Agrárközélet

Bőrirritációt okozó növényi védelmi mechanizmusok

Agrofórum Online

Tavasszal a bezártságtól menekülve igyekszünk minél több időt távol tölteni a város zajától, a közeli erdőben, parkban vagy a kertünkben, telkünkön. Megcsodáljuk a természet szépségeit és különlegességeit. Olykor a tapasztalt kirándulók is, de annál gyakrabban az alkalmi sétálók figyelhetnek fel rá, hogy egy-egy növény érintése irritációt, fájdalmat okozhat. Mielőtt belevetnénk magunkat a természetbe, nem árt tisztában lennünk azzal, hogy mi, miért és milyen elváltozást okozhat az emberi vagy állati testben/testen, ha azt letépjük, megesszük, vagy egyszerűen csak véletlenül hozzáérünk.

Egyes növények vegyületeinek hatására a bőrön elváltozások alakulhatnak ki, melyek rövidebb vagy hosszabb ideig tartó kellemetlen érzéssel társulnak. Ennek az egyszerű oka a védelmi mechanizmus, mely azt a célt szolgálja, hogy az állatok ne legyenek képesek megenni vagy károsítani az adott egyedet. Ezeket okozhatják gyulladáskeltő vegyületek (mint a jól ismert kapszaicin a csípőspaprikában, az illékony protoanemonin egyes boglárkafélékben, diterpén észterek a kutyatejfélékben, csípős izotiocianátok a káposztafélékben); allergének (akár szobanövényeknél is); csalánszőrök szúró érzéssel; oxalát kristályok; és akadnak olyanok is, amelyek a fitotoxikus vegyületeik lévén irritációt fejtenek ki a bőrön UV sugárzás hatására.

Ám első lépésként nem is az a feladatunk, hogy szótagolás nélkül ki tudjuk olvasni a protoanemonint, majd e sorok olvasásakor újra megpróbáljuk, hanem hogy megismerjük az egyes vegyületek hatását. Bár a hazánkban előfordulók közül a legtöbb csak rövid idejű irritációt okoz, egyeseket pedig gyógyászatban is alkalmazzák, de előfordulhatnak súlyosabb reakciók, így nem árt nyitott szemmel járnunk a természetet.

A mostani alkalommal ismeretterjesztési célból ismert példákon keresztül mutatok be néhány védelmi mechanizmust.

A nálunk is ismert mérges szömörce és rokonai kisebb fák, kúszónövények vagy bokrok, melyek nedvével érintkezve komoly allergiás bőrreakciót, viszketést, duzzanatot tapasztalhatunk és hólyagok is keletkezhetnek. Ritkább esetben ezt fáradtság, láz és gyengeség kíséri. Ezt a reakciót a növényekben található urushiol nevű olajos gyanta okozza. Ez az anyag a növény minden részében megtalálható, halványsárga színű anyag, mely a levegőn megfeketedik. Ezek alapvetően a növény lerágásának megakadályozását szolgálják, így a rovarok elkerülik az urushiolt tartalmazó, egyébként táplálékforrásul szolgáló fajokat.

A kaukázusi medvetalppal főként folyópartokon, árkok mentén találkozhatunk. A vele való érintkezés után a bőrt érő UV-fény hatására égési sérülésekhez hasonló irritáció, égő érzés, hólyagosodás és kipirosodás jelentkezik. Ezt a reakciót a növény különböző részeiben található, eltérő koncentrációban lévő furanokumarinok közé tartozó pszoralén okozza, melyet az ultraibolya sugárzás aktivál. A kaukázusi medvetalp invazív növény, a mérgező hatása a bőr nappal való érintkezése után 24 órával kezdődik. A növényt érő környezeti stresszhatások, mint a gombák megtelepedése, vagy szárazság esetén ezeknek a vegyületeknek a szintje megemelkedik, hiszen alapvető funkciójuk a védelem az őket ért hatásokra.

