Állattenyésztés
Állattenyésztés

Évekig tarthat még az afrikai sertéspestis elleni oltóanyag kifejlesztése

Évekig tarthat még az afrikai sertéspestis elleni oltóanyag kifejlesztése

Syngenta Blog

A tudósok továbbra is erősen dolgoznak olyan oltóanyag kifejlesztésén, amely segít megvédeni a világ sertésállományát. A komoly munka viszont csak azután kezdődött, hogy a vírus megjelent Kínában is.

A gazdák már régóta visszatartják az afrikai sertéspestis terjedését a fertőzött állatok karanténba helyezése és leölése révén, ám csak a betegség Kelet-Ázsiába való elterjedése indította el komolyan az oltóanyaggal kapcsolatos kísérleteket.

Az írországi Independent.ie maliciózusan meg is jegyzi: az afrikai sertéspestis megelőzését szolgáló oltás kifejlesztését addig nem tekintették a kutatók kiemelt prioritásának, amíg a betegség tavaly meg nem jelent Kínában, amely a világ sertésállományának felének ad otthont. Azóta más ázsiai országokban is elterjedt, ideértve Vietnamot, ahol a vírus hat hónap alatt 3,7 millió sertést pusztított el. Vietnam és Kína komoly erőfeszítéseket tesz az oltóanyag kifejlesztésére, ám a gyors eredmény elérése is évekig tarthat.

„Mielőtt egy oltóanyag forgalomba kerülhet, nagyszámú, biztonságosan elkülönített sertésen kell vizsgálni, és analizálni kell hulladékukat, illetve tetemüket is. Ez a folyamat két-öt évig tart – mondta Linda Dixon, a londoni Pirbright Intézet vírusos betegségeket vizsgáló biológusa.

Az 1960-as években Spanyolország és Portugália tesztelt egy ilyen oltást az afrikai sertéspestis kitörése után.

„Eleinte úgy tűnt, hogy a kezelt sertések jól vannak, de aztán a bőrükön kelések keletkeztek, sőt köszvényesek lettek” – mondta el Jose Manuel Sanchez-Vizcaino Rodriguez, aki a madridi egyetemen az afrikai sertéspestissel foglalkozó laboratóriumot vezeti.

A két ország végül szigorú egészségügyi protokollok bevezetésével, a fertőzött és hordozó sertések karanténba helyezése és leölése révén számolta fel a betegséget.

A sertéshús árának komoly emelkedése várható jövőre

2019. december 14. 05:38

A német húsipari szövetség, a BVDF elnöke, Sarah Dhem komoly fogyasztói áremeléseket prognosztizált a jövő évre.

Erős decemberre számít a Pulykaszövetség

2019. december 13. 09:33

Mintegy 10 százalékkal bővül a pulykahús belföldi forgalma decemberben az év többi hónapjához viszonyítva a Magyar Pulykaszövetség szerint, és az exportban is hasonló mértékű növekedésre számít az év utolsó hónapjában a szakmai szervezet.

Kampánnyal ösztönöznék a juh- és kecskehús fogyasztásának növelését

2019. december 12. 09:33

Juh- és kecskehús, valamint tejtermékek fogyasztását ösztönző kampányt indít a kormány, amelynek célja, hogy az erősen exportorientált ágazat termékei utat találjanak a magyar fogyasztókhoz is.

Békés megyében is afrikai sertéspestises vaddisznót találtak

2019. december 11. 10:33

A fertőzött állatot a vaddisznó hullák szervezett keresése során találták a helyi vadászok. A járványügyi nyomozás jelenleg folyamatban van.

Megérkezett a sertéspestis Magyarországra - Elhullott vaddisznóban mutatták ki az ASP-t

2018. április 23. 07:19

Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki vaddisznóban 2018. április 21-én a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.

Megszavazták, kerítés épül Dánia és Németország között

2018. június 11. 07:48

Ősszel 68 km hosszú szakaszon kerítést építenek a német határ mentén annak érdekében, hogy megvédjék a dán sertéságazatot az afrikai sertéspestis terjedésétől.

Megjelent az afrikai sertéspestis egy szlovák házisertés-állományban is

2019. július 27. 09:33

A Magyarországra átnyúló védő- és megfigyelési körzetben házi sertések megbetegedését ez idáig nem jelentették.

Újabb elhullott vaddisznó - Sertéspestis a Tisza mellett

2018. május 17. 09:28

A fertőzés feltehetően Kárpátaljáról, a fertőzött, vírushordozó vaddisznók tavaszi vándorlása révén került át Magyarországra.