Agrárközélet
Agrárközélet

Gáláns ajándék érkezett a Cápák között befektetőjétől a MATE-nak

Gáláns ajándék érkezett a Cápák között befektetőjétől a MATE-nak

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

Előremutató fenntarthatósági elvek alapján készült, díjnyertes dizájnbútorokat adományozott Balogh Levente üzletember a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemnek, amit jelképesen Dr. Gyuricza Csaba, az Egyetem rektora vett át. A bútorokat a MATE Budai Campusának közösségi terében helyezték el.

Az átadásra került MATCH elnevezésű termékcsalád megalkotásánál alapvető szempont volt, hogy a hulladékcsökkentés és az újrahasznosítás nagy szerepet kapjon a magas minőségű dizájnbútorok anyagválasztásában és gyártása során. 

A körforgásos gazdaság törekvéseivel összhangban a termékek forgácslapjai régi bútorok vagy egyéb faanyagok újbóli felhasználásából származnak, a párnák rugalmas töltőanyaga a gyártás során keletkezett poliuretánhab-esedékből és poliésztervatelin-maradékból, a kárpit teljes egésze pedig újrahasznosított PET-palackokból áll, míg a bútorokban megjelenő tömörfa, rétegelt falemez és fémalkatrészek teljes egészében újrahasznosíthatóak.

Az újrahasznosított anyagokból készült bútorok koncepciója teljes mértékben beleillik a MATE körforgásos gazdaság érdekében végzett tevékenységébe. Egyetemünk világszinten kiemelkedő munkát folytat fenntarthatósági és környezetvédelmi területeken, valamint folyamatosan keressük azokat a hatékony módszereket és megoldásokat, amelyek révén sikeresen tudjuk bevezetni a körforgásos gazdasági folyamatokat a campusainkon.

Ennek érdekében többek között biológiai körforgásos gazdaság tudás- és elemzőközpontot hoztunk létre, a jelenleg is üzemelő elkülönített hulladékgyűjtési rendszerünket fejlesztettük és egységesítettük, aerob hasznosítási gépeket szereztünk be, komposztálási technológiákat vezettünk be, valamint szerves termésnövelők és talajjavítók minőségbiztosítási rendszerét hoztuk létre” – hangsúlyozta a rektor.

Büszkék vagyunk arra, hogy a világon egyedülálló módon a gödöllői campusunkon képződő összes biológiailag lebomló hulladékot helyben hasznosítjuk egy professzionális infrastruktúra révén, azaz a saját komposztálótelepünkön teljes körű helyben történő hasznosításra van lehetőség, sikeresen megvalósítva ezzel a biológiai körforgásos gazdaságot. Továbbá arra is rendkívül büszkék vagyunk, hogy a MATE a világ száz legjobbja közé került a Times Higher Education Impact Rankings rangsor ENSZ által deklarált éhezés elleni küzdelmet meghatározó Zero Hunger kategóriájában” – emelte ki Gyuricza Csaba.

Balogh Levente (aki a Cápák között című üzleti showműsor szereplőjeként is ismert) nagyra értékeli a hasonló kezdeményezéseket, hiszen a környezetvédelem és a fenntarthatóság nemcsak magánemberként, hanem cégvezetőként is rendkívül fontos számára. A Szentkirályi egyik kiemelt célja, hogy tíz éven belül átálljon a körforgásos gazdaságra, hulladékmentessé téve az ásványvízfogyasztást.

A körforgásos gazdasági működésre átállásnak három lépcsője van. A Szentkirályinál az elsőt már teljesítettük, vagyis a környezetbarát tervezésnek köszönhetően a PET palackok száz százalékban újrahasznosítható anyagból készülnek.

A második lépés a palackok hatékony visszagyűjtése, hiszen csak annyit lehet újrahasznosítani, amennyi visszajut a gyártásba. Ezt szolgálja majd a jövő év elején érvénybe lépő betétdíjas rendszer is, amelynek bevezetése hosszú évek óta szívügyem. A harmadik pedig, ami a legfenntarthatóbb megoldás, a „palackból-palackot” alapelv, vagyis az a folyamat, melynek során a régi PET-palackból új készül, ezzel pedig bezárul a PET-körforgás

– foglalta össze a körforgásos gazdaság felépítését Balogh Levente, aki szeptemberben a MATE Akadémián, mint meghívott szakmai előadó mesélt a hallgatóknak arról, hogy mi lehet a Szentkirályi sikerének titka.

Számomra fontos, hogy támogassak minden olyan kezdeményezést, amely maximalizálja a körforgást. Ennek példája ez a bútorcsalád is, amelyet a MATE Budai Campusának adományoztam. Külön öröm, hogy ezzel egyben fiatal magyar tehetségeket is támogathatok” – fűzte hozzá az üzletember.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új vezetők a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál

2024. június 14. 13:10

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a legutóbbi országos küldöttgyűlésén két új tisztségviselőt is választott.

Növényvédelmi szakmérnöki képzés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusán

2024. június 12. 16:40

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növényvédelmi Intézete posztgraduális képzés keretében lehetőséget nyújt agrárszakemberek számára növényvédelmi szakmérnöki szakon.

Így fogd meg a pókokat – és ments meg egy hasznos életet!

2024. június 8. 16:10

A pókok, bár nem mindig látjuk őket szépnek, nagyon hasznos rovarok mind az ökoszisztéma, mind az emberek mindennapi élete szempontjából.

Kiderült, miért kerülik a gazdálkodók a digitális megoldásokat

2024. június 7. 07:10

A német termelők 79%-a nagy lehetőséget lát a digitális megoldásokban. Ám a technológiák ára, a képzés hiánya, a bürokrácia elbizonytalanítja őket.

A magyar ásványvíz „királyhoz” került a Pepsi

2018. január 23. 11:52

A csehországi Karlovarské Minerální Vody és Balogh Levente üzletember közösen szerzik meg az amerikai PepsiCo magyarországi érdekeltségeit, míg a cseh és szlovák PepsiCo cégeket a KMW egyedül vásárolja meg.