23℃ 12℃
május 30. Janka, Zsanett, Johanna, Nándor
Agrárközélet

Joga van az emberiségnek húst enni? Morális kérdéseket boncolgatnak a szakértők

Agrofórum Online

Időről időre felmerül a kérdés, hogy nem lenne-e kíméletesebb megoldással a Földünkkel szemben, ha a teljes emberiség áttérne a növényi alapú étrendre. Mindehhez kapcsolódik az a témakör is, hogy morális szempontból védhető cselekedet-e a húsevés.

Az Európai Állattenyésztés Hangja nevű csoport igyekszik komolyan venni a fenti felvetéseket, ezért az utóbbi időkben sorra jelentet meg videóinterjúkat a Dublini Nyilatkozatot aláíró nemzetközi szakértőkkel.

Legutóbb például Candace Croney, az amerikai Purdue Egyetem munkatársa fejtette ki a húsfogyasztással kapcsolatos meglátását, felfedve, hogy milyen etikai és morális elvek húzódnak a húsfogyasztás elutasítása mögött.

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége által is bemutatott villáminterjúban Croney egyértelműen amellett foglalt állást, hogy a húsfogyasztás morálisan védhető tett, még akkor is, ha figyelembe vesszük az állati jogokat, a jólétükkel kapcsolatos aggodalmakat, valamint a hozzájuk fűződő környezetvédelmi aggályokat.

A szakértő szerint ugyanis a növényi alapú alternatívák nem tudják megfelelően biztosítani bizonyos tápanyag-szükségleteinket. Ráadásul sok helyen nincs is elég termőterület ahhoz, hogy a növényi alapú étrend mindenki számára elérhető legyen. Gondolnunk kell a rengeteg kiszolgáltatottra is, akiknek ugyanúgy joguk van a jó minőségű fehérjéhez, és ahhoz, hogy az élelmiszerekkel kapcsolatos döntéseiket ne mások hozzák meg helyettük.

A mértékletességnek természetesen a húsfogyasztásban is szerepet kell játszania, a teljes elutasítás mellett a növényi alapú étrend háttérbe szorítása sem megfelelő hozzáállás. Croney szerint a növényi alapú étrend miatt elpusztuló vadon élő állatok száma igen magas, sokkal magasabb, mint a vegyes étrend érdekében levágott tenyészállatok száma, ezt is figyelembe kell tehát venni a morális kérdések boncolgatásakor.

(Fotó: Ji-yeon Yun/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alkotópályázatot hirdetnek a magyar szöcskeegérről

2025. május 29. 14:10

Gyerekeknek és felnőtteknek is szóló kreatív pályázatok indultak a 2025-ös Év Emlőse, a magyar szöcskeegér témájában.

Nemzetstratégiai kérdés a méhészet támogatása

2025. május 21. 11:10

Több tízmilliárd forintnyi támogatás segíti a hazai méhészeket 2027-ig. A cél: a méhtartás fenntartása és a beporzók védelme.

Bánki H. Dezső kapta idén a Vetőmag Szövetség-díjat

2025. május 19. 16:08

A Vetőmag Szövetség-díjat idén Bánki H. Dezső kapta, aki évtizedeken át meghatározó szereplője volt a hazai vetőmagágazatnak.

Jótékonysági futás Szarvason a cukorbeteg gyermekekért

2025. május 18. 13:10

A Corteva futóversennyel támogatta a Diaboló Alapítványt, segítve a cukorbeteg gyermekek sportolását és életminőségének javítását.

A csirkefogyasztás 70 százalékkal nőtt 30 év alatt

2022. május 4. 10:34

A tenyésztett csirkék össztömege meghaladja a bolygó összes többi madarának együttes össztömegét.

Egyre több vegán tér vissza a húsevéshez

2025. január 12. 10:10

Mi állhat a húsfogyasztás utóbbi időben tapasztalható felfutása és a vegán, növényfogyasztó életmódról való leszokás hátterében?

Farkas Sándor: a mezőgazdaság egyik legversenyképesebb ágazata a baromfitenyésztés

2021. szeptember 12. 10:18

A magyar hústermelés több mint felét a baromfiágazat adja, az alapanyag-előállítással több mint 1900 árutermelő gazdaság foglalkozik.

Mióta esznek egyáltalán kutyahúst Dél-Koreában?

2024. szeptember 30. 14:40

Friss felmérés szerint az ország lakosságának 86 százaléka kevésbé szándékozik, vagy egyáltalán nem kíván kutyahúst enni a jövőben.