Agrárközélet
Agrárközélet

Évadnyitó szerkesztőbizottsági ülés a SZIE Kertészettudományi Karának tanácstermében, Budapesten

Évadnyitó szerkesztőbizottsági ülés a SZIE Kertészettudományi Karának tanácstermében, Budapesten

Agrofórum Online

Az Agrofórum szerkesztőbizottságának tagjai, rovatvezetői és rendszeres szerzői közül többen, mintegy harminc szakember, április 25-dikén találkozott, hogy áttekintsék a 2016-os év eredményeit, értékeljék és megvitassák a 2017. év eddig elvégzett feladatait, ill. a következő időszak teendőit. Volt egy különleges esemény is: első ízben adtuk át az IRÓDEÁK pályázat díjait.

A megjelenteket Prof. Hegedűs Attila, a Kertészettudományi Kar dékánja köszöntötte. Tájékoztatást adott – a másodízben történt Corvinus egyetemi beolvadás utáni – Gödöllőhöz való csatlakozásról. Szólt a forráshiányos oktatásról és a képzés fontosságáról, hiszen a mezőgazdaság egésze a lépcsőzetes generációváltás-kimaradás következtében szakemberek hiányával küszködik.

Ajánlotta, hogy célszerű lenne az Agrofórumban is foglalkozni a témával.

*

A következőkben Molnár Zoltán főszerkesztő – ahogy ezt már évek óta teszi – beszámolt az elmúlt esztendő eredményeiről; egy két „mutatószámot” öt-tíz éves összehasonlításban is értékelt.

Nézzük a statisztikát!

Az Agrofórum 2016-ban az előző évekhez hasonlóan 17 alkalommal jelent meg, összesen mintegy 2400 oldalon. Ebből a havi rendes számok több mint 1800 oldalt tettek ki, az 5 db ún. Extra, vagyis tematikus, termesztéstechnológiai kiadványunk kb. 580 oldalt fedett le. (Szerénytelenül kérdezem: van még ilyen terjedelemben és tartalommal megjelenő szaklap? – B.L.)

Mi van még a számok mögött. Az elmúlt évtized adataival szemléltetve – folyamatosan növekvő oldalszám (2006-ban kb. 1400, 2011-ben még – vagy már – kb. 1800 és a 2016. tárgyévben 2400); hasonló ütemben bővült a cikkek száma is, kerekítve: egy évtizede 420, öt éve 520, míg tavaly csaknem 740 írást közöltünk, csak a fontosabbakat számolva.

Hogy milyen témákkal foglalkoztunk 2016-ban, azt jól mutatja az alábbi táblázat. Ennek tanulmányozására azért hívnánk fel a figyelmet, mert sokan – a régiek közül – még ma is növényvédelmi szaklapként tartanak számon bennünket. Ez már évek óta nincs így, ahogy ezt a számok is mutatják. A paletta ennél lényegesen szélesebb, ágazati és technológiai szinten is.

 

Témakör 2016  
db %  
általános mg.-i, agrár-közéleti témák 72 9,8  
növényvédelem 59 8,0  
növénytermesztés (általában, vagy több kultúrát érintő) 43 5,8  
talajművelés és tápanyag-utánpótlás 36 4,9  
gépesítés 107 14,5  
kalászosok 67 9,1  
szőlő és bor 66 9,0  
kukorica 60 8,1  
repce 56 7,6  
gyümölcstermesztés 55 7,5  
nem fő szántóföldi kultúrák (ebből a szója 26 cikk, 3,5%) 43 5,8  
napraforgó 33 4,5  
zöldségtermesztés 29 3,9  
erdészet 7 1,0  
burgonya 2 0,3  
cukorrépa 1 0,1  
Összes: 736 100  

Az Agrofórum 2016. évi közleményeinek száma, ill. aránya a főbb termesztéstechnológiai elemek, ill. kultúrák szerint

*

Ezt követően Gribek Dániel weboldal-szerkesztőnk a néhány éve elindított, folyamatosan megújuló honlapunkról, és a fejlesztésekről számolt be, szintén a számok tükrében. Bemutatta az év elején átalakult rovatrendszert, amely különválasztja az agrárhíreket és a szakcikkeket.

Az utóbbi hónapokban több témakör esetében is emelkedett a weboldalra kikerült írások száma. Ilyen például a gépesítés és a zöldségtermesztés. A technikai és tartalmi fejlesztéseknek köszönhetően már 2017 első négy hónapjában is jelentősen, havonta mintegy 10 000 egyedi látogatóval nőtt az Agrofórum Online látogatottsága.

