Agrárközélet

Joga van az emberiségnek húst enni? Morális kérdéseket boncolgatnak a szakértők

Agrofórum Online

Időről időre felmerül a kérdés, hogy nem lenne-e kíméletesebb megoldással a Földünkkel szemben, ha a teljes emberiség áttérne a növényi alapú étrendre. Mindehhez kapcsolódik az a témakör is, hogy morális szempontból védhető cselekedet-e a húsevés.

Az Európai Állattenyésztés Hangja nevű csoport igyekszik komolyan venni a fenti felvetéseket, ezért az utóbbi időkben sorra jelentet meg videóinterjúkat a Dublini Nyilatkozatot aláíró nemzetközi szakértőkkel.

Legutóbb például Candace Croney, az amerikai Purdue Egyetem munkatársa fejtette ki a húsfogyasztással kapcsolatos meglátását, felfedve, hogy milyen etikai és morális elvek húzódnak a húsfogyasztás elutasítása mögött.

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége által is bemutatott villáminterjúban Croney egyértelműen amellett foglalt állást, hogy a húsfogyasztás morálisan védhető tett, még akkor is, ha figyelembe vesszük az állati jogokat, a jólétükkel kapcsolatos aggodalmakat, valamint a hozzájuk fűződő környezetvédelmi aggályokat.

A szakértő szerint ugyanis a növényi alapú alternatívák nem tudják megfelelően biztosítani bizonyos tápanyag-szükségleteinket. Ráadásul sok helyen nincs is elég termőterület ahhoz, hogy a növényi alapú étrend mindenki számára elérhető legyen. Gondolnunk kell a rengeteg kiszolgáltatottra is, akiknek ugyanúgy joguk van a jó minőségű fehérjéhez, és ahhoz, hogy az élelmiszerekkel kapcsolatos döntéseiket ne mások hozzák meg helyettük.

A mértékletességnek természetesen a húsfogyasztásban is szerepet kell játszania, a teljes elutasítás mellett a növényi alapú étrend háttérbe szorítása sem megfelelő hozzáállás. Croney szerint a növényi alapú étrend miatt elpusztuló vadon élő állatok száma igen magas, sokkal magasabb, mint a vegyes étrend érdekében levágott tenyészállatok száma, ezt is figyelembe kell tehát venni a morális kérdések boncolgatásakor.

(Fotó: Ji-yeon Yun/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megvan a terv, az évtized végére megszüntethető az éhezés

2024. december 18. 16:10

Az éhezés elleni harcban világszerte kulcsszerepet kaphat a mesterséges intelligencia.

Uniós vetőmagrendelet: több jogot akarnak a gazdálkodók

2024. december 18. 13:10

Az uniós vetőmagrendelet módosítása miatt 139 szervezet nyílt levélben követel több jogot a gazdáknak a nemesítésben és forgalmazásban.

Hogyan tudja a gazdaság vezetője a jó alkalmazottat megtartani?

2024. december 15. 12:10

A mezőgazdaságban folyamatosan kevés a munkavállaló. A legtöbb gazdaságban probléma ez. Néhány alapvető módszer a foglalkoztatottak megtartására.

Hogyan lesz a jó zongoraművészből kiváló marketinges?

2024. december 13. 11:40

Ahhoz, hogy maradandót alkoss a munkáddal, ki kell tűnnöd az átlagból, ott kell lennie valami plusznak önmagadból is.

Új mánia: a flexitariánus étrend előnyei

2023. november 21. 07:10

„Diétázom, tehát vagyok” vallja sok tízezernyi honfitársunk, mindennek eredményességét viszont erőteljesen megkérdőjelezi a „kövérségi” dobogón stabilan elfoglalt helyünk és a helytelen táplálkozással összefüggésbe hozható betegségek kiemelten magas száma is.

Farkas Sándor: a mezőgazdaság egyik legversenyképesebb ágazata a baromfitenyésztés

2021. szeptember 12. 10:18

A magyar hústermelés több mint felét a baromfiágazat adja, az alapanyag-előállítással több mint 1900 árutermelő gazdaság foglalkozik.

Egyre kevesebb húst esznek az osztrákok

2023. január 7. 08:03

Ausztriában csökken a húsfogyasztás, és ezzel párhuzamosan az alternatívákkal kapcsolatos szkepticizmus is.

Kevesebb húst esznek az osztrákok

2020. augusztus 31. 08:17

Az egy főre jutó átlagos húsfogyasztás 2019-re 1 kilogrammal csökkent a szomszédos Ausztriában.