Agrárközélet

Jól jártak a cukor árának emelkedésével

Agrofórum Online

A világ második legnagyobb cukorgyártó vállalata a francia Tereos cégcsoport három év után számolt be nyereséges gazdálkodású évről. Ennek eléréséhez a cukor drágulása nagyban hozzájárult.

A Tereos francia cukorcsoport, közzétette éves számait, amelyekből kiderült, hogy a március végével zárult 2019-2020-as pénzügyi évben profitot termeltek. Három év után lett nyereséges a cégcsoport egy pénzügyi éve, melyet elsősorban az európai cukorárak fellendülésének köszönhetnek. Hozzátették a gyorsjelentésben, hogy a COVID-19 válság ellenére magabiztosnak ítélik meg a jelenlegi helyzetüket a már zajló 2020-2021-es pénzügyi évre.

A világ második legnagyobb cukorgyártója a március 31-ig tartó üzleti évben 24 millió euró (nagyjából 8 milliárd forint) nyereséget könyvelt el, ez hirtelen növekedés a 2018/2019-es 260 millió eurós veszteséghez képest. A cukor árának emelkedése mellett a mennyiségek növekedése és a költségcsökkentések segítségével érték el ezt a teljesítményt.

A Tereos, amely elsősorban Európában és Brazíliában működik, biztos benne, hogy a COVID-19 válság nem lesz nagy hatással az üzletmenetére, mivel a legtöbb exportszállítás Brazíliában történt és az értékesítéseinek nagy része Európához kötődik.

Az európai cukorár áprilisban átlagosan 375 euró/tonna körül alakult, szemben a március végi 370 euróval, a különbséget az ellátási hiány okozta.

A javuló eredmények ellenére a Tereos nettó adóssága továbbra is magas, 2,56 milliárd eurót tett ki, de így is csökkent a tavalyi 2,63 milliárd euróról.

A csoport, amely jelentős keményítő- és édesítőipari szegmensekkel rendelkezik, továbbra is azt tervezi, hogy két-három éven belül tőzsdére lép és más befektetők számára is lehetőséget biztosít a részványvásárlásra – mondta el a Tereos vezérigazgatója, Alexis Duval.

Az Európában működő bárok és éttermek bezárása 25 százalékkal csökkentette az italok és 24 százalékkal a fagylalt iránti keresletet, amelyet a kiskereskedők nem tudtak teljes mértékben kompenzálni – tette hozzá.

A franciaországi cukorértékesítés növekedése miatt a cég piaci részesedése pont akkor emelkedett, amikor fő versenytársai, a német Suedzucker és a francia Cristal Union szövetkezeti csoport üzemei bezártak.

Alexis Duval vezérigazgató biztos abban, hogy az etanol iránti kereslet visszaesése csak ideiglenes hatás a piacon. Márciusban és áprilisban 50 százalékos keresletcsökkenést tapasztaltak az etanolpiacon a közlekedés visszaesése miatt.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Földet kínál az állam: több mint 13 ezer hektár árverésen

2025. május 30. 13:10

Árverésen értékesíti az állam az érintett földrészleteket. A cél: a helyben élő gazdák földhöz juttatása, stabil birtokviszonyokkal.

Alkotópályázatot hirdetnek a magyar szöcskeegérről

2025. május 29. 14:10

Gyerekeknek és felnőtteknek is szóló kreatív pályázatok indultak a 2025-ös Év Emlőse, a magyar szöcskeegér témájában.

Nemzetstratégiai kérdés a méhészet támogatása

2025. május 21. 11:10

Több tízmilliárd forintnyi támogatás segíti a hazai méhészeket 2027-ig. A cél: a méhtartás fenntartása és a beporzók védelme.

Bánki H. Dezső kapta idén a Vetőmag Szövetség-díjat

2025. május 19. 16:08

A Vetőmag Szövetség-díjat idén Bánki H. Dezső kapta, aki évtizedeken át meghatározó szereplője volt a hazai vetőmagágazatnak.

Lehet édes az élet cukor nélkül?

2018. november 21. 05:37

Aki háta mögött kívánja hagyni a cukorfogyasztást, annak lehetősége van arra, hogy a legtesthezállóbb édesítőszert megtalálja. Annak pedig, aki továbbra is a hagyományos édes ízt választja sem kell félni, persze csak akkor, ha a cukor mennyisége a napi kalóriabevitel 5 -10%-a között mozog.

Amit a marcipánról tudni érdemes - recepttel!

2022. április 27. 09:38

A blansírozott édesmandulából és cukorból főzött massza, és a keserűmandula íze adja azt a klasszikus marcipán ízt, amit sok-sok éve szeretünk, nassolunk, vagy épp ellenkezőleg, rá sem bírunk nézni!

Idén kevesebb cukorrépát takaríthatnak be

2018. április 11. 14:30

A visszaesésben minden bizonnyal szerepet játszik a tény, hogy a cukor ára nagyot esett az elmúlt hónapokban.

Cukorellátás saját termelésből – érdemes?

2018. augusztus 24. 08:04

Az uniós cukorkvóta eltörlése óta időről-időre felmerül új cukorgyár építésének ötlete. Az OTP agrárszakértői a hazai cukorrépa- és cukortermelés perspektíváinak bemutatásával, illetve a globális piaci trendek elemzésével adják meg a választ, érdemes-e a belevágni a cukorgyártás hazai fejlesztésébe.