Agrárközélet

Egyes élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány

MTI

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel.

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarket-hálózatokkal a több mint négy évtizede nem mért ütemű élelmiszer-drágulás megfékezése végett.

A vasárnapi brit sajtó által idézett kormányzati források hangsúlyozták, hogy nincsenek tervek kötelező érvényű árplafon bevezetésére.

A The Daily Telegraph című konzervatív brit napilapnak a londoni pénzügyminisztérium egy illetékese elmondta: az élelmiszerek árinflációja a kormány által korábban vártnál sokkal makacsabb, és nehéz letörni.

A lapnak nyilatkozó más kormányzati tisztviselők szerint az ügy jelenleg tervezés alatt áll, az áruházláncokkal folytatott tárgyalások korai szakaszukban járnak.

A Downing Street egyik illetékese úgy fogalmazott: a szupermarketek nem dolgoznak nagy árrésekkel, de akkora a nyomás, hogy a kormány együttműködik az áruházakkal a fogyasztói árak csökkentésének minden lehetséges módja érdekében.

A brit statisztikai hivatal (ONS) legfrissebb adatai szerint a fogyasztói árak Nagy-Britanniában átlagosan 8,7 százalékkal voltak magasabbak áprilisban, mint egy évvel korábban.

A tizenkét hónapra számolt brit infláció tavaly szeptember óta most jár először az egyszámjegyű tartományban, de fő hajtóereje – az előző hónapokhoz hasonlóan – továbbra is az élelmiszerek drágulása volt.

Az ONS kimutatása szerint ebben a termékkategóriában átlagosan 19,1 százalékkal emelkedtek a kiskereskedelmi árak az áprilissal zárult tizenkét hónapban a márciusi 19,2 százalékos éves élelmiszerdrágulás után.

Az inflációs kosáron belül ez az összetevő több mint négy és fél évtizede nem drágult az utóbbi hónapok ütemeihez hasonló mértékben. A statisztikai hivatal indikatív visszatekintő modellszámításai alapján legutóbb 1977 augusztusában volt a mostaninál gyorsabb az élelmiszer-árinfláció Nagy-Britanniában: akkor 21,9 százalékkal voltak magasabbak az élelmiszerárak, mint egy évvel korábban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mit hozhat az új KAP ciklus? + podcast

2025. július 15. 16:10

A KAP átalakítása számos kérdést vet fel, ugyanakkor nehéz konkrétumokról beszélni. A BASF és NAK olyan platformot hoztak létre, ahol a témával kapcsolatos kérdéseket vitatták meg a meghívottak.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

Fügepálinka, aszú, libamáj – ilyen bonbont még nem evett!

2025. június 8. 13:10

Rekordszámú nevezéssel zárult a Brillante-2025 verseny, ahol a legjobb párlatok és pálinkás bonbonok is díjazásban részesültek.

A magyar agrárium jövője az agrárszakképzésben rejlik

2023. május 6. 13:39

Az agráriumban fontos a jól felkészült, szakmailag és gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező fiatalok szerepvállalása, akik a jelenlegi gazdáktól átveszik majd a stafétabotot.

Kiváló minősítést kapott a SPAR Regnum húsüzeme

2019. július 1. 11:33

Az idén 15 éves Regnum Húsüzem és Oktatóközpont működésének köszönhetően a kiváló minőségű friss hús és a SPAR neve szorosan összefonódott.

Melyek az élelmiszer-biztonság kritikus pontjai? - Tények és hiedelmek

2018. december 6. 09:15

Nagy kárt okoznak azok a média- és internetforrások, melyek azt hirdetik egy-egy élelmiszerről, hogy egészéges, és nem teszik hozzá, hogy egy élelmiszer nem lehet egészséges, kizárólag a biztonságos élelmiszereken alapuló, változatos táplálkozás lehet egészséges.

A vendéglátók is válasszanak helyi termelőktől!

2020. április 1. 08:53

A kiszállítást végző vendéglátás és a közétkeztetés szereplői a helyi alapanyagok, termékek választásával hathatós segítséget nyújthatnak a helyi termelők számára.