének tudható be, ráadásul a kínai kereslet is jelentősen csökkent akkoriban. – Azt az árut, amit máshol nem tudtak eladni a nyugati termelők, Kelet-Közép-Európára zúdították, ezzel szinte teljesen bedöntötték a magyar tejipart – mondta. Az elmúlt év második felé­ben azonban ismét magára talált a piac, a kínai kereslet élénkülésének köszönhetően a megszűnt a túlkínálat, így a magyar feldolgozók is emelni tudták a nyers tej felvásárlási árát. Az év végén elérték a kilogrammonkénti 92-94 forintos szintet. Az elnök szerint bár egyelőre jók az uniós tejtermelés kilátásai, örvendetes lenne, ha megszűnne az orosz embargó. Ezzel a lépéssel ugyanis biztos kereslet várná az uniós termékeket.

A zöldség-gyümölcs ágazatban is új csatornákat kerestek a megtermelt árunak a gazdaságok az elmúlt években. Korábban elsősorban az Oroszországból kiszorult lengyel áru okozott gondot Európában. Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint kiépültek az új piacok, a lengyelek ma nagy mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt szállítanak Kanadába és az Amerikai Egyesült Államokba, emellett Anglia és Közel-Kelet irányába is bővült az exportjuk. Eközben Oroszországban óriási fejlesztések vannak folyamatban: több száz hektáros üvegházak épülnek az országban, és sorra telepítik a gyümölcsösöket. – Mire az embargó megszűnik, hellyel közzel önellátóvá válik Oroszország. Így elképzelhető, hogy hiába nyílik meg a piac az uniós termékek előtt, már nem lesz szükségük a távolabbról érkező árukra – jegyezte meg az elnök.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara korábbi tájékoztatása szerint az Oroszországba irányuló közvetlen agrár-élelmiszeripari kivitel értéke a 2013-as 267 millió euróról 171 millió euróra mérséklődött 2016 végére. Ez mintegy ötvenezer tonnás veszteséget jelentett hazánknak.

(Magyar Idők)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyre nyugtalanabbak az európai gazdák, cselekvésre kényszerítik a döntéshozókat

2024. április 8. 08:10

Az európai döntéshozók visszafogták a természet védelmét szolgáló szabályozásokat, korlátozták a vámmentes ukrán gabona behozatalát, és hatályon kívül helyezték a peszticidek használatát korlátozó új jogszabályt.

Magyar gyűrűs vörös vércsét fotóztak Nigériában

2024. április 7. 12:10

A madarat első éves korában, 2023. szeptember 8-án gyűrűzték a Farmosi Madárvártán.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

Az ukrán válság miatt csökken az orosz búza exportára

2022. február 22. 11:17

Az orosz búza exportárai hatodik egymást követő héten estek, mivel a piac továbbra is a Moszkva és a nyugati országok között Ukrajnával kapcsolatos feszültségekre összpontosított.

Az olcsó orosz napraforgóolaj nyomja le a pálmaolaj piacát

2023. október 23. 07:10

Az Oroszországból és Ukrajnából származó olcsó napraforgóolaj áradata lefelé nyomást gyakorol a pálmaolajárakra, mivel a két vezető termelő kihasználja a valuta leértékelődését, hogy nagyobb részesedést szerezzen az étkezési olajok piacán.

Az agrártermékekért is rubelt kérhetnek az oroszok

2022. április 1. 04:35

A Kreml jelezte, hogy Oroszország teljes energia- és nyersanyagexportjának, így a mezőgazdasági termékeknek az elszámolása is rubelben történhet a jövőben.

Versenyfutás az idővel – rövid távon az amerikaik a nyerők

2019. október 30. 15:38

Az árakra elsősorban az volt hatással, hogy a kínai-amerikai feszültség tovább enyhülhet és bár áttörő új hír nem volt, felmerült további 10 millió tonnás nagyságrendű kínai szójabab vétel lehetősége az USA-ból.