Egy új tanulmány szerint Bajorországban nem csökkent az élelmiszerveszteség, az ételpazarlás mértéke sem csökken.
Az Állami Mezőgazdasági Hivatal vizsgálata szerint évente mintegy 992 000 tonna olyan élelmiszer-hulladék keletkezik Bajorországban, amelyet egy odafigyeléssel nem kellene kidobni. Ez a mennyiség 55 000 teljesen megrakott teherautót jelentene.
A tanulmány azonban megvizsgálta a 2015-ös évet, és összehasonlította a 2012 es évvel is. „Az élelmiszer-veszteségek nyilvántartása a teljes értékláncban nagyon összetett, és ezért mindig csak több év elteltével lehetséges” – magyarázta a Földművelésügyi Minisztérium Münchenben.
A tanulmány meghatározta a veszteségeket különböző területeken, például a mezőgazdaságban, a kereskedelemben és a magánháztartásokban. A tanulmány szerint a legtöbb elkerülhető hulladék vagy a magánszektorban, vagy a vendéglátóiparban keletkezett – számolt be a német proplanta.
Ennek megfelelően a mezőgazdaságban csak kismértékű csökkenés tapasztalható. Ez azonban az egyes élelmiszercsoportok termelési mennyiségének kisebb változásával magyarázható. Végül a következtetés a következő volt: „Nincs általános javulás, de nem romlik az élelmiszer-hulladék mennyisége Bajorországban az évek során.”