Agrárközélet
Agrárközélet

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban – EIP-AGRI hírlevél – 2016. augusztus

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban – EIP-AGRI hírlevél – 2016. augusztus

Agrofórum Online

A tápanyag-többletből értékes trágya, döntéstámogató rendszer alkalmazása a tejelő tehenészetekben, jelentés a kertészeti ágazat trágyahasznosításáról. EIP-AGRI augusztusi hírlevél magyarul.

A tápanyag-többletből értékes trágya, döntéstámogató rendszer alkalmazása a tejelő tehenészetekben, jelentés a kertészeti ágazat trágyahasznosításáról. EIP-AGRI augusztusi hírlevél magyarul.

A tápanyag-többletből értékes trágya
Vajon mi történt, amikor az olasz Wipptal völgyben a teheneket tartó gazdák azt látták, hogy hígtrágya fölösleget termelnek, amely nem használható a tápanyaghiányban szenvedő környékbeli szőlőkben? Mit lehet tenni, hogy csökkentség a műtrágyahasználatot? A gazdák összeálltak és létrehoztak egy biogáz üzemet. Bővebben >>>

Döntéstámogató rendszer alkalmazása a tejelő tehenészetekben
A szlovák tehenészek és kutatók hosszú együttműködése következtésben sikerült kivitelezni egy felhasználóbarát döntéstámogató eszközt a gazdaságok irányítása céljából. Az eszköz alkalmazása az állatállomány összetételének és fejlődésének nyomonkövetésében, valamint a piaci bizonytalanságok kezelésében segíti a felhasználót. Bővebben >>>

Jelentés a kertészeti ágazat trágyahasznosításáról
Megjelent a kertészeti ágazat trágyahasznosításával foglalkozó EIP-AGRI fókuszcsoport zárójelentése. Carolina Martínez Gaitán spanyol szakértő kiemelte, hogy „a trágyák hatékonysága a növények nitrogén és foszfor felvételével, a rendelkezésre álló adatok összegyűjtésével és megosztásával, továbbá a vízigények ismeretével növelhető, valamint a régiók, kutatók és tanácsadó szervezetek közötti együttműködéssel.” A jelentés és a tájékoztató IDE kattintva olvasható.

Tudta, hogy online is olvasható a Horizon 2020 Work Programme? Hamarosan megjelenik az új EIP AGRI kiadvány is a 2017-es felhívásokról.

Versenyképes és környezetbarát gazdálkodás
Franciaországban harminc versenyképes és környezetbarát gazdálkodást támogató innovatív pályázatot bemutató kiadvány jelent meg, amely a mezőgazdaság különböző területeinek – mint agrár-ökológia, biogazdaság – vagy a digitális mezőgazdaság kutatási eredményeinek gyakorlatban alkalmazható tanúságait foglalja össze. A kiadvány a francia mezőgazdaság és innováció 2025 nemzeti tervének részeként jelent meg. Letölthető IDE kattintva!

PROVIDE – a közjavak okos ellátása
A mezőgazdaság és az erdészet számos közjó előállításához és megőrzéséhez járul hozzá. Ilyen a biodiverzitás, a vízminőség, az árvíz- és tűzvédelem, az állatjólét és a vidéki élet élhetőbbé tétele. A H2020 program keretében támogatást nyert PROVIDE projekt célja, hogy olyan eszközöket hozzon létre, amelyek az EU mezőgazdasági és erdészeti ökoszisztémái részére a közjavak okos beszerzését teszik lehetővé. Bővebben >>>

Kiemelkedő természeti és kulturális értékekkel rendelkező mezőgazdasági területek 
“Az elmúlt száz évben Európa számos országa a természetes gyepjeinek több mint 90%-át elvesztette. A gazdák és a kutatók közösen azon dolgoznak, hogy innovatív megoldásokat találjanak a biodiverzitásban gazdag tájak megőrzésére” – mondja François Lerin, a H 2020 program keretében támogatott HNV Link tematikus hálózat projekt koordinátora. Fontos a természeti és kulturális értékekkel rendelkező területek innovációja. Bővebben >>>

Angol és francia nyelven elérhető zsebkönyv az integrált növényvédelemről
A növényvédő anyagokkal foglalkozó európai hálózat zsebkönyvet jelentetett meg az integrált növényvédelem különböző növényfajoknál történő gyakorlati alkalmazásáról. A zsebkönyv francia nyelven is olvaható IDE kattintva. A zsebkönyv kiadásának célja, hogy a hasonló témában szervezett poszter kiállítás társa legyen. Ha Ön is vendégül látná ezt a kiállítást, akkor jelentkezzen Henriette Christensennél a henriette@pan-europe.info e-mail címen.

