Agrárközélet
Agrárközélet

Nitrogénművek Zrt.: Teljesen megújul Magyarország legnagyobb múlttal rendelkező műtrágyagyára

Nitrogénművek Zrt.: Teljesen megújul Magyarország legnagyobb múlttal rendelkező műtrágyagyára

Agrofórum Online

Az idén 85 éves Nitrogénművek Zrt. 2004 óta teljes átalakuláson megy keresztül, aminek eredményeként a komplett gyár megújul.

Az idén 85 éves Nitrogénművek Zrt. 2004 óta teljes átalakuláson megy keresztül, aminek eredményeként a komplett gyár megújul. Az összességében 140 milliárd forintos beruházás jelenleg zajló második, 110 milliárd forintos beruházási szakaszában eddig sor került az ammóniaüzem bővítésére, elkészült az új granuláló üzem és a hozzá kapcsolódó automata csomagolóüzem is. A beruházási ciklus lezárása 2017 nyarán várható, egy újabb salétromsavüzem, egy dolomitőrlő, valamint egy semlegesítő üzem átadásával – hangzott el a cég mai gyáravató ünnepségén.

A 2000-es évek elején a Nitrogénművek Zrt., Magyarország legnagyobb műtrágyaipari vállalkozása, Bige László tulajdonába került, ami a tulajdonosváltással együtt egy teljesen új szemléletet hozott a fejlesztések, beruházások terén. „A magyar szakemberek tudását és a teljes kelet-európai régió jövőbeli műtrágyakeresletét alapul véve komoly potenciált mutatott a hazai műtrágyagyártás. 2004-ben ezért egy összességében 140 milliárd forintos beruházás-sorozat kezdődött, aminek eredményeként a Nitrogénművek Zrt. pétfürdői gyára teljes átalakuláson megy keresztül. A 70-es években épült üzemeket modern, hatékony és jóval nagyobb kapacitású egységek váltják fel, hogy Európa egyik legkorszerűbb gyára legyen. Ennek a folyamatnak most egy mérföldkövéhez érkeztünk, hiszen a beruházás második szakaszának legfontosabb gyáregységei már üzemelnek, és maga a teljes beruházás is hamarosan bejfejeződik. A teljes beruházásnak köszönhetően a Nitrogénművek Zrt. 1.475.000 tonna Genezis műtrágya gyártására lesz képes” – mutatta be a fejlesztések hátterét és céljait Bige László elnök-vezérigazgató a cég gyáravató ünnepségén.

„A Nitrogénművek Zrt. hosszú évtizedek óta meghatározó része a térség gazdaságának. A korszerűsítésen és kapacitásbővítésen túl ezért legalább ilyen fontos szempont, hogy a jelenlegi beruházások eredményeként energiahatékonyabb és a környezetvédelmi szempontokat is mind jobban előtérbe helyező üzemek veszik át a termelést, miközben mind több, magasan képzett munkaerőt is foglalkoztat a cég. Úgy gondolom, hogy a több mint egy évtizedes fejlesztés a beruházás nagyságát és a folyamatosan létrejövő új munkahelyeket tekintve is példaértékkel bír Magyarországon” – mondta el gyáravató beszédében dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter.

„A Nitrogénművek Zrt. folyamatosan törekszik meglévő üzemeinek korszerűsítésére, hogy az országban és exportpiacain egyaránt biztosítani tudja a folyamatos műtrágyaellátást. A Fertilizers Europe Forecast jelentése szerint 2024-25-ig a jelenleg felhasznált műtrágyamennyiség mintegy 7-8%-kal fog növekedni Magyarországon, illetve a régió többi országában is, így Bulgáriában, Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában. A piac látványos mértékű bővülésének hátterében leginkább a hatékonyabb termelésre törekvés és a korszerűbb műtrágyázási technológia alkalmazása áll” – mondta el Suba Péter, kereskedelmi vezérigazgató-helyettes.

I. beruházási ciklus
A megújulás első ciklusa 2004-2007-ig zajlott, és összértéke elérte a 30 milliárd forintot. Ebben a szakaszban a francia Grande Paroisse és a cseh Chemoprojekt cég fővállalkozásában megépült egy új, 1500 t/nap kapacitású salétromsav üzem. A savüzemhez kapcsolódóan üzembe helyezték a 6000 köbméter tárolókapacitással rendelkező savtartály parkot, illetve egy 15.000 m3/óra kapacitású hűtőtornyot. Ezenfelül a Prochem által kivitelezett ZAK technológiájú, 1.400 t/nap Pétisó gyártására alkalmas granuláló üzem, egy 20 t/óra kapacitású Poittemill dolomitőrlő, valamint egy 1.100 t/nap kapacitású Krupp Uhde semlegesítő üzem is bekapcsolódott a termelésbe. A csomagolási technológia korszerűsítésének céljából egy Haver&Boecker csomagolóüzem készült, ami napi 2×1.400 t ömlesztett műtrágya csomagolására alkalmas.

