Agrárközélet

Hány embert lát el egy gazda élelemmel?

Agrofórum Online

Míg az 1930-as években egy Amerikában élő farmer négy fő számára elegendő mezőgazdasági terményt állított elő, addig negyven évvel később ez a szám jelentősen megváltozott.

Míg az 1930-as években egy Amerikában élő farmer négy fő számára elegendő mezőgazdasági terményt állított elő, addig negyven évvel később ez a szám jelentősen megváltozott. Az AGRYA – Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége által irányított Vidék Kaland program oldalán olvasható blog érdekes bejegyzése.

Hol tart ma a mezőgazdaság?
Ma már szinte mindenki számára teljesen természetes, hogy a szükséges élelmiszer az üzletek polcain várja, csupán kevesen gondolkodnak el azon, hogy mennyi munka is van azzal a termékkel, melyet a bevásárlókosarukba tesznek nap mint nap. Bár Magyarországon a talaj és az éghajlat adottságai jól kihasználhatóak lennének, kevesen akadnak olyanok, akik gazdálkodni szeretnének. Az illetékesek globálisan is felismerték már ezt a problémát, bár ezt csak úgy tudnák orvosolni, ha több fiatal is a mezőgazdasági területen képzelné el a jövőjét.

Hány embert lát el egy gazda élelemmel?
Míg az 1930-as években egy Amerikában élő farmer négy fő számára elegendő mezőgazdasági terményt állított elő, ami tulajdonképpen azt jelentette, hogy a saját családja részére biztosítani tudta az élelmet, addig negyven évvel később ez a szám jelentősen megváltozott, egy gazda már 73 főnek elegendő mennyiséget tudott termelni. A technikai fejlődésnek és a számos innovációnak köszönhetően pedig a 2010-es évekre már 155 ember számára állít elő elég élelmet egy gazda. Bár elsőre ez az arány nem tűnik alacsonynak, a valóságban az, hiszen nem minden növény kerül emberi fogyasztásra, hanem az állatok takarmányaként is szolgál egy részük.

Mennyit kell dolgoznia egy gazdának?
Értelemszerűen a technikai fejlettség jelentősen megkönnyítette, és meg is gyorsította a mezőgazdasági munkálatok nagy részét, de még mindig sok munka áll a boltban látott termékek mögött. Koránt sem állítható, hogy a mezőgazdasági munkát végző gazdák élete unalmas, valamint nyugodt lenne, hiszen az év 365 napján, éjjel-nappal dolgoznak. Szinte nincs olyan időszak, amikor ne akadna tennivalója egy gazdának.

Mi okozza a problémát?
Az élelmiszer egy része kárba vész, hiszen kidobják azt, amikor még alkalmas lenne emberi fogyasztásra. Emellett pedig még az is gondot jelent, hogy a termelők nem takarítanak be minden mezőgazdasági terményt. Ennek két oka lehet: egyfelől azért, mert nincs az adott zöldségre, illetve gyümölcsre kereslet a vásárlók részéről, másfelől megtörténhet amiatt is, hogy a termény kinézete miatt nem megfelelő eladásra. Az emberek többsége úgy vélekedik, hogy például a paradicsom legyen tökéletesen kerek és piros, egyébként nem vásárolja meg azt.

Mi a helyzet a földterületek nagyságával?
Azt hihetnénk, hogy minél nagyobb a gazdálkodási terület, annál több ember számára biztosít élelmet, ám a nagyobb földterület nem feltétlenül jelent nagyobb hozzájárulást ehhez. Szerte a világon a kisebb gazdaságok azok, amelyek ténylegesen az emberek részére termelnek ételt. A nagyobb gazdaságok többsége nagy valószínűséggel nem emberi fogyasztásra állítja elő a terményeket, hanem az állatoknak takarmányként vagy bioüzemanyagnak. Napjainkra tehát az a jellemző, hogy egyre kisebb területen, egyre nagyobb mennyiséget termesztenek, már ami emberi fogyasztásra szánt terményt illeti.

Milyen probléma forrása lehet a technika alkalmazása a mezőgazdaságban?
A termelékenység fokozása minden régió számára fontos, melynek több oka is van. A legfontosabbak talán, hogy így versenyképesek lehetnek a mezőgazdasági piacon, több élelmiszert állíthatnak elő, de a migrációra is hatással van. Mivel a gazdák elfogadják az új technikákat, nagy különbségek merülnek fel a termelékenységet illetően. A több mezőgazdasági terményt előállító gazdák nagyobb haszonban részesülhetnek, míg azok a mezőgazdasági termelők, akik nem eléggé eredményesek, elhagyni kényszerülnek a piacot, és máshol keresni a sikert.

(Vidék Kaland)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Géntechnológia: EU-megállapodás a küszöbön

2025. március 9. 08:10

Az Európai Unió egyre közelebb kerül ahhoz, hogy közös álláspontot alakítson ki az új növénynemesítési technológiák (NZT) szabályozásáról.

Különleges magyar megoldásokat díjaztak, amelyek versenyképesebbé tehetik a mezőgazdaságot

2025. február 18. 14:40

Kihirdették a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyerteseit. A pályázók az agráriumhoz köthető problémákra keresik a választ.

EU-s agrárpolitikai konfliktust okozhat a lengyel elnökség

2025. január 28. 16:10

Lengyelország az olcsó brazil hústól és cukortól félti az uniós gazdákat. További agrártémák a vetőmag-szabályozás és az állatszállítás.

Több ezer állami ösztöndíjas hely vár a MATE-n!

2025. január 22. 15:10

A MATE minden hallgatónak magas szintű tudást biztosít. Az egyik legjobb agráregyetemen ösztöndíjas helyek várják a jelentkezőket.

Mindenkinek előnyös lehet a rövid ellátási láncban való együttműködés

2019. március 1. 04:36

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett fórumon a zöldséget, gyümölcsöt termesztő kamarai tagok találkozhattak a további beszállítókat, partnereket kereső áruházlánc szakembereivel, akik a termelőkkel szembeni elvárásaik mellett az eddigi együttműködések tapasztalatait is ismertették.

Átfogó sócsökkentő programot indított a SPAR

2019. június 11. 13:03

A SPAR vizsgálja, hogy a húskészítményeken felül, az egyéb saját márkás termékkategóriáinál hol tudná a felhasznált só mennyiségét csökkenteni.

Sütőiparban a németek állnak az élen

2020. február 10. 10:58

A kiskereskedelmi forgalomban értékesített sütőipari termékek mennyisége Németországban tavaly 6,11 millió tonnára emelkedhetett.

Az élelmiszeripar képes a lakosság folyamatos ellátására

2020. március 18. 08:47

Hazánk mintegy 120%-os önellátásra képes az alapvető élelmiszerekből, de az ország termelési potenciálja akár 150%-ra is növelhető.