22℃ 11℃
április 29. Péter, Katalin, Roberta
Agrárközélet

Egyre nagyobb üzlet a borsó

Agrofórum Online

A francia Roquette vállalat áremelkedésre figyelmeztetett a növényi alapú élelmiszerek piacán. A borsóárak globális megugrását az alacsony kínálat és a növekvő növényi fehérje iránti kereslet okozta, ezek miatt elkerülhetetlenül át kell hárítani a vásárlókra az árak emelkedését. Ebbe beleértik az alternatív élelmiszerek, például a húsmentes hamburgerek gyártóit is - közölte a Roquette.

Az alternatív fehérjék piaca az utóbbi években megugrott, és jelentős befektetéseket vonzott a globális agrár-élelmiszeripari csoportok, köztük a Nestlé, a PepsiCo és az Archer Daniels Midland részéről, remélve, hogy ki tudják használni az egészségesebb táplálkozási növekvő trendet.

A borsótermelés azonban idén visszaesett, főként a nyári súlyos aszály miatt Kanadában, a legnagyobb szállítónál, ahol 45%-kal csökkent a termelés, és 120%-kal emelték az árakat tavalyhoz képest – közölte Roquette. Eközben Franciaországban a termést súlyosan károsította a nedves időjárás a betakarítás során.

„Az árak drámai növekedése elkerülhetetlenül a költségek áthárítását eredményezi az ügyfelek irányába” – hangoztatta Roquette. A vállalat nem volt hajlandó részleteket közölni az áremelésekről, amelyeket világszerte érvényesíteni kíván. A családi kézben lévő Roquette a legnagyobb borsófehérje-termelő az élelmiszerpiacon. A kanadai Manitoba-ban építette fel a világ legnagyobb borsófehérje-gyárát, amely 2022-ben éri el teljes kapacitását, és évente mintegy 125 000 tonna borsót dolgozhat fel. Van egy borsófehérje-gyára Észak-Franciaországban is.

Tavaly 2022 végéig hároméves szállítási megállapodást írt alá az amerikai Beyond Meat hamburgergyártóval. A Grand View Research kutatócég szerint a globális borsófehérje-piac évente mintegy 12%-kal nő, és 2028-ra eléri az 554,9 millió dollárt. A növényi eredetű fehérje más kulcsfontosságú összetevői, mint a szójabab, a kukorica és a búza is drágult az elmúlt időszakban, az árak az elmúlt évben az erős nemzetközi kereslet és a globális ellátás hiánya miatt emelkedtek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új szintre lép az agrárszakmai tudásátadás

2025. április 26. 16:10

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. az Agrárminisztérium támogatásával új, digitális alapú tananyagokat jelentetett meg az agrárszakoktatás korszerűsítésére.

Emlékmorzsák Farády Lászlóról: búcsú egy kivételes embertől

2025. március 24. 17:10

A megemlékezést március 23-án, vasárnap délelőtt tartották a Turisztikai Központban, ahol több tucatnyi résztvevő idézte fel közös emlékeit.

Géntechnológia: EU-megállapodás a küszöbön

2025. március 9. 08:10

Az Európai Unió egyre közelebb kerül ahhoz, hogy közös álláspontot alakítson ki az új növénynemesítési technológiák (NZT) szabályozásáról.

Különleges magyar megoldásokat díjaztak, amelyek versenyképesebbé tehetik a mezőgazdaságot

2025. február 18. 14:40

Kihirdették a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyerteseit. A pályázók az agráriumhoz köthető problémákra keresik a választ.

Megjelent a SAATEN-UNION tavaszi fajtakatalógusa

Segítünk alkalmazkodni a változásokhoz az eredményes gazdálkodás érdekében.

Nem baj, ha már március elején elvetettük a borsót?

2025. március 24. 04:37

Válaszukat szeretném kérni a kérdéseimre. Nem baj, ha már március elején elvetettem a borsót? Milyen hőmérsékleti igénnyel rendelkezik?

Levéltetű: pár nap és 100 százalékos a fertőzöttség

2018. május 22. 11:16

Az időjárási körülmények most főként a kártevők szaporodásának kedveznek szántóföldön és kertészeti kultúrákban egyaránt, de a helyi körülmények néhány kórokozó terjedésének is jó feltételeket teremtenek.