Agrárközélet

Egyre nagyobb üzlet a borsó

Agrofórum Online

A francia Roquette vállalat áremelkedésre figyelmeztetett a növényi alapú élelmiszerek piacán. A borsóárak globális megugrását az alacsony kínálat és a növekvő növényi fehérje iránti kereslet okozta, ezek miatt elkerülhetetlenül át kell hárítani a vásárlókra az árak emelkedését. Ebbe beleértik az alternatív élelmiszerek, például a húsmentes hamburgerek gyártóit is - közölte a Roquette.

Az alternatív fehérjék piaca az utóbbi években megugrott, és jelentős befektetéseket vonzott a globális agrár-élelmiszeripari csoportok, köztük a Nestlé, a PepsiCo és az Archer Daniels Midland részéről, remélve, hogy ki tudják használni az egészségesebb táplálkozási növekvő trendet.

A borsótermelés azonban idén visszaesett, főként a nyári súlyos aszály miatt Kanadában, a legnagyobb szállítónál, ahol 45%-kal csökkent a termelés, és 120%-kal emelték az árakat tavalyhoz képest – közölte Roquette. Eközben Franciaországban a termést súlyosan károsította a nedves időjárás a betakarítás során.

„Az árak drámai növekedése elkerülhetetlenül a költségek áthárítását eredményezi az ügyfelek irányába” – hangoztatta Roquette. A vállalat nem volt hajlandó részleteket közölni az áremelésekről, amelyeket világszerte érvényesíteni kíván. A családi kézben lévő Roquette a legnagyobb borsófehérje-termelő az élelmiszerpiacon. A kanadai Manitoba-ban építette fel a világ legnagyobb borsófehérje-gyárát, amely 2022-ben éri el teljes kapacitását, és évente mintegy 125 000 tonna borsót dolgozhat fel. Van egy borsófehérje-gyára Észak-Franciaországban is.

Tavaly 2022 végéig hároméves szállítási megállapodást írt alá az amerikai Beyond Meat hamburgergyártóval. A Grand View Research kutatócég szerint a globális borsófehérje-piac évente mintegy 12%-kal nő, és 2028-ra eléri az 554,9 millió dollárt. A növényi eredetű fehérje más kulcsfontosságú összetevői, mint a szójabab, a kukorica és a búza is drágult az elmúlt időszakban, az árak az elmúlt évben az erős nemzetközi kereslet és a globális ellátás hiánya miatt emelkedtek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

OMÉK 2025: agrárinnováció és hagyomány a Hungexpón

2025. szeptember 9. 09:10

Modern gépek, őshonos állatok, kézműves ételek és exportpiacokat nyitó üzleti találkozók – szeptemberben ismét megnyílik az OMÉK.

Sztereotípiák helyett teljesítmény: női vezetők az állattenyésztésből

2025. szeptember 7. 08:10

A FarmerExpón először ültek egy asztalhoz női vezetők, hogy őszintén beszéljenek pályájukról, kihívásaikról és sikereikről.

Fiatalok nélkül elapad a vidéki élet – mit léphet az EU?

2025. augusztus 21. 16:10

Az EU agráriuma munkaerőhiánnyal küzd: sürgősen vonzóbbá kell tenni a gazdálkodást a fiatalok számára a jövő élelmiszerbiztonságáért.

Mit hozhat az új KAP ciklus? + podcast

2025. július 15. 16:10

A KAP átalakítása számos kérdést vet fel, ugyanakkor nehéz konkrétumokról beszélni. A BASF és NAK olyan platformot hoztak létre, ahol a témával kapcsolatos kérdéseket vitatták meg a meghívottak.

Folyamatosan fertőz a kalászfuzáriózis

2019. június 19. 04:47

Kártevők közül a vetésfehérítő bogarak már bábozódnak, egyre több a gabonaszipoly a kalászokon, de gyakori a gabonapoloska is.

Már tömegesen szaporodnak a molytetvek

2019. június 18. 08:37

A borsót most az akácmoly és a borsómoly veszélyezteti, még a zöldborsó állományokban is, a termés megrágásával.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (16. rész)

2020. február 5. 08:16

A borsó esetében növényvédelmi szempontból a termesztési szezon nagyobbik része elsősorban a rovarkártevők számára alakult kedvezően, a májusi csapadékos hónap pedig a kórokozók járványszerű fellépését idézte elő.

Hüvelyes zöldségek: szuperfoodnak számítanak, mégis keveset fogyasztunk belőlük

2021. február 11. 06:35

A hüvelyes zöldségek igazi szuperfoodnak számítanak: magas a rosttartalmuk, amely többek között segít a vércukorszint egyenletes szinten tartásában és hozzájárul az egészséges emésztéshez és a normál koleszterinszint fenntartásához is.