Agrárközélet

A méhcsaládok lemaradtak a fejlődésben

Magyar Idők

Versenyt futnak az idővel a hazai méhészek, a cél, hogy az akácvirágzás idejére megerősödjenek a méhcsaládok.

A márciusi télies időjárás és a hirtelen jött felmelegedés miatt nem tudtak időben felkészülni a szezonra a beporzó rovarok – írta a Magyar Idők.

Nem tett jót az elhúzódó tél után jött hirtelen felmelegedés a hazai méztermelésnek. A márciusi hideg miatt a méhcsaládok nem tudtak időben megerősödni. Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke elmondta: az átlagnál nem volt magasabb a téli pusztulás a kaptárakban, a családok viszont nagyon gyengék, ami egyértelműen a hektikus időjárásnak tudható be.

– Az idén ismét kimaradt a tavasz, a tél után egyből a nyárba ugrottunk. Amíg azonban a növények gyorsan alkalmazkodtak az időjárás változásához, a méhcsaládok lemaradtak a fejlődésben – hívta fel a figyelmet a szakember. – Egy méh kikelése 21 napot vesz igénybe, ezért van az, hogy a virágba borult repcetáblákon nagyon kevés méh dolgozik, s félő, hogy az akácvirágzáskor sem lesz még teljes a létszám.

Az akácterméssel egyébként ebben az évben vélhetően nem lesz gond. A tavaszi fagy eddig megkímélte az akácosokat, s ha május elején sem lesz nagyobb lehűlés, akkor szinte biztos, hogy jó szezon áll a méhészek előtt.

– Az akác nagyon érzékeny a fagyra, az idén azonban egyelőre úgy tűnik, emiatt nem kell aggódnunk. Télen elegendő csapadék hullott, a meleg napoknak köszönhetően pedig gyors fejlődésnek indultak a növények, így az akácvirágzás május elején megkezdődhet – emelte ki. – A méhészek most azon dolgoznak, hogy addigra megerősödjenek a méhcsaládok, a szakmailag felkészült termelők azonban már most is optimisták lehetnek.

Az akácméztermés ugyanakkor attól is nagyban függ, hogy a virágzás alatt milyen lesz az időjárás. Ha egy hétig esik, akkor nem sok jóra számíthatnak a hazai méhészek. Arra a kérdésre, hogy az idén mekkora mennyiségű virágméz kerülhet ki a kaptárakból, egyelőre nem lehet pontos választ adni – figyelmeztetett az OMME elnöke –, bármilyen becslés korai lenne. Annyi biztos, hogy a tavalyi méz elfogyott a raktárakból, így alacsony készletekkel várják a szezont a méhészek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

Fügepálinka, aszú, libamáj – ilyen bonbont még nem evett!

2025. június 8. 13:10

Rekordszámú nevezéssel zárult a Brillante-2025 verseny, ahol a legjobb párlatok és pálinkás bonbonok is díjazásban részesültek.

Tengerentúli kapcsolatait erősíti az Állatorvostudományi Egyetem

2025. június 3. 12:40

A Purdue Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem – cél a tudományos és oktatási jelenlét bővítése.

Lesz elég méz a belföldi fogyasztásra

2020. október 6. 07:37

A magyar méztermelés általában nemcsak a teljes hazai fogyasztást fedezi, hanem jelentős, 17,5-23,5 ezer tonna körüli mennyiségben exportálnak is.

Egyre tiszavirág életűbbek a méhek

2023. január 10. 16:41

A Marylandi Egyetem entomológusainak új tanulmánya szerint a laboratóriumi környezetben tartott mézelő méhek élettartama 50%-kal csökkent a ’70-es években tapasztaltakhoz képest.

Edukációs kampánnyal, országos aktivitásokkal a beporzók védelméért

2023. május 18. 15:02

Idén is támogatja az Országos Magyar Méhészeti Egyesület munkáját a SIÓ.

Csökkenő árak rontják a magyar mézexportot

2020. február 7. 12:17

Gyér érdeklődés mutatkozik a magyar méz iránt a külföldi vevők körében, így a felvásárlás gyakorlatilag szünetel.