Agrárközélet
Agrárközélet

Mit szeretnek a magyar gazdák karácsonykor?

Mit szeretnek a magyar gazdák karácsonykor?

Market Insight Kft.

A gazdák nagyon szeretnek ajándékozni, igénybe veszik az online vásárlás adta lehetőségeket is, a hagyományos karácsonyi dalokat és a zselés szaloncukrot kedvelik legjobban. Ha jótékonykodnának, főleg a gyerekeket, valamint a betegeket és az elesetteket segítenék. Épp ezért a Market Insight Kft. köszönetképpen az idén lekérdezett 15 ezer kérdőívért, darabonként 5 forinttal támogatja a Gyermekmentő Alapítványt, és ugyanilyen értékű tárgyadományt juttat el rászoruló gyermekotthonoknak.

A Market Insight Kft. 2018-as kutatási programjának ráadásaként arra is kíváncsi volt, vajon hogyan vélekednek a magyar gazdálkodók a karácsonnyal kapcsolatban. Háromszáz, 50 hektár feletti szántóföldi területtel rendelkező gazdát erről is megkérdezett telefonon.
A gazdák kedvelik a karácsonyi vásárokat, az egész éves kemény munka utáni kikapcsolódás lehetőségét látják benne. A megkérdezettek több mint fele el is látogatott idén valamelyikre. Ez azt is jelenti, hogy nagyobb arányban mentek vásárba, mint a cégek őszi-téli szakmai rendezvényeire.

A magyar gazdák nagyon szeretnek ajándékozni, csupán 2,5 százalékuk mondta azt, hogy sem adni, sem kapni nem öröm neki. Háromszáz hektár birtoknagyságig több mint 55 százalékukra jellemző, hogy egyaránt szeret kapni és adni is. Ám 800 hektár felett ez már csupán 40 százalékukra igaz: többségük csak adni szeret. Szembeszökő ugyanakkor, hogy ebben a kategóriában a legmagasabb azok aránya is – 6 százalék körüli –, akik csak kapni szeretnek.

Ami az online ajándékvásárlást illeti, 32,2 : 66,6 százalék arányban élnek, illetve nem élnek a lehetőséggel.

A megkérdezettek csaknem felének nincs kedvenc karácsonyi dala, a többieknek a hagyományos dalok a legkedvesebbek, ezek közül a Kis karácsony, a Csendes éj és a Mennyből az angyal a legnépszerűbbek. Persze voltak olyanok is, akiknek mindegy volt, melyik melódia, csak Zámbó Jimmy énekelje. Többek által pedig még az Akácos út kezdetű klasszikus nóta is felkerült a karácsonykor szívesen hallgatott dalok listájára. A plázákban játszott divatos szerzemények egyikét sem említették maguktól. Ellenpéldaként – a mikor kapcsolják el a rádiót kérdésre – viszont sokszor szóba jött.

Nincs karácsony szaloncukor nélkül! A magyarok a 19. század végétől használják fadíszítésre, az idők folyamán valóságos hungaricummá nőtte ki magát. Évente 35–40 ezer tonna fogy el belőle. Ez azt jelenti, hogy 40 dkg jut minden emberre, beleértve a csecsemőket is. A mezőgazdaság mutatói ugyanolyanok, mint a teljes lakosság esetében: szinte kivétel nélkül minden gazda tudott olyan ízűt mondani, amelyik igazán tetszik neki. Sőt voltak olyanok is, akik kapásból, mondhatni egy szuszra 10-12 ízt is felsoroltak. Abban is egyezés van az országos átlaggal, hogy körükben is a zselés a legnépszerűbb (csaknem egyharmaduk választotta, ez a legnépszerűbb szegmens). Ezt a marcipános és a kókuszos követi. Akadtak olyanok is – arányukat tekintve ők voltak a legkevesebben –, akik nem szaloncukorfajtákat neveztek meg kedvencükként, hanem különböző márkákat.

A Market Insight Kft. a magyar agráriumra vonatkozó kutatásai során 2018-ban több mint 15 ezer sikeres – 50 ezer kimenő telefonhívást kezdeményezve – kérdezést végzett a gazdák körében. Ez átlagosan heti 300-nál is több eredményes kapcsolatfelvételt jelent. A cég mintegy köszönetképpen minden beérkezett kérdőív után 5 forinttal támogatja a Gyermekmentő Alapítványt, és ugyanilyen mértékű tárgyadományt juttat el erre rászoruló gyermekotthonoknak. Kiválasztásuk is a gazdák megkérdezése alapján történt.

Fotókiállítással és nyereményjátékkal mutatkozott be a Vesd bele magad! Program

2019. július 22. 16:19

Más vetőmagosztási akcióktól annyiban különbözik ez a kezdeményezés, hogy a célja egyértelműen az élményszerzés, a szemlélet formálás, és célcsoportjaként kisiskolás korú gyerekeket nevelő családokat szólít meg.

Csökkentették a Bayer kétmilliárd dolláros büntetését

2019. július 22. 08:59

Egy idős, amerikai házaspár perelte a Bayert, állításuk szerint a Roundup gyomírtó szer rákot okozott nekik, és emiatt követeltek kártérítést.

Amerikai agrártermékeket vennének a kínaiak

2019. július 22. 08:17

Amerikai beszállítóknál érdeklődtek, illetve bizonyos agrártermékekre vonatkozó vámok alóli mentességet kérelmeztek a kínai hatóságoknál egyes kínai vállalatok.

Precíziós mezőgazdaság: techgronómia diplomát szerezhetnek a hallgatók Kanadában

2019. július 20. 07:34

A Calgary-ben (Alberta) lévő Olds College különleges képzést indított, amelynek végén precíziós mezőgazdaság/techgronómia diplomához jutnak a hallgatók.

Karácsonyfa-vásárlás II. rész

2018. december 23. 06:19

A cikk első részében választ kaptunk arra, mire figyeljünk földlabdás vagy vágott élőfenyő vásárlásakor, illetve segítséget kaphattunk a vásárlás időpontjának és helyének megválasztásában. Ebben a cikkben a karácsonyfa céljára vásárolható fenyőfélék közti különbségekről, előnyeikről és hátrányaikról lesz szó.

Klasszikus rántott ponty

2018. december 20. 03:48

Ha valamikor, akkor karácsonykor ott a helye a halnak az asztalon. Szerintem persze máskor is, de ilyenkor különösen.

Mákos guba, a megunhatatlan

2018. december 21. 04:47

Karácsony mákos guba nélkül? Nem-nem, az teljesen kizárt.

Karácsonyi díszbe öltözött traktorok vonultak végig az utcákon

2018. december 26. 09:08

Már második alkalommal rendezték meg Szakolyban az adventi traktoros felvonulást.