8℃ 4℃
december 9. Natália, Valéria, Filótea
Agrárközélet

Hány embert lát el egy gazda élelemmel?

Agrofórum Online

Míg az 1930-as években egy Amerikában élő farmer négy fő számára elegendő mezőgazdasági terményt állított elő, addig negyven évvel később ez a szám jelentősen megváltozott.

Míg az 1930-as években egy Amerikában élő farmer négy fő számára elegendő mezőgazdasági terményt állított elő, addig negyven évvel később ez a szám jelentősen megváltozott. Az AGRYA – Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége által irányított Vidék Kaland program oldalán olvasható blog érdekes bejegyzése.

Hol tart ma a mezőgazdaság?
Ma már szinte mindenki számára teljesen természetes, hogy a szükséges élelmiszer az üzletek polcain várja, csupán kevesen gondolkodnak el azon, hogy mennyi munka is van azzal a termékkel, melyet a bevásárlókosarukba tesznek nap mint nap. Bár Magyarországon a talaj és az éghajlat adottságai jól kihasználhatóak lennének, kevesen akadnak olyanok, akik gazdálkodni szeretnének. Az illetékesek globálisan is felismerték már ezt a problémát, bár ezt csak úgy tudnák orvosolni, ha több fiatal is a mezőgazdasági területen képzelné el a jövőjét.

Hány embert lát el egy gazda élelemmel?
Míg az 1930-as években egy Amerikában élő farmer négy fő számára elegendő mezőgazdasági terményt állított elő, ami tulajdonképpen azt jelentette, hogy a saját családja részére biztosítani tudta az élelmet, addig negyven évvel később ez a szám jelentősen megváltozott, egy gazda már 73 főnek elegendő mennyiséget tudott termelni. A technikai fejlődésnek és a számos innovációnak köszönhetően pedig a 2010-es évekre már 155 ember számára állít elő elég élelmet egy gazda. Bár elsőre ez az arány nem tűnik alacsonynak, a valóságban az, hiszen nem minden növény kerül emberi fogyasztásra, hanem az állatok takarmányaként is szolgál egy részük.

Mennyit kell dolgoznia egy gazdának?
Értelemszerűen a technikai fejlettség jelentősen megkönnyítette, és meg is gyorsította a mezőgazdasági munkálatok nagy részét, de még mindig sok munka áll a boltban látott termékek mögött. Koránt sem állítható, hogy a mezőgazdasági munkát végző gazdák élete unalmas, valamint nyugodt lenne, hiszen az év 365 napján, éjjel-nappal dolgoznak. Szinte nincs olyan időszak, amikor ne akadna tennivalója egy gazdának.

Mi okozza a problémát?
Az élelmiszer egy része kárba vész, hiszen kidobják azt, amikor még alkalmas lenne emberi fogyasztásra. Emellett pedig még az is gondot jelent, hogy a termelők nem takarítanak be minden mezőgazdasági terményt. Ennek két oka lehet: egyfelől azért, mert nincs az adott zöldségre, illetve gyümölcsre kereslet a vásárlók részéről, másfelől megtörténhet amiatt is, hogy a termény kinézete miatt nem megfelelő eladásra. Az emberek többsége úgy vélekedik, hogy például a paradicsom legyen tökéletesen kerek és piros, egyébként nem vásárolja meg azt.

Mi a helyzet a földterületek nagyságával?
Azt hihetnénk, hogy minél nagyobb a gazdálkodási terület, annál több ember számára biztosít élelmet, ám a nagyobb földterület nem feltétlenül jelent nagyobb hozzájárulást ehhez. Szerte a világon a kisebb gazdaságok azok, amelyek ténylegesen az emberek részére termelnek ételt. A nagyobb gazdaságok többsége nagy valószínűséggel nem emberi fogyasztásra állítja elő a terményeket, hanem az állatoknak takarmányként vagy bioüzemanyagnak. Napjainkra tehát az a jellemző, hogy egyre kisebb területen, egyre nagyobb mennyiséget termesztenek, már ami emberi fogyasztásra szánt terményt illeti.

Milyen probléma forrása lehet a technika alkalmazása a mezőgazdaságban?
A termelékenység fokozása minden régió számára fontos, melynek több oka is van. A legfontosabbak talán, hogy így versenyképesek lehetnek a mezőgazdasági piacon, több élelmiszert állíthatnak elő, de a migrációra is hatással van. Mivel a gazdák elfogadják az új technikákat, nagy különbségek merülnek fel a termelékenységet illetően. A több mezőgazdasági terményt előállító gazdák nagyobb haszonban részesülhetnek, míg azok a mezőgazdasági termelők, akik nem eléggé eredményesek, elhagyni kényszerülnek a piacot, és máshol keresni a sikert.

(Vidék Kaland)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Indul az egyéni gazdaságok mezőgazdasági összeírása

2025. november 17. 17:20

Több mint 21 ezer egyéni gazdaság adatait gyűjti a KSH november 14. és december 15. között, a válaszadás minden érintettnek kötelező.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

KÁN Egyetemi Napok: új irányok a növénytáplálásban

2025. szeptember 30. 11:00

A kaposvári KÁN Egyetemi Napok részeként idén is megrendezték a IV. Alkalmazott Növénytudományi Konferenciát, fókuszban a tápanyagutánpótlással.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

2023 a kölestermelés felfuttatásának éve

2022. december 7. 11:41

Ahogy a globális élelmezési rendszereket egyre nagyobb kihívás elé állítja a növekvő világnépesség élelmezése, úgy értékelődik fel az ellenálló gabonafélék – mint a köles – termesztésének térnyerése, melyek olcsó és tápláló alternatívát jelentenek.

Mi van a „regionális élelmiszer” címke mögött?

2024. december 25. 14:10

A „regionális” címke az élelmiszerek frissességére, rövid szállítási távolságokra és jó munkakörülményekre utal. Igazak-e ezek a feltételezések?

2021 az agrárfejlesztések éve lehet

2021. február 9. 07:38

A koronavírus mellett a Közös Agrárpolitika (KAP) az, ami 2021-ben is dinamikusan alakítja majd a mezőgazdaságot.

A Nádudvari folyamatos beruházásokkal fokozza hatékonyságát

2023. május 11. 11:34

Közel 35 százalékkal 16,7 milliárd forintra növelte az árbevételét tavaly a Nádudvari Élelmiszer Kft.