Agrárközélet
Agrárközélet

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban – EIP AGRI hírlevél – 2016. július

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban – EIP AGRI hírlevél – 2016. július

Agrofórum Online

Helyi tejértékesítés mobil furgonból, helyi élelmiszerek értékesítése a szociális hálózaton, a talaj szerves anyag tartalma, EIP-AGRI értekezés 'Data revolution', versenyképes, gazdaságos és fenntartható EU mezőgazdaság biztosítása, társadalmi konzultáció a Horizon 2020 programról. EIP-AGRI júliusi hírlevél magyarul.

Helyi tejértékesítés mobil furgonból
A csehországi tejtermelő Stanislav Nemec mobil furgonjával tej és tejtermékek közvetlen, fogyasztóhoz történő értékesítésével foglalkozik. A tejfurgonnal a történelmi Csehország, Bohémia tartományában több mint 1750 kiszolgáló helyen értékesíti a tej, sajt, fagylalt és joghurt termékeit. A fogyasztókat szöveges üzenettel értesítik a furgon érkezéséről. Bővebben >>>

Helyi élelmiszerek értékesítése a szociális hálózaton
A REKO névre hallgató finnországi vállalkozás a Facebook csoportok segítségével szervezi meg a helyi termékek rendelés felvételét és értékesítését a termelőtől a fogyasztóig. A korábbi francia minta szerint kialakított értékesítés elsőként jött létre Finnországban. Mia, egy helyi fogyasztó elmondása szerint: “ az értékesítés nem csak az élelmiszerről szól, hanem a helyi közösségről is”. Tovább olvashat itt , továbbá tekintse meg a videofilmet is itt.

A témával kapcsolatosan, kérem olvassa el a EIP-AGRI workshop on ‘Cities and Food’ a szeptemberre tervezett rendezvényről szóló tájékoztatást is, ahol számos hasonló jó példa kerül bemutatásra.

A talaj szerves anyag tartalma
A talaj szerves anyag tartalma jelentős szereppel bír a mezőgazdasági termelésben. Az egészséges, stabil szerves anyag tartalommal rendelkező talajok, hatékonyabban állnak ellen a talajfertőzéseknek, ezért a magasabb hozamok a gazdák részére magasabb jövedelmek elérését teszik lehetővé. A talaj szerves anyag tartalmával foglalkozó új EIP-AGRI füzet itt letölthető.

Köszönjük a jelentkezéseket az új fókuszcsoportokba
Nemrég zárultak le a jelentkezési lehetőségek a három új fókuszcsoportba. Köszönjük a jelentkezők részvételét és azok segítségét is, akik a felhívás terjesztésében részt vettek. A következő napokban a 241 beérkezett jelentkezés értékelésére kerül sor. A szakértőket a kiválasztás eredményéről szeptember 8-án értesítik.

EIP-AGRI értekezés ‘Data revolution’
Az info-kommunikáció és szenzor technológia eszközei az élelmiszerlánc nagyszámú adatának rendelkezésre állását teszik lehetővé. A nemrég Bulgáriában megtartott EIP-AGRI rendezvényem 25 ország 121 résztvevője osztotta meg ismereteit az adatok vezérelte üzleti modellről. “Jó volt látni, és megérteni az egyes országok és iparágak szervezeteinek működését”- jegyezte meg egy résztvevő. Bővebben >>>
A rendezvényről a Twitteren is olvashat : #EIPAGRI #

H2020 Eurodairy tematikus hálózat
Az EuroDairy egy új H2020 tematikus hálózat, amelynek célja, hogy a piaci szereplők részére hatékony információ cserét tegyen lehetővé a tejágazat erőforrás felhasználásáról, a biodiverzitás biztosításáról, állatjólétről, a tejágazat gazdasági és társadalmi kérdéseiről Európában. Egy nyitott hálózatról van szó, amelynek célja az ágazat gazdasági, társadalmi és környezeti fenntarthatóságát növelni, mivel jelenleg “az ágazat kritikus időket él át” – jegyezte meg Katrine Lecornu, a tejelő szarvasmarha szövetség elnöke. Bővebben >>>

Vegyen részt a körkörös gazdaság új pilot rendszerében 
Azok az innovációval foglalkozó szakemberek, akik a körkörös gazdasággal kapcsolatos terméket vagy szolgáltatást terveznek bevezetni a piacra, szeptember 15-ig jelentkezhetnek az új ‘Innovation Deals’ pilot rendszerbe, feltüntetve azokat a jogszabályi korlátokat, amelyekbe eddig beleütköztek. A kiválasztott projektek lehetővé teszik, hogy az újítók könnyen megfogalmazzák a jogszabályi korlátokat, ezáltal is lerövidítve az ötlet és a termék/szolgáltatás piaci megjelenése közötti időszakot Jelentkezni lehet itt.

