Állattenyésztés
Állattenyésztés

Melyik méz segíthet csökkenteni a vérnyomást és javítani a koleszterinszintet?

Melyik méz segíthet csökkenteni a vérnyomást és javítani a koleszterinszintet?

Országos Magyar Méhészeti Egyesület

Ismerje meg a napraforgó ezer titkát egy csepp mézben – ezzel a szlogennel hirdetett kampányt a napraforgóméz népszerűsítéséért az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum (AMC) és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME).

Az egy hónapos promóciós során a fajtamézekre, azon belül is a legnagyobb mennyiségben elérhető napraforgóméz fogyasztására szeretnék ráirányítani a figyelmet, mivel beltartalmi értékei és egészségre gyakorolt hatásai miatt nem csak kiváló édesítőszer, de az egyik legsokoldalúbb természetes immunerősítő is.

Mézfogyasztást népszerűsítő kampányokat már 2018 óta szervez az Agrárminisztérium, az AMC és az OMME, most először azonban nem csupán az általános szemléletformálás, hanem egy fajtaméz megismertetése a cél.

„A méhek tevékenysége az egész mezőgazdaságot, az egész élelmiszer-előállítást befolyásolja. Ha nem lennének méhek, akkor minden hatodik élelmiszer eltűnne a boltok polcairól hangsúlyozta a méhészet fontosságát Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a mézfogyasztás népszerűsítését célzó kampány sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, hogy a legnagyobb segítséget a magyar fogyasztók jelenthetik a hazai méhészeknek, hiszen az ő vásárlási döntéseik révén nyílik piaci lehetőség a magyar méz értékesítésére. „Kormányzati oldalról beporzási támogatással, valamint az Európai Unióban csak nálunk elindított méh állatjóléti támogatással bővítjük a hagyományos, más országokban is elérhető méhészeti támogatási rendszert a magyar méztermelés fenntartása érdekében” – sorolta Feldman Zsolt.

Az őszi kampány ezúttal kifejezetten a fajtamézeket, azon belül is a napraforgóméz ismertségét szeretné növelni.

„Kevesen tudják, hogy országunkban közel 40-féle növényből hordanak a méhek és pergetnek ki a méhészek fajtamézet. A legnagyobb mennyiségben pergetett fajtamézünk a napraforgóméz. Miért van ebből a legtöbb? Mert a legnagyobb területen tenyésző méhlegelőnk. 650 ezer hektár körüli nagyságú szántóföldön termesztik a gazdák” – mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke.

A szakember hozzátette: a kampány célja, hogy a vásárlók ne csak a „szokásos” mézeket, például az akác vagy a virágmézet keressék, hanem a különlegesebb fajtákat is.

Minden fajtaméz humán-egészségügyi hatása, azaz az emberi szervezetre gyakorolt hatása más és más. A napraforgóméz például kitűnő gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő, immunerősítő hatású. Ráadásul általa kívánjuk jobban megismertetni a szilárd halmazállapotú, ún. kristályos mézeket is, hiszen ez egy természetes folyamat, a napraforgóméznek például ez a természetes állaga” – tette hozzá.

Az Agrármarketing Centrum 2018 óta szervez mézfogyasztást ösztönző kampányokat, ez azonban az első, hogy egy kifejezett mézfajtát népszerűsítenek.

A kampánnyal elsődleges célunk, hogy szélesítsük a mézválasztás alternatíváit. Persze tisztában vagyunk vele, hogy egy átlagos élelmiszerbolt leginkább a hagyományos mézfajtákat árusítja, de a piacokon, termelőknél számtalan fajtaméz kapható. A napraforgóméz kifejezetten nagy mennyiségbe elérhető, rendkívül egészséges és különleges csemege” – beszélt a mézkampány céljairól Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője.

