Agrárközélet
Agrárközélet

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban – EIP-AGRI hírlevél – 2016. május

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban – EIP-AGRI hírlevél – 2016. május

Agrofórum Online

Új fókuszcsoportok, az első operatív csoportok eredményei, a trágyakezelés innovatív eljárásai, az új agrárvállalkozások támogatása Bulgáriában, új belépők a mezőgazdaságba. EIP-AGRI hírlevél magyarul.

Új fókuszcsoportok, az első operatív csoportok eredményei, a trágyakezelés innovatív eljárásai, az új agrárvállalkozások támogatása Bulgáriában, új belépők a mezőgazdaságba. EIP-AGRI hírlevél magyarul.

 

Az új agrárvállalkozások támogatása Bulgáriában
Rositsa Djambazova a fiatal gazdákat támogató Gotse Delchev névre hallgató bolgár vállalkozásfejlesztési inkubátorháznál dolgozik. „Az inkubátorház sikerességét az adja, hogy a munkatársaimmal együtt keményen dolgozunk azon, hogy a különböző területek szakembereinek szükségleteire, erőforrásaira és feladatainak ellátására megoldását találjunk.” Bővebben >>>

Agri-Innovation Den UK
Angliában az „Agri-Innovation Den UK” rendezvény célja megtalálni a legjobb mezőgazdasági innovációs megoldásokat.

A trágyakezelés innovatív eljárásai
Fejlesztett már ki olyan innovációs eljárást, amely hatékonyabban járul hozzá a fenntarthatóbb, költséghatékony trágyakezelési eljárásokhoz? Az Ivan Tolpe díj 2000 €-val honorálja azokat a legjobb innovatív ötleteket, amelyek szükségletorientált problémák kezelésével foglalkoznak (folyamatok optimalizálása, energiahatékonyság, a trágyában levő tápanyagok optimális hasznosítása). Jelentkezési lehetőség IDE kattintva!

Új fókuszcsoportok alakultak
Kiválasztották azokat a szakértőket, akik a két új EIP AGRI fókuszcsoportba jelentkeztek, az egyik az FG 19 (a tápanyagok újrahasznosítása), a másik az FG 20 (Az erdei biomassza fenntartható hasznosítása). Az EIP-AGRI weboldalon  nyomon követheti a fókuszcsoportok  tevékenységét. Júniusban három új EIP AGRI fókuszcsoportot hirdetnek ki. Bővebben >>>

Tematikus hálózatok a Horizon 2020 keretében
Az EIP-AGRI rövid kiadványt jelentetett meg azokról a tematikus hálózatokról, amelyek a H 2020 program keretében nyertek támogatást. Specifikus területeken dolgozva, a tematikus hálózatok a jelenlegi ismereteket, tudást alakítják át gyakorlattá. Ismerje meg Ön is, hogy milyen hálózatok léteznek már, hogyan jöttek létre és hogyan működnek. Részletek >>>

„Az új belépők a mezőgazdaságba” fókuszcsoport jelentése
„Az új belépők a mezőgazdaságba, azt a gazdagságot mutatja be, amellyel Európa rendelkezik, valamint azt a sokszínűséget, amellyel a mezőgazdasági elsődleges termelés vállalkozásai rendelkeznek” – mondta Tessa Avermaette, az új belépők a mezőgazdaságba EIP-AGRI fókuszcsoport szakértője. A fókuszcsoport zárójelentése IDE kattinva olvasható, a tájékoztató pedig, amely arról a haszonról szól, amelyet az új belépők jelentenek a vidék számára IDE kattintva érhetők el.

Hogyan kezelik a gazdák a biológiai biztonságot
A biológiai biztonság intézkedései során arra törekednek, hogy elkerüljék a közvetlen és közvetett érintkezést az állatok között, és csökkentsék a fertőzésék előfordulásának gyakoriságát. A genti egyetem szakértője Jeroen Dewulf szerint: „a biológiai biztonság az állatok jobb egészségi állapotához, magasabb teljesítményéhez, csökkentett gyógyszeradagolásához és a magasabb áron történő értékesítéséhez járul hozzá”. Olvassa el a biológiai biztonságról szóló rövid ismertető anyagot IDE kattintva valamint az elkészült sajtóanyagot IDE kattintva.

