Agrárközélet

Joga van az emberiségnek húst enni? Morális kérdéseket boncolgatnak a szakértők

Agrofórum Online

Időről időre felmerül a kérdés, hogy nem lenne-e kíméletesebb megoldással a Földünkkel szemben, ha a teljes emberiség áttérne a növényi alapú étrendre. Mindehhez kapcsolódik az a témakör is, hogy morális szempontból védhető cselekedet-e a húsevés.

Az Európai Állattenyésztés Hangja nevű csoport igyekszik komolyan venni a fenti felvetéseket, ezért az utóbbi időkben sorra jelentet meg videóinterjúkat a Dublini Nyilatkozatot aláíró nemzetközi szakértőkkel.

Legutóbb például Candace Croney, az amerikai Purdue Egyetem munkatársa fejtette ki a húsfogyasztással kapcsolatos meglátását, felfedve, hogy milyen etikai és morális elvek húzódnak a húsfogyasztás elutasítása mögött.

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége által is bemutatott villáminterjúban Croney egyértelműen amellett foglalt állást, hogy a húsfogyasztás morálisan védhető tett, még akkor is, ha figyelembe vesszük az állati jogokat, a jólétükkel kapcsolatos aggodalmakat, valamint a hozzájuk fűződő környezetvédelmi aggályokat.

A szakértő szerint ugyanis a növényi alapú alternatívák nem tudják megfelelően biztosítani bizonyos tápanyag-szükségleteinket. Ráadásul sok helyen nincs is elég termőterület ahhoz, hogy a növényi alapú étrend mindenki számára elérhető legyen. Gondolnunk kell a rengeteg kiszolgáltatottra is, akiknek ugyanúgy joguk van a jó minőségű fehérjéhez, és ahhoz, hogy az élelmiszerekkel kapcsolatos döntéseiket ne mások hozzák meg helyettük.

A mértékletességnek természetesen a húsfogyasztásban is szerepet kell játszania, a teljes elutasítás mellett a növényi alapú étrend háttérbe szorítása sem megfelelő hozzáállás. Croney szerint a növényi alapú étrend miatt elpusztuló vadon élő állatok száma igen magas, sokkal magasabb, mint a vegyes étrend érdekében levágott tenyészállatok száma, ezt is figyelembe kell tehát venni a morális kérdések boncolgatásakor.

(Fotó: Ji-yeon Yun/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

EU-s agrárpolitikai konfliktust okozhat a lengyel elnökség

2025. január 28. 16:10

Lengyelország az olcsó brazil hústól és cukortól félti az uniós gazdákat. További agrártémák a vetőmag-szabályozás és az állatszállítás.

Több ezer állami ösztöndíjas hely vár a MATE-n!

2025. január 22. 15:10

A MATE minden hallgatónak magas szintű tudást biztosít. Az egyik legjobb agráregyetemen ösztöndíjas helyek várják a jelentkezőket.

Változás az AXIÁL Kft. vezetőségében

2025. január 16. 12:33

Az újonnan létesített részleg a vállalat vezetőségének munkáját segíti tanácsadással, döntéstámogatással a digitalizációs projektekre fókuszálva.

Sajnálatos, de ez az élelmiszeripar jövője

2024. december 28. 14:10

Az ipari mezőgazdaság jövője lehetőségeket és egyben komoly kihívásokat teremt az élelmiszer-termelés és a klímavédelem metszéspontjában.

A csirkefogyasztás 70 százalékkal nőtt 30 év alatt

2022. május 4. 10:34

A tenyésztett csirkék össztömege meghaladja a bolygó összes többi madarának együttes össztömegét.

Lassan lemondanának a magyarok a húsról

2024. január 13. 14:10

A 2022-es eredményekhez képest több magyar figyel oda az egészségtudatos táplálkozásra, 60 százalékuk pedig beiktat egy-egy húsmentes napot a hetébe, amelyet a spórolás mellett egyre inkább az egészségmegőrzés is motivál.

Mióta esznek egyáltalán kutyahúst Dél-Koreában?

2024. szeptember 30. 14:40

Friss felmérés szerint az ország lakosságának 86 százaléka kevésbé szándékozik, vagy egyáltalán nem kíván kutyahúst enni a jövőben.

Már közel sincs kolbászból a kerítés a németeknél

2023. november 2. 09:10

És akkor most nem az emelkedő energiaárakra, csökkenő szociális kiadásokra kell gondolnunk, hanem ténylegesen arra, hogy a német polgárok jelentős része tudatosan kevesebb húst fogyaszt napjainkban, mint tíz évvel ezelőtt.