A szakember elmondta: november végéig televíziós és rádióspotokkal, valamint a közösségi média felületein ajánlják a napraforgómézet a vásárlók figyelmébe. Az eddigi kampányok hatásai már megmutatkoznak, hiszen a mézfogyasztás jelenleg 1 kg/fő/év mennyiségre tehető. A mostani kampány célja kifejezetten az, hogy a fajtamézek is bekerüljenek a köztudatba, így sokkal változatosabbá tehetjük étkezésünket, valamint védhetjük egészségünket is. 

A sajtótájékoztatón elhangzott még, hogy idén is megrendezik az OMME szervezésében az Európai Mézes Reggeli programot, melynek során országszerte több mint ezer óvodában és iskolában kínálnak mézes kenyeret a gyerekeknek, valamint méhészek tartanak edukációs célú előadásokat.

Háttér

2023-ban Magyarországon összesen 20 ezer méhész foglalkozik méztermeléssel, a méhcsaládok száma 1,2 millió. A méhsűrűség négyzetkilométerenként 13 méhcsaládra tehető, ez nálunk a legmagasabb a világon. Összehasonlításul, az Európai Unióban mintegy 17 millió méhkaptár van, és 600 ezer méhész dolgozik.

A megtermelt méz mennyiséges évente 25 ezer tonna, a hazai mézfogyasztás átlagosan 1 kg/fő/év. Magyarországon évente 10 ezer tonna méz fogy, amelyből 6000 tonna a közvetlen, termelői értékesítés és 4000 tonna az áruházláncokban történő értékesítés.

A napraforgómézről

Mint általában a mézek, a napraforgóméz is jótékony hatással bír az egészségre. Gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például a B-vitaminok, a kalcium, a vas és a cink.

Rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a vérnyomást, javítani a koleszterinszintet, és erősíteni az immunrendszert. Antimikrobiális hatású, és segíthet a baktériumok elleni harcban. A napraforgóméz fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatással is bír. Mivel savas méz, gyomorsav túltengésben szenvedők mértékkel fogyasszák.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kártevők elleni kombinált kezelés segíti a méhek téli túlélését

2024. június 18. 13:10

A Varroa atka elleni, lehetőleg kombinált védekezés, akár természetes hatóanyagokkal, kulcsfontosságú a méhek téli túlélése szempontjából.

Az EU 665 ezer adag, emberi madárinfluenza elleni vakcinát vásárol

2024. június 17. 07:10

Az Európai Unió meg akarja akadályozni, hogy az erősen fertőző madárinfluenza baromfiról az emberre is átterjedjen.

Borjúnevelés csoportokban: miben jobb, mint az egyedi tartás?

2024. június 16. 08:10

Az Egyesült Államokban vannak olyan gazdaságok, amelyekben a borjakat már a születésük napján párokba vagy csoportokba rendezik. Eláruljuk, miért.

„Kóstolgatja” az embereket a madárinfluenza vírus

2024. június 8. 12:10

Elhullott házimacskánál is azonosították a kórokozót. Ezzel együtt az emberi fertőződés kockázata továbbra is elhanyagolható.

A méhcsaládok lemaradtak a fejlődésben

2018. április 23. 08:28

Versenyt futnak az idővel a hazai méhészek, a cél, hogy az akácvirágzás idejére megerősödjenek a méhcsaládok.

Ezt a támogatást igényelhetik most a méhészek

2023. február 17. 09:16

Méhészeti járművekre igényelhetnek támogatást a szakemberek. A kérelem április közepéig beadható.

25 százalékkal több támogatást kapnak a méhészek 2020-tól

2019. november 25. 09:02

A nemzeti méhészeti program részeként 2020-tól 25 százalékkal több támogatást kapnak a méhészek - mondta Nagy István agrárminiszter vasárnap Gödöllőn.

Lebukott, miközben ismerőse méhkaptárait lopta

2023. január 23. 10:12

A rendőrség tetten ért egy 24 éves Bács-Kiskun Vármegyei lakost, aki éppen ismerőse kaptárait tulajdonította el.