Agrárközélet
Agrárközélet

Az élelmiszerek 6,2 százalékkal drágultak novemberben

Az élelmiszerek 6,2 százalékkal drágultak novemberben

Agrofórum Online

Az élelmiszerek ára 6,2 százalékkal nőtt tavaly novemberhez viszonyítva az októberi 6,5 százalékot követően. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a fogyasztói árakról szóló gyorstájékoztatójából kiderül, hogy az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) ára 14,4 százalékkal emelkedett, a friss gyümölcsök 27,0 százalékkal lettek drágábbak, az októberihez képest 3,0 százalékkal csökkent az áruk.

A párizsi, kolbász 12,6 százalékkal, az étolaj 11,5 százalékkal, a liszt 10,5 százalékkal, a cukor pedig 10,4 százalékkal drágult. A zöldségárak egy hónap alatt 6,3 százalékkal, egy év alatt 9,1 százalékkal mentek feljebb. A tojás 7,3 százalékkal, a felvágottak 11,4 százalékkal, a kenyér 7,8 százalékkal, a sertészsír 9,1 százalékkal, a munkahelyi előfizetéses étkezés 9,7 százalékkal drágult tavaly novemberhez viszonyítva. A dohánytermékek 10,1 százalékkal, a szeszes italok 3,0 százalékkal kerültek többe.

Idén októberhez képest a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal mérséklődtek. Az élelmiszerek ára 0,1 százalékkal nőtt, ezen belül az étolaj 4,0 százalékkal, a tojás 2,6 százalékkal, a péksütemények 1,6 százalékkal, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 0,9 százalékkal többe, a sertéshús 2,2 százalékkal, a szalámi, szárazkolbász, sonka 1,9 százalékkal, a kávé 1,5 százalékkal kevesebbe került. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 0,4 százalékkal, ezen belül a dohányáruké 0,7 százalékkal nőtt. A szolgáltatások ára 0,6 százalékkal, ezen belül – az ingyenessé tett közterületi parkolás hatására – az autópályadíj, gépkocsikölcsönzés, parkolás 22,9 százalékkal csökkent. A járműüzemanyagokért 3,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

2020. január–novemberben az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 3,4 százalékkal, a nyugdíjas háztartások körében pedig 3,9 százalékkal emelkedtek.

2020. novemberben a fogyasztói árak éves növekedési üteme összességében 2,7 százalékra lassult. Az alacsonyabb árdinamikában a szolgáltatások októberinél kisebb éves áremelkedése, valamint a járműüzemanyagok árcsökkenése játszotta a legnagyobb szerepet. Egy hónap alatt, októberhez képest a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal mérséklődtek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

A lehullott agancsot nem érdemes hazavinni, büntetés jár érte

2024. február 14. 10:10

A szarvasok április elejéig vetik le agancsukat, amelyek engedély nélküli gyűjtése – főleg kereskedelmi célú, szervezett és állatkínzással járó formájában – a teljes erdei ökoszisztémát veszélyezteti: a tavaszra legyengült kondíciójú nagyvad mellett kárt szenvednek a fiatal facsemeték és a vékony kérgű fafajok is: emellett lopásnak minősül.

20 százalékkal emelkedtek a termelési költségek – meg lehet élni gazdálkodóként Franciaországban?

2024. február 11. 16:10

Bertin Moret, aki kecskesajtot készít Párizstól egy órányira, nem hisz abban, hogy a politikusok csökkenteni tudják a bürokráciát és megállítják az olcsó importot, ahogyan ő és más gazdák követelik. Számára a megoldást a francia termékeket vásárló fogyasztók jelentik.

Friss zöldségek termesztése mostoha körülmények között

2020. október 31. 06:34

A farm 17 hektáros területén összesen 160 ezer négyzetméteres fedett térben indul a gazdálkodás a legfejlettebb technológiára építve az Egyesült Arab Emírségekben.

Sorban állás-mentes élelmiszervásárlás évi 98 dollárért

2020. szeptember 2. 16:02

Az előfizetéses program szeptember 15-én indul az Egyesült Államok területén és évi 98 dollárba kerül majd.

Nébih: az EU-s átlaghoz képest kevesebb élelmiszert dobnak ki a magyarok

2022. november 13. 13:32

Megjelent az Eurostat legfrissebb jelentése, mely szerint a termőföldtől a fogyasztók asztaláig egy év alatt csaknem 57 millió tonna, egy főre vetítve 127 kg élelmiszer végzi hulladékként.

Növekednek az élelmiszerárak emelkedése miatti globális félelmek

2021. február 7. 06:37

A Világbank decemberben közölte, hogy az élelmiszerárak növekedése az alacsonyabb jövedelmekkel együtt súlyosbította az élelmiszerellátási helyzetet.