Konferencia a precíziós állattenyésztésről
Az EU által támogatott „EU-PLF: Bright Farm by Precision Livestock Farming” projektzáró rendezvényét tartják szeptember 29-én, Brüsszelben. A projekt arra törekedett, hogy a precíziós állattenyésztés területen felhalmozott kutatási eredményeket átültesse a gyakorlatba, és ebből egyaránt profitáljon a tenyészállat, az állattartó gazda, a környezet és a fogyasztó is. Az esemény szervezői a termelő gazdák részére útiköltség-térítést és részvételi kedvezményt biztosítanak. Bővebben >>>

A precíziós állattenyésztés projekt (PLF) olyan eszközöket fejlesztett ki, amelyek folyamatos üzemmódban biztosítják az állatjóléti és állategészségügyi feltételeket, a környezeti hatások és a valós idejű termelés felügyeletét. A PLF projektről szóló rövid filmek megtekinthetők a Horizon 2020 partnerkereső rendezvény oldalán.

A H2020 program társadalmi kihívások információs hete alkalmából a BioHorizon partnerkeresési rendezvényt tartott. Ha Önt érdekli, hogy kik vettek részt, mit mutatott be és érdekelt a 2017-es felhívásokban, akkor tekintse meg a résztvevők profilját IDE kattintva valamint a bemutatott projekt ötleteket IDE kattintva.

(Agrofórum Online)

Folytatódik a csapadékos idő, fagyosak lesznek a nappalok is

A jövő héten is borús, csapadékos idő várható: eső, ónos eső, hó is lehet. Kisebb lehűlésre is készülni kell, többfelé a maximumok is fagypont körül alakulhatnak.

Termőföld: kevesebb cserélt gazdát, de magasabb áron

A KSH összefoglaló kiadványa szerint tavaly 73 ezer hektár földet értékesítettek, ami az azt megelőző évi harmada. A legtöbb termőföld Bács-Kiskun megyében cserélt gazdát. Nőttek a földbérleti díjak is.

A Magyar Díszkertészek Szövetsége is elismert szakmaközi szervezet lett

Szakmaközi szervezet címet az az ágazati szervezet kaphat, amely egyaránt képviseli a termelők, kereskedők és feldolgozók érdekeit, és ezen szereplők többségét a tagjai között tudhatja.

Nőtt az agrárbiztosítást kötők visszatérítése

A hét éve működő díjtámogatott agrárbiztosítási rendszer keretében a gazdálkodók a mindenkori keretösszeg erejéig a támogatott körbe tartozó biztosítások díjának maximum 65 százalékát visszakapják utólagos támogatásként.

Lépéstartás a gépfejlesztéssel - Gumiabroncs körkép 2018 (1. rész)

A követelmények jelentős részének manapság a nagy átmérőjű, széles profilú, radiál szerkezetű, nyitott nyílbordázatú (AS mintázatú), IF (Improved Flexion) vagy VF (Very High Flexion) technológiával gyártott gumiabroncsok felelnek meg leginkább.

2018. november 23. 06:33

Nagy lehetőség előtt áll a hazai agrárium

Egy állattenyésztő telep dolgozója a jövőben sokkal inkább egy digitalizált táblát fog kezelni, a kétkezi munka aránya csökkenni fog.

2018. március 6. 10:21

Agrárinnovációs operatív csoportok hálózata jön létre hazánkban is

Az innováció az agráriumban is egyre jelentősebb szerepet játszik, a közösségi agrárpolitika 2021-től az innovációt, a digitalizációt, a modernizációt kívánja erősíteni.

2018. november 5. 14:16

Innováció a pontynevelésben: harmadára csökkentették a tenyészidőt

A Debreceni Egyetem Halbiológiai Laboratóriumának kutatói olyan intenzív, zárt rendszerben szaporítják és nevelik az ivadékokat, aminek köszönhetően a hagyományos, halastavi tenyészidőt jelentősen le tudják csökkenteni.

2018. december 8. 04:36