*

Közvéleménykutatással folytatódott a program: előnyök, hátrányok, mi hiányzik és mi felesleges a lapban. Küllem, terjedelem stb.

Számos megfontolásra érdemes javaslatot kaptunk. Köszönjük. Megfontoljuk.

*

Elismeréssel nyugtázták a résztvevők, hogy az Agrofórum egész éves, „műsortervét” is bemutatták a lap szerkesztői, amely megvitatásra került.

Majd ünnepélyes keretek között adta át Dr. Demes György lapigazgató korelnökünk az IRÓDEÁK pályázat díjait. (Az eredményekről februári lapszámunkban már beszámoltunk, ezúttal csak röviden térünk vissza a témára.

A bírálóbizottság az alábbiak szerint döntött (I. díjat nem adtunk ki):

II. díj III. díj III. díj
Dukai Anna Szent István Egyetem Mezőgazdasági és Környezettudományi Kar Tarlóművelési módok és fejlesztésének lehetősége a Vajdaságban címmel benyújtott írása, amely 50.000 Ft díjazásban részesült   Kecskeméti Sándor és Geösel András Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar Technikai és egészségügyi kihívás: spórák a gombatermesztésben című szakcikke 30.000 Ft díjazásban részesült Horváth Dávid Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Kar Beszámoló a COST-SMARTER svájci ösztöndíj program kereteiben eltöltött tapasztalatokról a parlagfű és a parlagfű-olajosbogár kutatásában című pályázati munkája 30.000 Ft díjazásban részesült

A hivatalos programot hosszantartó szakmai beszélgetés követte – ebédelés közben.

(Dr. Bódis László – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A lehullott agancsot nem érdemes hazavinni, büntetés jár érte

2024. február 14. 10:10

A szarvasok április elejéig vetik le agancsukat, amelyek engedély nélküli gyűjtése – főleg kereskedelmi célú, szervezett és állatkínzással járó formájában – a teljes erdei ökoszisztémát veszélyezteti: a tavaszra legyengült kondíciójú nagyvad mellett kárt szenvednek a fiatal facsemeték és a vékony kérgű fafajok is: emellett lopásnak minősül.

20 százalékkal emelkedtek a termelési költségek – meg lehet élni gazdálkodóként Franciaországban?

2024. február 11. 16:10

Bertin Moret, aki kecskesajtot készít Párizstól egy órányira, nem hisz abban, hogy a politikusok csökkenteni tudják a bürokráciát és megállítják az olcsó importot, ahogyan ő és más gazdák követelik. Számára a megoldást a francia termékeket vásárló fogyasztók jelentik.

Vadgazdálkodási konferenciát rendez a NAK a FeHoVa kiállításon

2024. február 8. 08:40

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a korábbi évekhez hasonlóan – együttműködésben az Agrárminisztériummal és az Országos Magyar Vadászkamarával – vadgazdálkodási konferenciát rendez a FeHoVa kiállítás nyitónapján, február 8-án. „A vadgazdálkodás aktuális kérdései” című rendezvényen a nagyvadállomány alakulásával kapcsolatos tények és tévhitek lesznek a középpontban.

A gazdatiltakozások Európa-szerte terjednek, most a spanyolokon a sor

2024. február 5. 08:10

A spanyol gazdálkodói egyesületek azt közölték, hogy februárban az utcára kívánnak vonulni, tiltakozásul a szigorú európai szabályozás és a kormány támogatásának hiánya miatt, miközben a tiltakozások folyamatosan terjednek Európa-szerte.

Könyvajánló – Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

2018. november 16. 09:37

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Borkrémleves

2018. december 19. 03:47

Mi mással is indíthatnánk a karácsonyi menüt, mint egy jó levessel? Márpedig ha karácsony és leves egy mondatba kerül, akkor az egyik első dolog, ami eszembe jut, az a borkrémleves.

Csörögefánk

2018. február 16. 08:07

Az idei év felfedezése számomra a csörögefánk. Az első kísérlet óta már nem is tudom, hányszor készült, de egyértelmű favorit lett.

Mandulás pisztráng

2018. január 12. 13:14

Kicsit citromos, kicsit fokhagymás pisztráng ropogós mandulával a tetején – egyszerűen mennyei.