Agrárközélet
Agrárközélet

Keresőkutyákat is bevetnek a britek a sertéspestis behurcolása ellen

Keresőkutyákat is bevetnek a britek a sertéspestis behurcolása ellen

Syngenta Blog

Különleges keresőkutyákat kezdtek használni az Egyesült Királyság határain az afrikai sertéspestis növekvő veszélye miatt.

Az Egyesült Királyság határőrizeti szervei a hús, és húskészítmények engedély nélküli bevitelének megakadályozásával kívánják távol tartani a járványt, ezért az áruszállítástól az utazók poggyászáig mindent igyekeznek ellenőrizni.

A kormány utasítást adott az illegálisan behozott húskészítmények lefoglalására és megsemmisítésére. Elsőként közvetlenül a délkelet-ázsiai országokból érkezett utasokra összpontosul az ellenőrzés, hiszen ott a legelterjedtebb az afrikai sertéspestis.

Az élelmiszerbiztonságért felelős miniszter, Lord Gardiner kijelentette: „Kiemelt fontosságú, hogy az afrikai sertéspestist tartsuk távol az Egyesült Királyságtól, jóllehet eddig semmi jele a betegségnek. Viszont, ha a járvány megjelenne az országban, annak pusztító hatása lenne Nagy Britannia ötmilliós sertésállományára, valamint a húsiparra egyaránt.”

A veszélyt olyan komolyan veszik, hogy a brit mezőgazdasági tárca körlevelet intézett az egyetemekhez, hogy kérjék meg külföldi hallgatóikat, ne hozzanak magukkal külföldről húskészítményeket.

A Farming UK összeállítása szerint a sertéspestis Európában 800 ezer vaddisznó és házisertés pusztulását okozta, míg Ázsiában mintegy 4 millió esetről tudnak a hivatalos szervek. Mindez persze felhajtotta a sertéshús világpiaci árát.

Kényes egyensúly: gazdaságosság, fenntarthatóság és társadalmi felelősségvállalás

2019. november 12. 08:19

A hollandiai Nunhem adott otthont a BASF 2019. október 9. és 10. között megrendezett nemzetközi sajtótájékoztatójának, amelyen a multinacionális vállalat főbb stratégiai irányvonalait mutatták be.

Kiugróan nőtt a termőföld ára

2019. november 8. 10:17

A termőföld ára a hetvenszeresére nőtt, óriási kereslet van rá, hiszen csak korlátozott számban áll rendelkezésre, és mindezek ellenére elég mostohán kezeljük.

Magyar agrártechnológiákkal is fejleszthető az afrikai mezőgazdaság

2019. november 8. 09:03

Megfelelő fajtaválasztással és az új technológiák alkalmazásával a duplájára növelhető Afrika szub-szaharai térségében az előállított élelmiszer mennyisége.

A Tokaji is bekerült az EU Kínával kötött földrajzi árujelzők oltalmáról szóló megállapodásban

2019. november 6. 15:47

Az EU részéről a teljes elfogadáshoz az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának jóváhagyására van még szükség.

A húsárak drágulására lehet számítani - Dél-Koreában is felütötte fejét a sertéspestis

2019. október 26. 10:36

A napokban Dél-Korea bejelentette, hogy már öt farmon találtak sertéspestisben megbetegedett állatokat, elsősorban az észak-koreai határ közelében, és szeptember 17-e óta több mint 15 ezer sertés kényszervágását rendelték el.

Több mint 6700 tonna sonka és egyéb füstölt áru fogy húsvétkor

2018. március 23. 05:51

A hús "bizalmi" termék, ezért mindenki olyan gyártótól, olyan forgalmazótól vegye meg az ünnepi asztalra valót, amelyben eddig nem csalódott.

Áprilisban ismét bárány napokat rendeznek

2019. április 9. 10:37

A kampány célja, hogy a résztvevő éttermek segítségével megkóstoltassák az emberekkel a bárányhúsos ételeket, ezáltal ismertté téve ezt az amúgy általában mellőzött ételt.

Majdnem 1 tonna húst vont ki a forgalomból a Nébih egy baranyai cégnél

2018. január 30. 12:30

Az ellenőrzés során 66 tétel, kb. 1 tonna hús forgalomba hozatalát tiltotta meg a hatóság, és elrendelte forgalomból kivonásukat és megsemmisítésüket.