Agrárközélet

Joga van az emberiségnek húst enni? Morális kérdéseket boncolgatnak a szakértők

Agrofórum Online

Időről időre felmerül a kérdés, hogy nem lenne-e kíméletesebb megoldással a Földünkkel szemben, ha a teljes emberiség áttérne a növényi alapú étrendre. Mindehhez kapcsolódik az a témakör is, hogy morális szempontból védhető cselekedet-e a húsevés.

Az Európai Állattenyésztés Hangja nevű csoport igyekszik komolyan venni a fenti felvetéseket, ezért az utóbbi időkben sorra jelentet meg videóinterjúkat a Dublini Nyilatkozatot aláíró nemzetközi szakértőkkel.

Legutóbb például Candace Croney, az amerikai Purdue Egyetem munkatársa fejtette ki a húsfogyasztással kapcsolatos meglátását, felfedve, hogy milyen etikai és morális elvek húzódnak a húsfogyasztás elutasítása mögött.

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége által is bemutatott villáminterjúban Croney egyértelműen amellett foglalt állást, hogy a húsfogyasztás morálisan védhető tett, még akkor is, ha figyelembe vesszük az állati jogokat, a jólétükkel kapcsolatos aggodalmakat, valamint a hozzájuk fűződő környezetvédelmi aggályokat.

A szakértő szerint ugyanis a növényi alapú alternatívák nem tudják megfelelően biztosítani bizonyos tápanyag-szükségleteinket. Ráadásul sok helyen nincs is elég termőterület ahhoz, hogy a növényi alapú étrend mindenki számára elérhető legyen. Gondolnunk kell a rengeteg kiszolgáltatottra is, akiknek ugyanúgy joguk van a jó minőségű fehérjéhez, és ahhoz, hogy az élelmiszerekkel kapcsolatos döntéseiket ne mások hozzák meg helyettük.

A mértékletességnek természetesen a húsfogyasztásban is szerepet kell játszania, a teljes elutasítás mellett a növényi alapú étrend háttérbe szorítása sem megfelelő hozzáállás. Croney szerint a növényi alapú étrend miatt elpusztuló vadon élő állatok száma igen magas, sokkal magasabb, mint a vegyes étrend érdekében levágott tenyészállatok száma, ezt is figyelembe kell tehát venni a morális kérdések boncolgatásakor.

(Fotó: Ji-yeon Yun/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

KÁN Egyetemi Napok: új irányok a növénytáplálásban

2025. szeptember 30. 11:00

A kaposvári KÁN Egyetemi Napok részeként idén is megrendezték a IV. Alkalmazott Növénytudományi Konferenciát, fókuszban a tápanyagutánpótlással.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Von der Leyen terve: mi marad a gazdáknak?

2025. szeptember 11. 16:10

A Bizottság 300 milliárdos KAP-keretet ígér, védzáradékokkal. A termelők szerint a kockázat így is jelentős.

Farkas Sándor: a mezőgazdaság egyik legversenyképesebb ágazata a baromfitenyésztés

2021. szeptember 12. 10:18

A magyar hústermelés több mint felét a baromfiágazat adja, az alapanyag-előállítással több mint 1900 árutermelő gazdaság foglalkozik.

Igazuk van a húselleneseknek? Új videósorozatot indított a NAK

2023. július 25. 16:40

Ki táplálja a húsellenes narratívát? Milyen lenne egy állattenyésztés nélküli világ? Milyen szerepet tölt be az állattenyésztés a vidéki gazdálkodásban és az ökoszisztémák működésében?

Mit jeleznek a kódszámok a tojásokon? – A jövőálló állattenyésztés nyomában

2023. november 24. 11:10

A húsfogyasztás egy főre jutó mennyisége sokáig a társadalmi jólét fontos fokmérője volt és bizonyos összefüggésekben még ma is annak számít. Az iparszerű állattartás és az innen származó élelmiszer a növekvő hús-, tej- és tojásigényt igyekszik minél olcsóbban, minél nagyobb hozamokkal kiszolgálni.

Egyre több vegán tér vissza a húsevéshez

2025. január 12. 10:10

Mi állhat a húsfogyasztás utóbbi időben tapasztalható felfutása és a vegán, növényfogyasztó életmódról való leszokás hátterében?