11℃ 1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Agrárközélet

Az élelmiszeripar teszi ki a globális fosszilis tüzelőanyag-kibocsátás 15 százalékát

Agrofórum Online

Egy friss tanulmány szerint az élelmiszertermelés a globális fosszilis tüzelőanyag-fogyasztás legalább 15 százalékáért felelős. Miközben a fosszilis tüzelőanyagok aránya a közlekedésben és az energiatermelésben csökken, az élelmiszergyártásban és -feldolgozásban növekszik. Ez a fogyasztók viselkedésével is összefügg.

Az élelmiszerek előállítása, szállítása és tárolása évente 4,6 gigatonna szén-dioxid-egyenértékkel járul hozzá a globális kibocsátáshoz – közölte a Globális Szövetség az Élelmiszer Jövőjéért (Global Alliance for the Future of Food) civil szervezet a friss jelentése ismertetésekor. Ez megfelel az Európai Unió és Oroszország teljes, együttes kibocsátásának. A szerzők álláspontja szerint a tanulmány a fosszilis tüzelőanyag-fogyasztás első becslése az élelmiszeripar ellátási láncában.

„Az élelmiszeriparnak problémái vannak a fosszilis tüzelőanyagokkal. Az éghajlati katasztrófa megelőzése érdekében sürgősen le kell választanunk az élelmiszertermelést a fosszilis tüzelőanyagokról, ugyanúgy, mint a gazdaság más ágazatainál ez megfigyelhető – mondta Patty Fong, a Globális Szövetség az Élelmiszer Jövőjéért éghajlat- és egészségügyért felelős programigazgatója. – A fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiákra, valamint a fenntartható és biogazdálkodásra való áttérés nemcsak bolygónkat védené, hanem olcsóbbá tenné az élelmiszereket, növelné az élelmezésbiztonságot, munkahelyeket teremtene, javítaná az egészséget és segítene leküzdeni az éhezést.”

Míg a közlekedés fosszilis tüzelőanyag-felhasználása csökken a megújuló energiákra való áttérés miatt, az olajtársaságok jelentős összegeket fektetnek be a petrolkémiai iparba műanyagok, növényvédő szerek és műtrágyák előállítása érdekében.

Nagy mennyiségű fosszilis tüzelőanyagot használnak fel, különösen az élelmiszerek előállítása és csomagolása során. A petrolkémiai termékek mintegy 40 százalékát az élelmiszer- és műtrágya csomagoló műanyagok teszik ki.

A tanulmány készítői az élelmiszeriparban a megújuló energia felhasználásának fokozását, a magasan feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának elkerülését, valamint a mezőgazdasági adókedvezmények és támogatások felülvizsgálatát szorgalmazzák – írta a német ProPlanta mezőgazdasági szaklap.

„A jelenlegi trendek, mint például a feldolgozott élelmiszerek növekvő fogyasztása, csak növelni fogják az élelmiszeripar fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét. De vannak olyan lépések is, amelyeket most megtehetünk e függőség csökkentése érdekében, és egyértelmű lehetőség nyílik az élelmiszer-rendszerek átalakítására a társadalom és a környezet javára” – mondta Alex Cheval, a Dalberg Advisors tanácsadó cég munkatársa. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Különleges magyar megoldásokat díjaztak, amelyek versenyképesebbé tehetik a mezőgazdaságot

2025. február 18. 14:40

Kihirdették a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyerteseit. A pályázók az agráriumhoz köthető problémákra keresik a választ.

EU-s agrárpolitikai konfliktust okozhat a lengyel elnökség

2025. január 28. 16:10

Lengyelország az olcsó brazil hústól és cukortól félti az uniós gazdákat. További agrártémák a vetőmag-szabályozás és az állatszállítás.

Több ezer állami ösztöndíjas hely vár a MATE-n!

2025. január 22. 15:10

A MATE minden hallgatónak magas szintű tudást biztosít. Az egyik legjobb agráregyetemen ösztöndíjas helyek várják a jelentkezőket.

Változás az AXIÁL Kft. vezetőségében

2025. január 16. 12:33

Az újonnan létesített részleg a vállalat vezetőségének munkáját segíti tanácsadással, döntéstámogatással a digitalizációs projektekre fókuszálva.

Magas alapanyagárakkal küzd az élelmiszeripar

2022. február 18. 07:05

A csomagolt élelmiszergyártók megemelték termékeik árait, hogy megküzdjenek a szállítástól és a munkaerőtől kezdve a nyersanyagokig jelentette kihívással.

AKI: nőtt a mezőgazdasági termékek kivitelének értéke

2023. január 12. 14:59

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kivitelének értéke 9,844 milliárd euróra, behozatala 6,878 milliárd euróra nőtt 2022 első háromnegyedévében az első félévi 6,519 milliárd eurónyi export, valamint 4,383 milliárd eurónyi importról - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összesítésében.

Az élelmiszeripar teljesítménye 2,7 százalékkal nőtt

2024. december 30. 12:10

Hét alágazatban bővült még a termelés, 3,7 és 26 százalék közötti mértékben, a legerőteljesebben a dohánytermék gyártásában, a legkevésbé a takarmány gyártásában.

21 agrárszakmát mutatnak be fiataloknak és felnőtteknek egyaránt

2023. április 6. 16:05

A 16. alkalommal megtartott eseményen 78 szakmával – melyek közül 21 az agráriumhoz köthető – ismerkedhetnek meg a látogatók.