Agrárközélet
Agrárközélet

„Ha Beethoven a zene Mozartja, akkor a KITE Zrt. a magyar mezőgazdaság Mercedese!”

„Ha Beethoven a zene Mozartja, akkor a KITE Zrt. a magyar mezőgazdaság Mercedese!”

KITE Zrt.

Ezekkel a szavakkal nyitotta meg Szabó Levente vezérigazgató a KITE Zrt. új Kecskeméti Alközpontját a május 25-én rendezett ünnepségen, utalva a cég ebben a régióban betöltött szerepére.

Kecskemét környékén már több mint 40 éve ismerik a KITE nevét. Köszönhetően annak a számos gyümölcsöző partnerkapcsolatnak, melyek nem csak a múltat és a jelent, hanem a jövőt is jelentik a cég számára. Alközponttal 2001 óta rendelkezik a cég a városban, azonban számos tényező indokolttá tette egy új, modernebb térségi bázis létrejöttét, melyet megérdemel a régió, a megye és az ottani, ma már több mint 4000-es partnerkör is. Ezért a KITE Zrt. vezetősége 2015-ben úgy döntött, hogy egy a mai kor elvárásainak sokkal inkább megfelelő központot hoznak létre.

Az új épület a Georg Knorr utcában kapott helyet, az építkezés 2016-ban kezdődött. A beruházás több mint 1,2 milliárd forintból valósult meg. A mintegy 3 hektár területen fekvő telephelyet 2017 decemberében vehette birtokba a cég, hogy a 2018-as tavaszi szezonban már ott fogadhassák régi és új partnereiket.

Szabó Levente azt is elmondta, hogy az új alközpont létrejöttének alapvetően három oka van.

Szabó Levente

Az első és legfontosabb a partnerek minőségi kiszolgálása, amelyre a régi, a forgalom és a partnerkör növekedése miatt kinőtt alközpontban már nem voltak képesek. Nem volt lehetőség a KITE Zrt. széles portfóliójának bemutatására sem.

A második nyomós ok, a külföldi leányvállalat kapacitásainak kiszolgálása. 2017-ben nyitotta meg ugyanis kapuit a KITE Zrt. szerbiai leányvállalata a KITE d.o.o., mely a John Deere és a JCB jogok birtokosa. Neki kell egy olyan háttérország, mely a műszaki szolgáltatásokat, valamint az alkatrész- és – esetenként – a gépellátást megfelelő mértékben tudja biztosítani. Nem elhanyagolható tény, hogy a távolság sem olyan nagy a két helyszín között, főleg, hogy a Kecskeméti Alközpont könnyen megközelíthető az autópályáról.

A harmadik ok pedig a Kecskemét környéki kertészetekben dolgozó és abból élő partnereik száma. Ebben az alközpontban lehetőség lesz egy gyorsabb, hatékonyabb zöldutas kiszolgálási metódust alkalmazni, mely számukra is kielégítő lesz. Elérhetővé válik a 2016-ban telepített KITE-Tagliani Faiskolában, valamint az idén korszerűsítésre kerülő Derecskei Telephelyen megtermelt szaporítóanyagok széles skálája az év teljes időszakában. Nem csak az épületet és a logisztikai hátteret kívánják a partnerek szolgálatába állítani, de a humánerőforrás tekintetében is fejlesztenek. Már két kertészeti szaktanácsadó dolgozik a kecskeméti körzetben, és még egy, aki csupán a biológiai növényvédelem területén nyújt szaktanácsot az intenzív kultúrák termelőinek.

Az új kecskeméti alközpont adatai:
Az ingatlan területe: 29.573 m2. Az alközponti épület hasznos alapterülete összesen: 3604,29 m2, fedett oldalsó tárolókkal együtt mindösszesen: 4481,83 m2.

Az irodaépület alapterülete a bemutatóteremmel és az irodaterülettel együtt összesen 404,55 m2.

Összes raktárterület (“A-B” növényvédőszer-raktár, “C-D” növényvédőszer-raktár, vetőmagraktár, kertészeti raktár, alkatrészraktár, John Deere alkatrész-átrakó, komissiózó) 2646,75 m2 és a fedett oldalsó tároló 862,66 m2, mindösszesen: 3509,41 m2.

Sikeresek a hazai agrárcégek az orosz piacon

2019. április 24. 10:16

Nemrég orosz sajtóhírek szerint felmerült az orosz embargó esetleges szigorításának lehetősége is, ami igen érzékenyen érintené Magyarország és az uniós országok eddig még nem korlátozott tenyésztési célú szarvasmarha kivitelét is.

Lendületben a hazai bioágazat

2019. április 24. 07:17

Az adatok azt mutatják, hogy Magyarországon az elmúlt időszakban az ökológiai művelésű ültetvények és szántók aránya nőtt, a közeljövőben az ökogyepterületek nagyobb mértékű emelkedése várható.

Zsugorodó közfoglalkoztatás? - A számok ezt mutatják!

2019. április 23. 07:47

A közfoglalkoztatottak száma folyamatosan csökken (a mezőgazdasági közfoglalkoztatásban résztvevőké is), egyre több álláskereső találja meg helyét a nyílt munkaerőpiacon. 2010-óta harmadára csökkent a munkanélküliség, 800 ezerrel több a munkavállaló, 7 százalékuk a mezőgazdaságban helyezkedett el.

Ötödik magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozó - szerb kollégáival tárgyalt Nagy István agrárminiszter

2019. április 21. 09:18

A tárgyalás legfontosabb témái az állat- és növényegészségügyi hatósági együttműködés, az agrár-élelmiszergazdaságra, az agrárdigitalizációra és a precíziós gazdálkodásra, valamint a GMO-mentes mezőgazdaságra vonatkozó együttműködés voltak.

 Az öntözésre most nagyobb szükség van, mint valaha

2019. április 15. 07:51

Ismét bizonyítja a természet azt a 80-as évek második fele óta ismert jelenséget, hogy bár a csapadék éves mennyisége az évjáratok között átlagban nem változik jelentősen, – a periódikusan visszatérő, hosszú éves szélsőségességet is betudva – azonban az időbeli, térbeli eloszlása igen jelentősen megváltozott. Ezt látjuk ma is.

A 2019-es AGROmashEXPO díjazottjai – 6. rész

2018. december 22. 03:36

A 2019. évi AGROmashEXPO, AgrárgépShow kiállítás termékfejlesztési díj pályázatára rekordszámú, 41 db pályamű érkezett be. Most a Nemzetközi Termékfejlesztési díjazottakat mutatjuk be.

KITE: közelebb a partnerekhez

2018. december 11. 12:11

20-ra nőtt a KITE Zrt. alközpontjainak száma. Ünnepélyes keretek között, a cég vezetőinek és partnereinek körében nyílt meg a legújabb aszódi bázis a Céhmester úton.

Jéggel a fagy ellen: fagyriasztás és fagyvédelmi öntözési rendszer

2019. április 9. 16:37

A precíziós gazdálkodás elengedhetetlen elemei a saját területre vonatkozó agrometeorológiai adatok. A szántóföldi kultúrákban történő hasznosításon túl újabb felhasználási területe a tavaszi fagyriasztás és fagyvédelmi öntözésirendszer-vezérlés a gyümölcsösökben.