A mérgező medvetalp

A káposztafélék családjába tartozó egyes fajok, illetve azok rokonai elfogyasztást követően irritációt, könny- és orrfolyást, bőrviszketést, gyomor- és bélpanaszokat, valamint a szájban égő érzést is okozhatnak. Ezt a kémiai védelmi reakciót egy átalakult vegyület okozza, mely csak akkor keletkezik, amikor a sejtek megsérülnek, tehát letépik, levágják, megrágják a növényt. Ezek a fajok alapvetően teljesen ártalmatlan glukozinolátokat, valamint mirozináz enzimet tartalmaznak, melyek a sejtekben teljesen elkülönítve tárolódnak. Ám a sejtsérülés hatására ezek összekeverednek, és a glukozinolát átalakul izotiocianáttá, mely igen irritáló hatású. Bár a magvak a levelekhez képest nagyobb mennyiségben tartalmaznak glukozinolátot, de mivel ezek elég keserűek, a nagytestű növényevő állatok nem szívesen fogyasztják. Az izotiocianátokat a növények mustárbombájának is nevezik.

Egyes kutatások szerint a káposztaféléket szívogató levéltetvek képesek a tápnövényből gyűjtött glukozinolátot a saját mirozináz enzimük segítségével izotiocianáttá alakítani a zengőlegyek, vagyis a természetes ellenségük támadásakor, ami ezáltal elijeszti a zengőlegyeket, továbbá így jeleznek is a többi levéltetűnek az ellenségről.

Nem csak a népi gyógyászat, de a mai orvostudomány is igyekszik a természet védelmi mechanizmusait kihasználni és felhasználni, nem véletlenül, hisz számos növény vegyülete bizonyítottan jótékony hatású.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Emlékmorzsák Farády Lászlóról: búcsú egy kivételes embertől

2025. március 24. 17:10

A megemlékezést március 23-án, vasárnap délelőtt tartották a Turisztikai Központban, ahol több tucatnyi résztvevő idézte fel közös emlékeit.

Géntechnológia: EU-megállapodás a küszöbön

2025. március 9. 08:10

Az Európai Unió egyre közelebb kerül ahhoz, hogy közös álláspontot alakítson ki az új növénynemesítési technológiák (NZT) szabályozásáról.

Különleges magyar megoldásokat díjaztak, amelyek versenyképesebbé tehetik a mezőgazdaságot

2025. február 18. 14:40

Kihirdették a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyerteseit. A pályázók az agráriumhoz köthető problémákra keresik a választ.

EU-s agrárpolitikai konfliktust okozhat a lengyel elnökség

2025. január 28. 16:10

Lengyelország az olcsó brazil hústól és cukortól félti az uniós gazdákat. További agrártémák a vetőmag-szabályozás és az állatszállítás.

Neveljünk télen díszkáposztát!

2024. december 12. 14:40

Virágkompozíciókban és karácsonyi dekorációkban a díszkáposzta csodásan fest, főként a nagyobb cserepekben, ládákban.

A káposztafélék tápanyagmérleg alapján számított környezetkímélő trágyázása, I. – Talaj- és tápanyagigény

2023. október 2. 08:10

Magyarországon a káposztafélék termőterülete az elmúlt tíz évben jelentősen visszaesett, megközelítőleg csak 2500–3000 ha-on termesztenek fejes káposztát, kelkáposztát, karalábét, brokkolit, karfiolt, kelbimbót és kínai kelt. A szabadföldi termesztésen kívül jelentős a fóliával takart terület, ahol a fejes káposzta mellett karalábét és kínai kelt hajtatnak.

Káposztafélék félmikro(mezo)- és mikroelemhiány betegsége és gyógyítása III.

2022. április 19. 06:36

A káposztafélék levélzetének vastag viaszbevonata – talán a kínai kel kivétel ezalól – megnehezíti a hatóanyag bejutását a szövetekbe, ezért a többszöri, azaz megismételt, de hígabb lombtrágya hatékonyabb, mint az egyszeri magas koncentrációjú oldat.

Hogyan lehetne távol tartani az apró fekete bogarakat a rukkolától?

2022. augusztus 8. 04:36

A rukkolám levelén apró lyukak jelentek meg, és parányi fekete bogarakat látok a környékén. A növény ettől még ehető? Kérem segítségét abban, hogy hogyan lehetne távol tartani ezeket a rovarokat, pontosan milyen bogárról van szó. Van-e mód arra, hogy a rovarok ellen ne kelljen permetszert használni?