Agrárközélet

Az élelmiszeripar teszi ki a globális fosszilis tüzelőanyag-kibocsátás 15 százalékát

Agrofórum Online

Egy friss tanulmány szerint az élelmiszertermelés a globális fosszilis tüzelőanyag-fogyasztás legalább 15 százalékáért felelős. Miközben a fosszilis tüzelőanyagok aránya a közlekedésben és az energiatermelésben csökken, az élelmiszergyártásban és -feldolgozásban növekszik. Ez a fogyasztók viselkedésével is összefügg.

Az élelmiszerek előállítása, szállítása és tárolása évente 4,6 gigatonna szén-dioxid-egyenértékkel járul hozzá a globális kibocsátáshoz – közölte a Globális Szövetség az Élelmiszer Jövőjéért (Global Alliance for the Future of Food) civil szervezet a friss jelentése ismertetésekor. Ez megfelel az Európai Unió és Oroszország teljes, együttes kibocsátásának. A szerzők álláspontja szerint a tanulmány a fosszilis tüzelőanyag-fogyasztás első becslése az élelmiszeripar ellátási láncában.

„Az élelmiszeriparnak problémái vannak a fosszilis tüzelőanyagokkal. Az éghajlati katasztrófa megelőzése érdekében sürgősen le kell választanunk az élelmiszertermelést a fosszilis tüzelőanyagokról, ugyanúgy, mint a gazdaság más ágazatainál ez megfigyelhető – mondta Patty Fong, a Globális Szövetség az Élelmiszer Jövőjéért éghajlat- és egészségügyért felelős programigazgatója. – A fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiákra, valamint a fenntartható és biogazdálkodásra való áttérés nemcsak bolygónkat védené, hanem olcsóbbá tenné az élelmiszereket, növelné az élelmezésbiztonságot, munkahelyeket teremtene, javítaná az egészséget és segítene leküzdeni az éhezést.”

Míg a közlekedés fosszilis tüzelőanyag-felhasználása csökken a megújuló energiákra való áttérés miatt, az olajtársaságok jelentős összegeket fektetnek be a petrolkémiai iparba műanyagok, növényvédő szerek és műtrágyák előállítása érdekében.

Nagy mennyiségű fosszilis tüzelőanyagot használnak fel, különösen az élelmiszerek előállítása és csomagolása során. A petrolkémiai termékek mintegy 40 százalékát az élelmiszer- és műtrágya csomagoló műanyagok teszik ki.

A tanulmány készítői az élelmiszeriparban a megújuló energia felhasználásának fokozását, a magasan feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának elkerülését, valamint a mezőgazdasági adókedvezmények és támogatások felülvizsgálatát szorgalmazzák – írta a német ProPlanta mezőgazdasági szaklap.

„A jelenlegi trendek, mint például a feldolgozott élelmiszerek növekvő fogyasztása, csak növelni fogják az élelmiszeripar fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét. De vannak olyan lépések is, amelyeket most megtehetünk e függőség csökkentése érdekében, és egyértelmű lehetőség nyílik az élelmiszer-rendszerek átalakítására a társadalom és a környezet javára” – mondta Alex Cheval, a Dalberg Advisors tanácsadó cég munkatársa. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

Fügepálinka, aszú, libamáj – ilyen bonbont még nem evett!

2025. június 8. 13:10

Rekordszámú nevezéssel zárult a Brillante-2025 verseny, ahol a legjobb párlatok és pálinkás bonbonok is díjazásban részesültek.

Tengerentúli kapcsolatait erősíti az Állatorvostudományi Egyetem

2025. június 3. 12:40

A Purdue Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem – cél a tudományos és oktatási jelenlét bővítése.

Élelmiszerpazarlás visszaszorítása: az EU kötelező célokat vezetne be

2023. október 9. 14:10

A fenntarthatóság része mindennapjainknak, a témában megfogalmazott keretek és konkrét intézkedések a teljes élelmiszerláncra hatással vannak. Szükséges a kapcsolódó folyamatok nyomon követése és minden érintett szereplő bevonása a döntések előkészítésébe és adaptálásába – mondta Felkai Beáta Olga Tapolcán, a Business Days 2023 Konferencián tartott előadásán.

Új neve van az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének

2019. április 25. 07:46

A FÉSZ tagjai évi 1800 milliárd forint bruttó termelési értéket állítanak elő, a hazai mezőgazdasági árutermelés 50-55 százalékát vásárolják fel, az iparágban alkalmazott hazai munkaerő 75 százalékát foglalkoztatják.

35 milliárd forint értékű program indul az élelmiszeripariban

2020. december 16. 06:52

A beszállító mikro- és kisvállalkozások 50 és 500 millió forint közötti támogatási összegre pályázhatnak, a beszállító középvállalkozások és nagyvállalatok pedig 50 millió és 2 milliárd forint közötti támogatásra.

Az Unilever további áremelésekre figyelmeztet

2022. május 2. 12:17

Az élelmiszereket és fogyasztási cikkek gyártók világszerte emelik az árakat, hogy kiegyenlítsék a megugró energia-, nyersanyag-, munkaerő- és szállítási költségeket.