Versenyképes, gazdaságos és fenntartható EU mezőgazdaság biztosítása
Az EU gazdákkal, szövetkezetekkel és agrár- vállalkozásokkal szembeni növekvő igényeket figyelembe véve a több mint 23 millió gazdát és családját, valamint 22000 agrárszövetkezetet magába foglaló Copa Cogeca szervezet október 5-6-án szervezi meg Görögországban azt a rendezvényt, amelynek témája a fenntartható, versenyképes, innovatív és gazdaságos EU agrárágazat megvalósítása . Bővebben >>>

H2020 Societal Challenge 2 információs napok
Június 27-29-én tartották meg Brüsszelben az FP7 és Horizon 2020 mezőgazdasági és erdészeti projektekről és felhívásokról szóló információs napokat. A három napos tájékoztató rendezvényen több mint 500 résztvevő vett részt. A témák a projektek tájékoztatási eseményei, a 2017-es év felhívásainak ismertetése és a futó projektek koordinátorainak tájékoztatása köré csoportosultak. Bővebben >>>

Társadalmi konzultáció a Horizon 2020 programról
Önnek is lehetősége van, hogy elmondhassa véleményét 2016.augusztus 28-ig a H 2020 program következő 2018-2020 ciklus élelmiszer ellátás biztonságának kivitelezési stratégiájáról, céljáról, tárgyáról és az elvárt hatásokról. A 2018-2020 munkaprogram kidolgozásában számítanak az Ön véleményére is. Kérem, töltse ki az online felmérőt itt.

Tudta Ön, hogy elérhetők és letölthetők azok az információs anyagok, amelyek az EIP AGRI biogazdálkodás fókuszcsoport készített? Bővebben >>>

(Agrofórum Online)

Közös Agrárpolitika: még több adminisztratív teher

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács e heti brüsszeli ülésén került sor az új Közös Agrárpolitika jövőbeni szabályainak első érdemi vitájára. Az uniós agrárminiszterek a szabályozás egyszerűsítésének lehetőségeiről folytattak vitát.

Növényvédelmi szakmérnök szakirányú továbbképzés a Debreceni Egyetemen

A Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) Növényvédelmi Intézete költségtérítéses Növényvédelmi szakmérnök szakirányú továbbképzést indít.

Növényvédelmi szakmérnök képzés a Pannon Egyetem Georgikon Karán

Növényvédelmi szakmérnök képzés indul a Pannon Egyetem Georgikon Karán Keszthelyen, a Balaton fővárosában.

Show, ami show - újra AgrárgépShow

Mezőhegyesre várják szeptember 20-21-én a gazdákat a II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow szervezői, mintegy 42 ha-os területen. Szó, ami szó ez az esemény is legalább olyannak vagy még rangosabbnak ígérkezik, mint az előző évi volt, legalábbis erről tájékoztatták a szervezők a sajtó képviselőit.

Nagy lehetőség előtt áll a hazai agrárium

Egy állattenyésztő telep dolgozója a jövőben sokkal inkább egy digitalizált táblát fog kezelni, a kétkezi munka aránya csökkenni fog.

2018. március 6. 10:21

Bayer – AGRYA összefogás született az innovatív magyar mezőgazdaságért

Stratégiai partnerségi megállapodást írt alá a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége - AGRYA és a Bayer Hungária Kft. Együttműködésük arra a felismerésre épül, hogy a fiatal gazdálkodók által irányított versenyképes, hosszabb távon fejlődni tudó gazdaságok működése igényli az új, innovatív technológiai megoldásokat.

2018. február 26. 07:57

Az Európai Bizottság javaslatot tett az egységes áfaövezet létrehozására

A bizottság javasolja, hogy több vállalkozás vehesse igénybe az egyszerűbb áfaszabályokat, amelyek jelenleg csak a legkisebb cégek számára elérhetőek.

2018. január 19. 08:24

Szigorítanák a méz piacra jutását az Európai Unióban

A méz eredetének pontos feltüntetésével és bizonyos technológiai eljárások használatának tiltásával is szigorítanák a méz piacra jutását az Európai Unióban.

2018. január 2. 13:25