Agrárközélet

Egyre nagyobb üzlet a borsó

Agrofórum Online

A francia Roquette vállalat áremelkedésre figyelmeztetett a növényi alapú élelmiszerek piacán. A borsóárak globális megugrását az alacsony kínálat és a növekvő növényi fehérje iránti kereslet okozta, ezek miatt elkerülhetetlenül át kell hárítani a vásárlókra az árak emelkedését. Ebbe beleértik az alternatív élelmiszerek, például a húsmentes hamburgerek gyártóit is - közölte a Roquette.

Az alternatív fehérjék piaca az utóbbi években megugrott, és jelentős befektetéseket vonzott a globális agrár-élelmiszeripari csoportok, köztük a Nestlé, a PepsiCo és az Archer Daniels Midland részéről, remélve, hogy ki tudják használni az egészségesebb táplálkozási növekvő trendet.

A borsótermelés azonban idén visszaesett, főként a nyári súlyos aszály miatt Kanadában, a legnagyobb szállítónál, ahol 45%-kal csökkent a termelés, és 120%-kal emelték az árakat tavalyhoz képest – közölte Roquette. Eközben Franciaországban a termést súlyosan károsította a nedves időjárás a betakarítás során.

„Az árak drámai növekedése elkerülhetetlenül a költségek áthárítását eredményezi az ügyfelek irányába” – hangoztatta Roquette. A vállalat nem volt hajlandó részleteket közölni az áremelésekről, amelyeket világszerte érvényesíteni kíván. A családi kézben lévő Roquette a legnagyobb borsófehérje-termelő az élelmiszerpiacon. A kanadai Manitoba-ban építette fel a világ legnagyobb borsófehérje-gyárát, amely 2022-ben éri el teljes kapacitását, és évente mintegy 125 000 tonna borsót dolgozhat fel. Van egy borsófehérje-gyára Észak-Franciaországban is.

Tavaly 2022 végéig hároméves szállítási megállapodást írt alá az amerikai Beyond Meat hamburgergyártóval. A Grand View Research kutatócég szerint a globális borsófehérje-piac évente mintegy 12%-kal nő, és 2028-ra eléri az 554,9 millió dollárt. A növényi eredetű fehérje más kulcsfontosságú összetevői, mint a szójabab, a kukorica és a búza is drágult az elmúlt időszakban, az árak az elmúlt évben az erős nemzetközi kereslet és a globális ellátás hiánya miatt emelkedtek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan tudja a gazdaság vezetője a jó alkalmazottat megtartani?

2024. december 15. 12:10

A mezőgazdaságban folyamatosan kevés a munkavállaló. A legtöbb gazdaságban probléma ez. Néhány alapvető módszer a foglalkoztatottak megtartására.

Hogyan lesz a jó zongoraművészből kiváló marketinges?

2024. december 13. 11:40

Ahhoz, hogy maradandót alkoss a munkáddal, ki kell tűnnöd az átlagból, ott kell lennie valami plusznak önmagadból is.

Alapítványi Bál

2024. december 2. 09:10

Időpont: 2025. január 24. (péntek), 18:00 óra, Helyszín: Hotel Helikon, 8360 Keszthely, Mikus Gyula sétány 5.

A sáskák tehetik tönkre az afrikai Nagy Zöld Fal-projektet?

2024. november 29. 14:10

A biztonsági helyzet is komoly akadályt jelent, mivel több terrorista csoport a projekt által érintett területeken tevékenykedik.

Folyamatosan fertőz a kalászfuzáriózis

2019. június 19. 04:47

Kártevők közül a vetésfehérítő bogarak már bábozódnak, egyre több a gabonaszipoly a kalászokon, de gyakori a gabonapoloska is.

Hüvelyes zöldségek: szuperfoodnak számítanak, mégis keveset fogyasztunk belőlük

2021. február 11. 06:35

A hüvelyes zöldségek igazi szuperfoodnak számítanak: magas a rosttartalmuk, amely többek között segít a vércukorszint egyenletes szinten tartásában és hozzájárul az egészséges emésztéshez és a normál koleszterinszint fenntartásához is.

A nem borsóízű borsó válthatja ki a szóját

2024. október 1. 15:10

Viszolyog a szójáról, de nem szívesen enne borsóízű vegán hamburgert sem? Mit szólna ugyanehhez borsóíz nélkül?

Tetves a borsó, mit lehet tenni?

P. Gábor: A frissen kikelt borsómat elléptek a levéltetvek. Mit tehetek ellene?