Agrárközélet

Az élelmiszeripar teszi ki a globális fosszilis tüzelőanyag-kibocsátás 15 százalékát

Agrofórum Online

Egy friss tanulmány szerint az élelmiszertermelés a globális fosszilis tüzelőanyag-fogyasztás legalább 15 százalékáért felelős. Miközben a fosszilis tüzelőanyagok aránya a közlekedésben és az energiatermelésben csökken, az élelmiszergyártásban és -feldolgozásban növekszik. Ez a fogyasztók viselkedésével is összefügg.

Az élelmiszerek előállítása, szállítása és tárolása évente 4,6 gigatonna szén-dioxid-egyenértékkel járul hozzá a globális kibocsátáshoz – közölte a Globális Szövetség az Élelmiszer Jövőjéért (Global Alliance for the Future of Food) civil szervezet a friss jelentése ismertetésekor. Ez megfelel az Európai Unió és Oroszország teljes, együttes kibocsátásának. A szerzők álláspontja szerint a tanulmány a fosszilis tüzelőanyag-fogyasztás első becslése az élelmiszeripar ellátási láncában.

„Az élelmiszeriparnak problémái vannak a fosszilis tüzelőanyagokkal. Az éghajlati katasztrófa megelőzése érdekében sürgősen le kell választanunk az élelmiszertermelést a fosszilis tüzelőanyagokról, ugyanúgy, mint a gazdaság más ágazatainál ez megfigyelhető – mondta Patty Fong, a Globális Szövetség az Élelmiszer Jövőjéért éghajlat- és egészségügyért felelős programigazgatója. – A fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiákra, valamint a fenntartható és biogazdálkodásra való áttérés nemcsak bolygónkat védené, hanem olcsóbbá tenné az élelmiszereket, növelné az élelmezésbiztonságot, munkahelyeket teremtene, javítaná az egészséget és segítene leküzdeni az éhezést.”

Míg a közlekedés fosszilis tüzelőanyag-felhasználása csökken a megújuló energiákra való áttérés miatt, az olajtársaságok jelentős összegeket fektetnek be a petrolkémiai iparba műanyagok, növényvédő szerek és műtrágyák előállítása érdekében.

Nagy mennyiségű fosszilis tüzelőanyagot használnak fel, különösen az élelmiszerek előállítása és csomagolása során. A petrolkémiai termékek mintegy 40 százalékát az élelmiszer- és műtrágya csomagoló műanyagok teszik ki.

A tanulmány készítői az élelmiszeriparban a megújuló energia felhasználásának fokozását, a magasan feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának elkerülését, valamint a mezőgazdasági adókedvezmények és támogatások felülvizsgálatát szorgalmazzák – írta a német ProPlanta mezőgazdasági szaklap.

„A jelenlegi trendek, mint például a feldolgozott élelmiszerek növekvő fogyasztása, csak növelni fogják az élelmiszeripar fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét. De vannak olyan lépések is, amelyeket most megtehetünk e függőség csökkentése érdekében, és egyértelmű lehetőség nyílik az élelmiszer-rendszerek átalakítására a társadalom és a környezet javára” – mondta Alex Cheval, a Dalberg Advisors tanácsadó cég munkatársa. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megalakult a Nemzeti Éghajlat- és Tájkutatási Központ Karcagon

2025. május 14. 11:10

Megalakult a Nemzeti Éghajlat- és Tájkutatási Központ, amely a hazai mezőgazdaság klímaváltozáshoz való alkalmazkodását támogatja.

Crister Stark kiemelkedő munkájáért érdemrendet kapott

2025. május 6. 14:10

Crister Starkot, a svéd ipar és a mezőgazdaság érdekében tett kiemelkedő munkájáért, Svédország egyik legrangosabb kitüntetésével díjazták.

Új szintre lép az agrárszakmai tudásátadás

2025. április 26. 16:10

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. az Agrárminisztérium támogatásával új, digitális alapú tananyagokat jelentetett meg az agrárszakoktatás korszerűsítésére.

Emlékmorzsák Farády Lászlóról: búcsú egy kivételes embertől

2025. március 24. 17:10

A megemlékezést március 23-án, vasárnap délelőtt tartották a Turisztikai Központban, ahol több tucatnyi résztvevő idézte fel közös emlékeit.

"Inflációellenes negyedévet" hirdetnek a francia szupermarketekben

2023. március 6. 14:24

A francia kormány megállapodott a nagy áruházláncokkal az élelmiszeráraknak "a lehető legalacsonyabban tartásáról" júniusig.

35 milliárd forint értékű program indul az élelmiszeripariban

2020. december 16. 06:52

A beszállító mikro- és kisvállalkozások 50 és 500 millió forint közötti támogatási összegre pályázhatnak, a beszállító középvállalkozások és nagyvállalatok pedig 50 millió és 2 milliárd forint közötti támogatásra.

Tejfeldolgozót adtak át Csabacsűdön

2019. október 9. 16:32

A teljes élelmiszeriparon belül a tejfeldolgozás 11 százalékos súlyt képvisel, és 294 milliárd forint termelési értéket állít elő.

Óriási lehetőségek rejlenek az élelmiszeriparban

2023. július 2. 07:37

A 2014-2020-as támogatási időszakban az élelmiszeripar számára több mint 468 milliárd forint forrás megítélésére került sor, a mostani, 2021-2027-es ciklusban pedig még ennél is nagyobb forrással terveznek.