Agrárközélet
Agrárközélet

Javulnak a kilátások a globális tejpiacon

Javulnak a kilátások a globális tejpiacon

Agrofórum Online

Az elmúlt hónapok rendkívüli nehézségei után kezd magára találni a tej és a tejteremékek piaca, mind Európában, mind világszerte.

Az ellátási láncokat gyorsan módosítani kellett az új típusú koronavírus-járvány kitörésekor, ebben a szakaszban sok ország a tejtermékek értékesítésére koncentrált az élelmiszeriparban – írta az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) féléves tejpiaci elemzésében. Ezzel párhuzamosan az exportértékesítés átmenetileg romlott, és komoly aggodalomra adtak okot, hogy a globális importkereslet esetleg összeomlik.

Az Egyesült Államokban és az Európai Unióban (EU) szintén aggodalomra adott okot, hogy különösen a sovány tejpor-készletek meredeken növekedtek. A belföldi forgalom és az exportpiaci kilátások számos piacon emelkedtek az elmúlt hetekben. Az EU-ban például a sajt és a vaj exportja már meghaladja az előző évi időarányos mennyiséget. Közben azonban a globális piacon egyre jobb pozíciók elérésére törekednek az amerikai, az ausztrál és az új-zélandi termelők is.

Az összes probléma ellenére az USDA elemzése szerint az Európai Unióban a tejtermelés meglepően magas szintet ért el. 2020 áprilisáig a tejtermelés körülbelül 2 százalékkal haladta meg az előző évit. Vannak azonban arra utaló jelek, hogy a szárazabb időjárási körülmények miatt májusban és júniusban lelassult a tejtermelés az EU-ban. Az Eurostat adatai szerint Franciaországban, Olaszországban és az Egyesült Királyságban a tejpiac 2%-kal, 8%-kal, illetve 1%-kal csökkent 2020 májusában 2019 májusához képest. 2019-ben az EU teljes tejszállításának körülbelül egyharmada ebből a három országból származott. Ezzel szemben a tejtermelés Németországban gyakorlatilag stagnált, míg Írországban és Csehországban 3-4 százalékkal magasabb volt a bázisnál – írta az agrarheute.com mezőgazdasági híroldal. Az USDA ez alapján arra számít, hogy nyáron, illetve az év hátralévő részében lassulhat az EU tejtermelése.

Az USDA mindeközben 925 ezer tonnára emelte az európai sajtkiviteli előrejelzését 2020-ra, ami 5%-kos növekedés lehet 2019-hez képest. Eddig 9 százalékos pluszban van a sajtpiac.

A vajpiacon az áprilisig tartó időszakban 70 százalékkal ugrott meg a vajkivitel, csak az Egyesült Államok irányában 40 százalékos a plusz, de Szaúd-Arábia irányába is látványos a plusz. Az elmúlt években az Egyesült Államok az EU kulcsfontosságú piacává vált, 2019-ben az EU teljes vajkivitelének 13%-át tette ki az USA.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Erdőnevelési szakmai napot tartottak a Pilisi Parkerdőnél

2024. május 19. 08:10

Május 9-én tartotta a Pilisi Parkerdő éves szakmai napját, amelynek célja a stáb képzése és a kimagaslóan teljesítő kollégák elismerése volt.

Kerek, kettős jubileum az AMAZONE-nál

2024. május 18. 14:10

2024. május 7-én Klaus Dreyer és fia, Christian Dreyer közösen ünnepelték 90. illetve 60. születésnapjukat.

Indul a Magyar Nemzeti Parkok Hete!

2024. május 17. 12:10

Ezen a hétvégén a Vajdahunyad sétányon találkozhatunk mind a 10 nemzeti park igazgatósággal.

Súlyos támadás érte a Lemkent, az ügyfelek türelmét kérik

2024. május 16. 09:10

A bűnözők további illetéktelen hozzáférését és garázdálkodását megakadályozandó az összes IT rendszerük működését felfüggesztették.

Rekordszintű uniós tejszállításokat regisztráltak tavaly

2021. március 10. 03:46

2021-ben a központi tejpiaci jelentés szerint a szállítási mennyiségek eddig jóval az előző évi szint alatt maradtak.

Egy sajtmester, aki együtt lélegzik a tejjel

2021. október 3. 08:39

Pozsa Panni sajtmesterrel beszélgettünk sajtokról, elhivatottságról és a Sajtmustráról.

Őszi sült Camembert

2019. november 9. 09:15

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én teljesen odavagyok az őszért. Szeretem a csípős reggeleket, a gyönyörű őszi napsütésben pompázó színes leveleket, a kora esti sétákat a naplementében, és még sorolhatnám.

A németek a legnagyobb sajtexportőrök

2020. június 19. 11:33

A Vinepair sajtexportáló országokat összesítő listáján a franciák csupán harmadikok, az Egyesült Államok pedig hatodik. A listát nem más vezeti, mint Németország.