Agrárközélet
Agrárközélet

Európai Parlament: a mezőgazdaság és a kohéziós politika finanszírozását legalább a jelenlegi szinten kell tartani

Európai Parlament: a mezőgazdaság és a kohéziós politika finanszírozását legalább a jelenlegi szinten kell tartani

MTI

Az Európai Parlament elfogadta szerdán a 2021-2027 közötti többéves költségvetési keretre vonatkozó, nem jogalkotási állásfoglalását, amelyben hangsúlyozza, hogy a mezőgazdaság és a kohéziós politika finanszírozását legalább a jelenlegi szinten kell tartani - derül ki az uniós parlament sajtószolgálatának tájékoztatásából.

A közlemény szerint az Európai Parlament állásfoglalásában vitatja az Európai Bizottság következő többéves költségvetési keretben javasolt számait. A képviselők szerint az uniós bizottság adataiból nem látszik, hogy a javasolt forráscsökkentések milyen mértékben sújtanák az európai régiókat és a mezőgazdaságból élőket. Számításaik szerint az előbbiek 10 százalékkal, az utóbbiak 15 százalékkal kevesebből gazdálkodhatnának, szemben a bizottság 5 százalékos adatával.

A képviselők megfelelő mértékű uniós forrásokat kívánnak biztosítani az olyan új kihívások kezelésére, mint a biztonság kérdése vagy a migráció, és a már meglévő politikai célok, köztük a regionális fejlesztések megvalósítására.

A parlament emellett szeretné megháromszorozni az Erasmus+ programra szánt forrásokat, külön finanszírozná a kis- és középvállalkozásokat. Álláspontjuk szerint a fiatalok munkanélküliségét kezelő programokra kétszer annyit, a kutatási és innovációs területre pedig legalább 50 százalékkal többet kellene költeni annak érdekében, hogy a kulcsfontosságú uniós politikák elérjék a céljukat. Valamint további források szükségesek a biztonságpolitika, a migráció és a külkapcsolatok megfelelő finanszírozására is – szögezték le.

Az unió bevételi forrásai, az úgynevezett saját források kérdését illetően, a képviselők pozitívan fogadták a három új saját forrásra – az új vállalati adóra, a kibocsátás-kereskedelmi rendszerre, és a műanyagadóra – tett uniós bizottsági javaslatot, amelyek által csökkennének a tagállamok közvetlen hozzájárulásai.

Növelni kellene a mezőgazdaság termelékenységét és jövedelmezőségét

2019. november 22. 14:17

Több van a magyar mezőgazdaságban, épp ezért van szükség az öntözésfejlesztésre, a digitalizációra, a szakmai ismeretek bővítésére és új technológiák bevezetésére.

Nők a mezőgazdaságban

2019. november 22. 13:29

A Corteva Agriscience, a kizárólag mezőgazdasági portfólióval rendelkező vállalat, és a nemek közötti egyenlőség és sokféleség egyik élharcosa, kerekasztal-beszélgetést szervezett iparági szakértők és civil szervezetek bevonásával a mezőgazdaságban dolgozó nők előtt álló kihívások és diszkrimináció megvitatására. A rendezvényre november 12-én került sor Budapesten.

Öntözési és vízgazdálkodási intézetként működik tovább a szarvasi agrárkar

2019. november 22. 09:02

Az intézet elsődleges feladata az agronómiai, biológiai, ökológiai, talajtani és környezettudományi diszciplínákhoz kapcsolódó szakirányú továbbképzések szervezése, tudományos kutatásokban való részvétel, továbbá kutatás-fejlesztés a mezőgazdasági vízgazdálkodás és öntözés területén.

Tovább növekedtek a termőföldárak

2019. november 22. 08:32

Az értékesített terület nagysága Fejér megyében nőtt a legnagyobb mértékben, 33 százalékkal, és Pest megyében csökkent a leginkább, 25 százalékkal.

Továbbra is elfogadhatatlan az élelmiszerek kettős minőségének gyakorlata

2018. december 18. 11:03

Az Európai Bizottság 2018 áprilisában mutatta be a fogyasztóvédelmi jogszabályokat módosító csomagját, mely a kettős minőség jelenségének kezelésére is tartalmaz javaslatokat.

Az uniós programok csúszása esetén is számolhatnak a gazdák a támogatások előfinanszírozásával

2019. október 25. 12:31

Ha nem sikerül az év végéig megállapodniuk az uniós tagállamoknak a következő ciklus - a 2021 és ’27 közötti időszak - közösségi költségvetéséről, akkor veszélybe kerülhet több 2021-re tervezett támogatási program elindítása.

Kevesebb banánt szállított az unióba Ecuador

2019. július 7. 08:34

Az Európai Uniós visszaesés ellenére mégis 2 százalékkal bővült az ecuadori banánexport, mégpedig Kínának és Japánnak, a két legnagyobb vásárlónak köszönhetően.

Jelentősen megnőtt az unió tojásimportja

2018. december 6. 03:33

Az Európai Bizottság adatai szerint az unió tojástermékimportja csaknem 70 százalékkal 22 ezer tonnára emelkedett.