4℃ 3℃
november 26. Virág, Szvetlana, Konrád, Viktória, Milos
Agrárközélet

Közös agrárbiztonsági kutatásokba kezd a Szent István Egyetem és az Óbudai Egyetem

Szent István Egyetem

Együttműködési megállapodást kötött a Szent István Egyetem és az Óbudai Egyetem a biztonságtudomány és az agrárium területén végzett kutatások folytatására. A keret-megállapodást Prof. Dr. Tőzsér János, a Szent István Egyetem rektora és Prof. Dr. Réger Mihály, az Óbudai Egyetem rektora írta alá ünnepélyes keretek közt január 23-án az Óbudai Egyetemen.

A két felsőoktatási intézmény saját kutatási képességeit és kapacitásait összeadva közös kutatásokat indít az agrárium kritikus infrastruktúráinak vizsgálata és biztonsága területén. A kutatások a korábban sikerrel zárt „Kritikus infrastruktúra védelmi kutatások” projekt folytatásaként valósulnak meg, kiegészülve az élelmiszer, az állattenyésztés, a növényvédelem, az alapanyagtermelés biztonsági vonzataival, valamint a társadalmat érintő aktuális kérdésekkel, mint a kiberbiztonság, a gépészet és a drónok alkalmazása.

A közös kutatások indítása azért vált szükségessé, mert az alapanyagellátás, az Európai Unióba bekerülő élelmiszerek, az ivóvíz és más termékek, szolgáltatások biztonsága mindannyiunk közös érdeke, s ebben a két intézmény az össztársadalmi célokat figyelembe véve felelősségteljesen gondolkodik, kutatóit közös kutatásokra mozgósítja. Napjaink egyik legnagyobb kihívása, hogy a mezőgazdaság kritikus infrastruktúrái meghatározó biztonsággal működjenek, az élelmiszer alapanyag ellátás garantálja az egészséges nyersanyagfeldolgozást, az ivóvíz ellátást, a globális biztonságot.

A Szent István Egyetem és az Óbudai Egyetem által alkotott konzorcium kutatásainak célja az agrárgazdaság és a kapcsolódó egyes ágazatok területén megjelenő veszélyforrások kockázatainak feltárása, javaslatok kidolgozása a megelőzés, védekezés eljárásaira, módszereire, szabályaira. További cél az agrárgazdaság területén olyan versenyképes, innovatív, hatékony biztonsági megoldások, eljárások, eszközök, protokollok fejlesztése, amelyek meghatározott veszélyek és fenyegetettségek ellen képesek a jelenleginél magasabb szintű védelmet nyújtani.
Az ÓE-SZIE konzorcium tervezett kutatási projektjei a fentiek mellett az ivóvíz- és élelmiszeralapellátási szolgáltatásra is fókuszálnak.

A keret-megállapodás hat kiemelt alprogramot, azon belül 26 projektet foglal magába. Három alprogramot az Óbudai Egyetem, hármat pedig a Szent István Egyetem gondoz. A hat terület érinti az agrárinformatikai rendszerek és a precíziós gazdálkodás számára kiemelt fontosságú kiberbiztonságot, robotizációt és szenzortechnológiát, valamint a mikrobiológiai biztonság területét (mikrobióták, gombák, toxinok), amelyek nemcsak az agrár- és élelmiszeripari technológiák szempontjából kiemelt jelentőségűek, hanem az ipari technológiákat is egyre nagyobb mértékben befolyásolják.

A két intézmény egymást jól kiegészítő kutatási portfóliója új alapokra helyezheti, új irányokba terelheti az intézmények közötti kooperációt az egyeztetések során meghatározott kutatási területeken.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Indul az egyéni gazdaságok mezőgazdasági összeírása

2025. november 17. 17:20

Több mint 21 ezer egyéni gazdaság adatait gyűjti a KSH november 14. és december 15. között, a válaszadás minden érintettnek kötelező.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

KÁN Egyetemi Napok: új irányok a növénytáplálásban

2025. szeptember 30. 11:00

A kaposvári KÁN Egyetemi Napok részeként idén is megrendezték a IV. Alkalmazott Növénytudományi Konferenciát, fókuszban a tápanyagutánpótlással.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Fontos a gasztronómiai kultúra fejlesztése! - Megalakult a Közép-európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület

2019. április 22. 06:35

A szervezet céljai között szerepel a kiváló gasztronómiai termékek és italok népszerűsítése, a termékek részére szélesebb körű piaci bemutatkozási lehetőség biztosítása, valamint a gasztronómiai kultúra fejlesztése.

Tématerületi Kiválósági Program: közel 453 millió forint támogatást kap a Szent István Egyetem

2019. augusztus 2. 05:36

A támogatott projektek egyik legfőbb célja, hogy az Egyetem még erőteljesebben keresse a megoldásokat korunk társadalmi-környezeti kihívásaira.

Mérföldkő a hazai agrár-felsőoktatásban

2020. augusztus 3. 09:32

Az átalakítás során hatékony intézményrendszert, modern és nemzetközi szinten is versenyképes, erős gyakorlati lábbal rendelkező képzési programot hoznak létre, amelyben az oktatók hivatásuknak tudnak élni és megbecsülésnek örvendhetnek.

Kihelyezett egyetemi órák a Budakeszi Vadasparkban

2020. március 14. 10:36

A Budakeszi Vadaspark számos agrár-, állatorvos- és természettudományi egyetemmel működik együtt, de a hazai intézmények mellett külföldi egyetemek, valamint állatkertek és vadasparkok is megtalálhatók a szakmai partnerek között.