Agrárközélet

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

Széchenyi István Egyetem

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat. A precíziós gazdálkodásban élenjáró cég a kutatás-fejlesztési és innovációs partnerség mellett szakmai gyakorlati lehetőséget kínál az intézmény Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának hallgatói számára különböző termelési egységeiben.

„Az egészséges élelmiszer-előállítás, a precíziós gazdálkodás, a fenntarthatóság, a környezetvédelem, valamint a terület- és vidékfejlesztés kiemelt fókuszai karunknak. Ezek a témák több tudományterületet is érintenek, ezért nagy előny, hogy a Széchenyi-egyetemen a mérnöki, technológiai és informatikai területek jól együttműködnek az agrártudománnyal” – emelte ki dr. Tóth Tamás, a mosonmagyaróvári kar dékánja.

Mint mondta, az intézmény ötszáz hektáron gazdálkodik, Smart Farm tangazdaságában a hallgatók a legkorszerűbb technológiákkal ismerkedhetnek meg, a kertészeti ismeretek mélyítése érdekében a campuson egy modern üvegházat is terveznek.

Hozzátette, a vállalati kapcsolatokat kiemelten kezelik, a széles körű együttműködések egyaránt erősítik a gyakorlatorientált képzést, a közös kutatás-fejlesztést, valamint az újabb és újabb innovációkat az agrárium automatizációja terén.

„Öröm számunkra, hogy Lengyelország egyik vezető kertészeti cégével működhetünk együtt, amely tovább növeli hallgatóink lehetőségeit” – húzta alá.

Precíziós és biogazdálkodás

Dr. Húth Balázs, az Állattudományi Tanszék vezetője ismertette: a Primavega több mint ezer hektáron folytat precíziós, és további ötven hektáron biogazdálkodást. A megállapodás értemében a Széchenyi-egyetem hallgatóinak lehetőségük nyílik a cégnél tölteniük szakmai gyakorlatukat.

„A vállalkozás nemzetközi – többek közt magyarországi – terjeszkedése miatt helyben is szüksége van a jól képzett szakemberekre, ezért hallgatóinknak kiváló lehetőséget jelent ez a kapcsolat” – hangsúlyozta.

Az esemény résztvevői
Az esemény résztvevői (balról jobbra): dr. Molnár Zoltán, a Széchenyi-egyetem mosonmagyaróvári karának tudományos és nemzetközi dékánhelyettese, dr. Húth Balázs, az Állattudományi Tanszék vezetője, Hanczné dr. Lakatos Erika, a kar innovációs dékánhelyettese, Krysztof Rózycki, a Primavega termelési igazgatója, dr. Tóth Tamás dékán és dr. Ásványi Balázs vállalati kapcsolatokért felelős dékánhelyettes. (Fotó: Dudás Máté)

„Egyetemista koromban magam is külföldön töltöttem gyakorlati időmet, így tudom, hogy mekkora tapasztalatot jelent ez egy fiatal szakember számára. Többek közt ezért is vagyok nagy támogatója közös programunknak” – fogalmazott Krysztof Rózycki, a Primavega termelési igazgatója.

Kiemelte, a vállalat filozófiája, hogy a földtől az asztalig kísérik a zöldségek útját, így a termeléstől a feldolgozáson át a szállításig minden fázissal foglalkoznak. „Szeretnénk tovább fejlődni, mert egész Európában nagy igény van az egészséges termékekre, ehhez azonban megfelelő szakember-utánpótlás is szükséges” – szögezte le.

Megjegyezte, cégük elkötelezett a korszerű technológiák mellett, és tudásukat szívesen megosztják a jövő szakembereivel. A gyakorlati idő alatt országuk kulturális, történelmi értékeit is megismerhetik a fiatalok.

Dr. Tóth Tamás végezetül kijelentette: a vállalat és az egyetem közös vonása a fenntarthatóságot erősítő precíziós gazdálkodás melletti elkötelezettség, ezért bízik benne, hogy a partnerség minél több területen érezteti majd pozitív hatását mindkét fél számára.

Az ünnepélyes aláírást követően a kar hallgatói részletes tájékoztatást kaptak a cég által kínált gyakorlatról, amely a tervek szerint már az idén nyáron lehetőséget nyújt számukra a lengyelországi tapasztalatszerzésre.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

KÁN Egyetemi Napok: új irányok a növénytáplálásban

2025. szeptember 30. 11:00

A kaposvári KÁN Egyetemi Napok részeként idén is megrendezték a IV. Alkalmazott Növénytudományi Konferenciát, fókuszban a tápanyagutánpótlással.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Von der Leyen terve: mi marad a gazdáknak?

2025. szeptember 11. 16:10

A Bizottság 300 milliárdos KAP-keretet ígér, védzáradékokkal. A termelők szerint a kockázat így is jelentős.

OMÉK 2025: agrárinnováció és hagyomány a Hungexpón

2025. szeptember 9. 09:10

Modern gépek, őshonos állatok, kézműves ételek és exportpiacokat nyitó üzleti találkozók – szeptemberben ismét megnyílik az OMÉK.

Ne feledjék a szőlőszüret utáni lemosó permetezéseket! – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2023. szeptember 20. 15:10

Tart még a szőlőszüret, de a lisztharmat áttelelését biztosító kazmotéciumok képződése felgyorsult, így a fürtök leszedése után el kell végezni a lemosó permetezéseket, főként az érzékeny fajtákban.

A liszteskék a szabadban is áttelelnek – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2023. október 25. 16:10

Október utolsó hetében ősziesre fordult hazánk időjárása. Az egymást váltó időjárási frontok több-kevesebb csapadékot szállítottak a térségbe. A legtöbb eső a délnyugati-északkeleti tengely mentén hullott, helyenként 30-40 mm is, de a dél-alföldi tájegységekben nem nedvesítette át kellőképpen a talaj felső rétegét, ott maradt az őszi aszály.

A világ egyik legédesebb paradicsoma Veresegyházról jön

2018. május 18. 07:12

A világ egyik legédesebb paradicsomát termesztik Veresegyházon. A vállalkozás 2016-ig 85 százalékban exportra termelt, de az ügyvezető tudatosan csökkentette az arányt, mert nagy dobásra készül.

Már nem csak fólia alá lehet veteményezni – áprilisi kertészeti teendők

2019. április 17. 08:40

Már bőségesen benne vagyunk az április hónapban, az évnek azon szakaszában, amikor megkezdődnek a szabadföldi munkálatok a veteményesekben is. Persze már hetekkel ezelőtt el lehetett vetni például a borsót is szabadföldbe, de a munka dandárja csak most kezdődik.