Agrárközélet
Agrárközélet

Az AGRYA üdvözli a szervezeti változásokat az Agrárminisztériumban

Az AGRYA üdvözli a szervezeti változásokat az Agrárminisztériumban

Agrofórum Online

Az Agrárminisztérium nemrég megjelent új Szervezeti- és Működési Szabályzatában az Agrármodernizációs Főosztály feladatai között tételesen megjelennek az agrár nemzedékváltáshoz kapcsolódó feladatok.

Így a Főosztály feladatai közé tartoznak nevesítetten a nemzedékváltáshoz kapcsolódó szabályozási, jogszabály előkészítési feladatok, speciális programok előkészítése, kutatások végzése, a nyilvánosság tájékoztatás és a témában egy tárcaközi munkacsoport létrehozása, működtetése.

Az AGRYA mérföldkőnek tekinti, hogy végre van a szakminisztériumon belül szervezeti felelőse az agrárium egyik legnagyobb kihívásának, a nemzedékváltásnak. Az AGRYA már amiatt is támogatja a változást, mert a nevesített szervezeti egység és feladatai összhangban a vannak az AGRYA és partnerei által készített és a döntéshozókhoz eljuttatott múlt év végi „Az ügy, ami összeköt – Nemzeti minimum az agrár nemzedékváltásért” címet viselő szakmai anyag javaslataival. Látható, hogy nem volt felesleges az az egy éves munka, amely a szakmai anyag elkészítését megelőzte. A szervezeti keretek mostantól adottak a hatékony szakmai munkához.

A szervezeti változások csak megerősítik az AGRYA azon korábbi álláspontját, hogy az új minisztériumi vezetés súlyának és jelentőségének megfelelően kezeli az agrár nemzedékváltást. Ehhez az AGRYA minden tőle elvárható támogatást, együttműködést megad az Agrárminisztériumnak.

Kína nyitna az amerikai szójabab és sertéshús felé

2019. december 6. 13:46

A világ két legnagyobb gazdasága immár 17 hónapja áll egymással kereskedelmi konfliktusban, amelynek megoldására a felek jelenleg egy részmegállapodás előkészítésén dolgoznak.

NAK TechLab inkubációs program - támogató környezet startup vállalkozásoknak

2019. december 6. 10:39

A fő cél, hogy az agrárszektor felfedezze, megismerje és alkalmazni kezdje azokat az innovatív megoldásokat, melyek alapjaiban és hosszú távon képesek megújítani a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar működését.

Meghirdették a biodiverzitás évét 2020-ra "A legszebb konyhakertek" programban

2019. december 6. 10:17

A Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű országos program az otthoni kertgazdálkodást népszerűsíti, célja, hogy a kertművelők munkája kellő elismerést kapjon.

Glencore Agriculture: új kereskedelmi vezető erősítheti a vállalat hazai pozícióját

2019. december 6. 05:37

Az új vezető célja, hogy tovább erősítse a Glencore Agriculture pozícióját Kelet-Közép-Európában, a mezőgazdasági termelőkkel való közvetlenebb kapcsolattartás révén növeljék a vállalat szerepét az ellátási láncban.

Módosult a fiatal gazdák induló támogatási pályázata

2019. június 11. 14:37

Módosult „A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatás” című felhívás (VP2-6.1.1-16).

Változott a fiatal gazda pályázat felhívása

2018. február 25. 15:37

Február 22-én jelent meg a „A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatás” című felhívás legfrissebb módosítása.

Fiatal gazdák figyelem, újabb határidő közeleg!

2019. május 3. 10:40

Ezúttal a 2012-ben induló nyertes fiataloknak van fontos kötelezettségük!

Május végéig igényelhetők a 2012. évi fiatalgazda-támogatás kifizetési kérelmei

2018. április 23. 09:26

A kifizetési kérelem benyújtására évente május 1. és 31. között, de legkésőbb a működtetési időszak 5. évét követő évben megnyíló kifizetési időszak végéig van lehetőség.