Agrárközélet

Közös agrárbiztonsági kutatásokba kezd a Szent István Egyetem és az Óbudai Egyetem

Szent István Egyetem

Együttműködési megállapodást kötött a Szent István Egyetem és az Óbudai Egyetem a biztonságtudomány és az agrárium területén végzett kutatások folytatására. A keret-megállapodást Prof. Dr. Tőzsér János, a Szent István Egyetem rektora és Prof. Dr. Réger Mihály, az Óbudai Egyetem rektora írta alá ünnepélyes keretek közt január 23-án az Óbudai Egyetemen.

A két felsőoktatási intézmény saját kutatási képességeit és kapacitásait összeadva közös kutatásokat indít az agrárium kritikus infrastruktúráinak vizsgálata és biztonsága területén. A kutatások a korábban sikerrel zárt „Kritikus infrastruktúra védelmi kutatások” projekt folytatásaként valósulnak meg, kiegészülve az élelmiszer, az állattenyésztés, a növényvédelem, az alapanyagtermelés biztonsági vonzataival, valamint a társadalmat érintő aktuális kérdésekkel, mint a kiberbiztonság, a gépészet és a drónok alkalmazása.

A közös kutatások indítása azért vált szükségessé, mert az alapanyagellátás, az Európai Unióba bekerülő élelmiszerek, az ivóvíz és más termékek, szolgáltatások biztonsága mindannyiunk közös érdeke, s ebben a két intézmény az össztársadalmi célokat figyelembe véve felelősségteljesen gondolkodik, kutatóit közös kutatásokra mozgósítja. Napjaink egyik legnagyobb kihívása, hogy a mezőgazdaság kritikus infrastruktúrái meghatározó biztonsággal működjenek, az élelmiszer alapanyag ellátás garantálja az egészséges nyersanyagfeldolgozást, az ivóvíz ellátást, a globális biztonságot.

A Szent István Egyetem és az Óbudai Egyetem által alkotott konzorcium kutatásainak célja az agrárgazdaság és a kapcsolódó egyes ágazatok területén megjelenő veszélyforrások kockázatainak feltárása, javaslatok kidolgozása a megelőzés, védekezés eljárásaira, módszereire, szabályaira. További cél az agrárgazdaság területén olyan versenyképes, innovatív, hatékony biztonsági megoldások, eljárások, eszközök, protokollok fejlesztése, amelyek meghatározott veszélyek és fenyegetettségek ellen képesek a jelenleginél magasabb szintű védelmet nyújtani.
Az ÓE-SZIE konzorcium tervezett kutatási projektjei a fentiek mellett az ivóvíz- és élelmiszeralapellátási szolgáltatásra is fókuszálnak.

A keret-megállapodás hat kiemelt alprogramot, azon belül 26 projektet foglal magába. Három alprogramot az Óbudai Egyetem, hármat pedig a Szent István Egyetem gondoz. A hat terület érinti az agrárinformatikai rendszerek és a precíziós gazdálkodás számára kiemelt fontosságú kiberbiztonságot, robotizációt és szenzortechnológiát, valamint a mikrobiológiai biztonság területét (mikrobióták, gombák, toxinok), amelyek nemcsak az agrár- és élelmiszeripari technológiák szempontjából kiemelt jelentőségűek, hanem az ipari technológiákat is egyre nagyobb mértékben befolyásolják.

A két intézmény egymást jól kiegészítő kutatási portfóliója új alapokra helyezheti, új irányokba terelheti az intézmények közötti kooperációt az egyeztetések során meghatározott kutatási területeken.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mit hozhat az új KAP ciklus? + podcast

2025. július 15. 16:10

A KAP átalakítása számos kérdést vet fel, ugyanakkor nehéz konkrétumokról beszélni. A BASF és NAK olyan platformot hoztak létre, ahol a témával kapcsolatos kérdéseket vitatták meg a meghívottak.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

Fügepálinka, aszú, libamáj – ilyen bonbont még nem evett!

2025. június 8. 13:10

Rekordszámú nevezéssel zárult a Brillante-2025 verseny, ahol a legjobb párlatok és pálinkás bonbonok is díjazásban részesültek.

Fontos a gasztronómiai kultúra fejlesztése! - Megalakult a Közép-európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület

2019. április 22. 06:35

A szervezet céljai között szerepel a kiváló gasztronómiai termékek és italok népszerűsítése, a termékek részére szélesebb körű piaci bemutatkozási lehetőség biztosítása, valamint a gasztronómiai kultúra fejlesztése.

Korunk varázsszava az innováció

2019. december 3. 05:38

A Hallgatói Innovációs Munkacsoport és az Innopool Campus célja, hogy minél több hallgatói projekt tudjon a megvalósulás útjára lépni már a következő szemesztertől.

Agrovirtus: taroltak a Szent István Egyetem hallgatói

2019. november 25. 09:40

A jövőre nézve a szervezők szándéka, hogy az Agrovirtus verseny és Akadémia Magyarország után a határon túli régiók és a V4 országok meghatározó agrár-egyetemista tudásmegosztási színtere legyen.

Öntözési és vízgazdálkodási intézetként működik tovább a szarvasi agrárkar

2019. november 22. 09:02

Az intézet elsődleges feladata az agronómiai, biológiai, ökológiai, talajtani és környezettudományi diszciplínákhoz kapcsolódó szakirányú továbbképzések szervezése, tudományos kutatásokban való részvétel, továbbá kutatás-fejlesztés a mezőgazdasági vízgazdálkodás és öntözés területén.