Az első operatív csoportok eredményei
Több mint hetven operatív csoport jött létre, amelyek különböző projektek kivitelezését végzik a termelő gazdák és az erdészetben dolgozók részére. A projektek célja, hogy a rendelkezésre álló tudást a reális szükségleteknek megfelelően hasznosítsák. 2016. április 20-án és 21-én a mezőgazdasági igazgatóság (DG AGRI) Olaszországban szervezett találkozót annak érdekében, hogy az első operatív csoportok gyakorlati hasznosságáról tanácskozzanak. Bővebben >>>

Az integrált növényvédelemben jártas szakértőket keres a Horizon 2020 projekt
A Horizon 2020 keretében támogatott EMPHASIS (Effective Management of Pests and Harmful Alien Species: Integrated Solutions) projekt az integrált növényvédelemben jártas szakembereket keres, hogy részt vegyenek Európa mezőgazdaságát és erdészetét fenyegető jelentősebb betegségek és kártevők felmérésében, illetve a megoldások megtalálásában.

(Agrofórum Online)

Folytatódik a csapadékos idő, fagyosak lesznek a nappalok is

A jövő héten is borús, csapadékos idő várható: eső, ónos eső, hó is lehet. Kisebb lehűlésre is készülni kell, többfelé a maximumok is fagypont körül alakulhatnak.

Termőföld: kevesebb cserélt gazdát, de magasabb áron

A KSH összefoglaló kiadványa szerint tavaly 73 ezer hektár földet értékesítettek, ami az azt megelőző évi harmada. A legtöbb termőföld Bács-Kiskun megyében cserélt gazdát. Nőttek a földbérleti díjak is.

A Magyar Díszkertészek Szövetsége is elismert szakmaközi szervezet lett

Szakmaközi szervezet címet az az ágazati szervezet kaphat, amely egyaránt képviseli a termelők, kereskedők és feldolgozók érdekeit, és ezen szereplők többségét a tagjai között tudhatja.

Nőtt az agrárbiztosítást kötők visszatérítése

A hét éve működő díjtámogatott agrárbiztosítási rendszer keretében a gazdálkodók a mindenkori keretösszeg erejéig a támogatott körbe tartozó biztosítások díjának maximum 65 százalékát visszakapják utólagos támogatásként.

Agrárinnovációs operatív csoportok hálózata jön létre hazánkban is

Az innováció az agráriumban is egyre jelentősebb szerepet játszik, a közösségi agrárpolitika 2021-től az innovációt, a digitalizációt, a modernizációt kívánja erősíteni.

2018. november 5. 14:16

Landini innovációk az idei EIMA-n

A Landini REX 4 széria fülkés változata 11 különféle modellben érhető el, az F-verzió 6 modellt, a GT és V kivitel további 5 modellt vonultat fel 70-112 lóerő teljesítmény tartományban.

2018. október 30. 14:52

Lépéstartás a gépfejlesztéssel - Gumiabroncs körkép 2018 (2. rész)

Az új fejlesztésű mezőgazdasági gumiabroncsok egyre nagyobb méretben (átmérő, szélesség) készülnek annak érdekében, hogy a nagy motorteljesítményű traktorok vonóerő kifejtését, illetve az önjáró betakarítógépek nagy tömegének hordozását alacsony talajtömörítéssel legyenek képesek megvalósítani.

2018. november 26. 08:48

A globális élelmiszergondok megoldásán dolgozik 130 tudományos akadémia

A megoldási javaslatok között említik a precíziós növénytermesztést és állattenyésztést, a növénynemesítési technológiák alkalmazását, az innovatív élelmiszereket, a tengeri és édesvízi halászat hatékonyságának növelését, az élelmiszer-pazarlás visszaszorítását.

2018. november 29. 13:46