Agrárközélet

Februárban 16 százalékkal drágult az uborka

Agrofórum Online

Átlépte az ezer forintos kilogrammonkénti szintet az uborka ára februárban. Ez a drágulás ütem még az étolaj 7,6 százalékos két havi drágulását is meghaladja. Ennek a két élelmiszernek nőtt leginkább az ára a Központi Statisztikai Hivatal inflációs kosarában szereplő élelmiszerek közül.

A zöldségek és gyümölcsök közül a banán 5,3 százalékos idei drágulása emelhető ki az uborka mellett. A citrom 3,8 százalékos és a fejes káposzta 3,2 százalékos árnövekedése is említésre méltó. A vöröshagyma ára 0,8 százalékos, a narancsé pedig 1,7 százalékos mérséklődött. Egy éves távlatot nézve az alma vezet 25,8 százalékkal, ezen az időtávon a narancsért 14,5 százalékkal kell többet fizetni. A paradicsom 5,8 százalékkal, a vöröshagfyma 6,3 százalékkal, a késői burgony apedig 13,6 százalékkal lett olcsóbb egy év alatt.

A húskészítmények árszintje nem változott számottevően 2021 első hónapjához képest, a mníusz 2 és plusz 3 százalékos sávban van a vizsgált élelmiszerek árváltozása. A csont és bőr nélküli csirkemellfilé 2,9 százalékos plusz után 1400 forintba kerül átlagosan. A sertéscomb 2,1 százalékkal lett olcsóbb. Éves összevetésben a sertéscomb 10,8 százalékkal olcsóbb. legjobban 10,3 százalékkal, illetve 10 százalékkal a rostélyos és a gépsonka ára emelkedett.

A szeszes italok közül a minőségi sör 1,5 százalékkos drágulása a legnagyobb februárban januárhoz képest. Egyik vizsgált termék ára sem csökkent, de a vörös asztali bor ugyanannyiba került. Éves viszonylatban az ízesített szeszesital 10,2 százalékos árnövekedése emelkedik ki, a legkevésbé, 3,2 százalékkal a világ sör drágult.

Az inflációs kosárban szereplő többi élelmiszer közül az étolaj havi 7,6 százalékos átlagos drágulása emelkedik ki, de a pasztőrözött, 2,8 százalékos ESL tej is 3,5 százalékkal kerül többe és a tejes margarinért is 2,7 százalékkal kell többet a kasszában hagyni. A sertészsír ára 0,2 százalékkal kúszott lejjebb. Éves időtávot nézve a napraforgó étolaj ára 32 százalékkal emelkedett és a hántolt fényezetlen rizsért is 18,2 százalékkal kell több pénzt fizetni. Legkevésbé 0,4 százalékkal a 1,5 százalékos, pasztőrözött ESL tej ára emelkedett a magyarországi üzletekben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megvan a terv, az évtized végére megszüntethető az éhezés

2024. december 18. 16:10

Az éhezés elleni harcban világszerte kulcsszerepet kaphat a mesterséges intelligencia.

Uniós vetőmagrendelet: több jogot akarnak a gazdálkodók

2024. december 18. 13:10

Az uniós vetőmagrendelet módosítása miatt 139 szervezet nyílt levélben követel több jogot a gazdáknak a nemesítésben és forgalmazásban.

Hogyan tudja a gazdaság vezetője a jó alkalmazottat megtartani?

2024. december 15. 12:10

A mezőgazdaságban folyamatosan kevés a munkavállaló. A legtöbb gazdaságban probléma ez. Néhány alapvető módszer a foglalkoztatottak megtartására.

Hogyan lesz a jó zongoraművészből kiváló marketinges?

2024. december 13. 11:40

Ahhoz, hogy maradandót alkoss a munkáddal, ki kell tűnnöd az átlagból, ott kell lennie valami plusznak önmagadból is.

Több zöldség és kevesebb sertéshús fogy

2020. november 27. 07:02

Egy felmérés szerint az elmúlt években érdemben megváltozott a németek étrendje. Ezt mutatja a Német Táplálkozási Társaság (DGE) legutóbbi jelentése.

Szaúd-Arábia rengeteg mezőgazdasági terméket vásárol

2020. május 7. 11:15

Összesen 533 millió dollárban határozza meg Szaúd-Arábia azt az összeget, amelyért mezőgazdasági termékeket vásárolnak a közeljövőben.

Zuhanni kezdett az élelmiszer-infláció – de miért nem érzékelünk belőle semmit?

2023. július 8. 15:10

A csúcsot jelentő októberi 55 százalék után idén júniusban már „csak” bő 16 százalékkal nőttek az élelmiszerárak Magyarországon az egy évvel korábbihoz képest.

Új DLG platform a jövő élelmiszer-termeléséhez

2023. április 6. 10:34

Hogyan használhatunk innovatív termesztési rendszereket, hogy a világ növekvő népességét egészséges, tápláló és fenntartható módon előállított élelmiszerekkel lássuk el?