II. beruházási ciklus
A 2011-ben kezdődött, és jelenleg is folyamatban lévő beruházások összértéke meghaladja a 350 millió eurót, azaz 110 milliárd forintot. A második ciklus kivitelezése egy 170.000 t ömlesztett műtrágya tárolására alkalmas raktár kialakításával, az ammónia üzemi primerbontó cső cseréjével, valamint egy Karbamid és Pétisó csomagolására alkalmas üzem átadásával kezdődött. 2013 és 2015 között megtörtént a savüzem kapacitásának bővítése 1.500 t/napról 1.800 t/nap mennyiségre. 2013-14-ben elkészült egy 1.500 t/nap kapacitású ammónium-nitrát semlegesítő üzem, majd 2015-ben egy újabb Poittemill dolomitőrlő. Szintén 2015-ben készült el a Thyssenkrupp által kivitelezett, 2000 t/nap kapacitású granulált Pétisó vagy ammónium-nitrát gyártására alkalmas granuláló üzem. Ehhez kapcsolódóan befejeződött egy új, Good-tech gyártmányú, redundáns 2.400 t/nap kapacitású csomagolóüzem kivitelezése, illetve a szalaghíd rendszer bővítése. Mindemellett elkészült egy 2,7 megawattos Spilling turbina generátor is. Már idén, 2016-ban fejeződött be az 1400 t/napra növelt kapacitású ammóniaüzem végleges beüzemelése és egy 24 megawatt teljesítményű Siemens turbógenerátor rendszer kivitelezése.

Folyamatban lévő fejlesztések
„Jelenleg még folyamatban van egy Thyssenkrupp 1.150 t/nap kapacitású savüzem kivitelezése, ami legkésőbb 2016decemberében fejeződik be. A második ciklus részeként leszerződött és folyamatban lévő kivitelezési munkálatok: 2017-benfejeződik be a Pétisó üzem rekonstrukciója, 2017 első félévében az új semlegesítő üzem, 2017 augusztusában pedig egy új dolomitőrlő kapcsolódik majd be a termelésbe. A vállalati villamosenergia-hálózat korszerűsítésének befejezése 2017 második felére várható” – mutatta be részletesen az üzemek fejlesztési ütemét Szilágyi János vezérigazgató.

A gyár területén történt fejlesztéseken kívül a beruházási ciklus részét képezi 115 db DAF típusú kamion, valamint 6 magyarországi telephely megvásárlása és utóbbiak korszerűsítése.

A gyáravató eseményen a beruházások kivitelezésében résztvevő külföldi cégek közül olyan nagy nevek képviselték magukat, mint Taira Julia Lammi, az ABB Mérnöki Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója, Radim Skarka, a Bilfinger IT Hungary Kft-től, Lorenzo Penninoa Casale-től, Juhász Miklós az Emerson Process Management Kft-től. Cezary Mozenski az Instytut Nowych Chemicznych-től, Girish Patel a KBR-től, Jean-Francois Marechal a Poittemill-től, Milan Vozda a PSP Engineering-től, Stanislav Pala a Solex Thermal Science INC-től, Ewa K. Andersen a Haldor Topsoe A/S-től, Richard Saure a Thyssenkrupp Industrial Solutions AG-től és Harald Gallaun a Christof Holding AG-től.

(Nitrogénművek Zrt.)

Átadták a SZIE Józsefmajori Tanüzemének felújított épületét

2019. október 19. 11:38

A tangazdaságban hosszú távú cél, hogy a sertéstartás mellett a hús feldolgozása is bemutatásra kerüljön saját vágópont és manufakturális húsfeldolgozó üzem létrehozásával.

Keresőkutyákat is bevetnek a britek a sertéspestis behurcolása ellen

2019. október 19. 10:36

A veszélyt olyan komolyan veszik, hogy a brit mezőgazdasági tárca körlevelet intézett az egyetemekhez, hogy kérjék meg külföldi hallgatóikat, ne hozzanak magukkal külföldről húskészítményeket.

24. Tiszántúli Növényvédelmi Fórum - előtérben az új károsítók és a precíziós növényvédelem

2019. október 19. 08:37

Minden évben újabb és újabb károsítók, állati kártevők és korábban nem tapasztalt betegségek jelennek meg, ami nagy kihívás elé állítja a növényvédelmet.

Támogatják az erdészeti facsemeték termelését

2019. október 18. 13:18

Az erdészeti szaporítóanyag-termelés fontosságát mutatja, hogy az erdők fenntartása érdekében csak az állami erdőgazdaságok az elmúlt tíz évben mintegy 450 millió facsemetét ültettek el.

Mi van a szigorúan őrzött kerítés mögött?

2018. június 8. 09:38

A címben feltett költői kérdése egyszerű a válasz: rend, tisztaság és biztonság. A Borealis L.A.T Kft. lőrinci telephelyén jártunk.

A kiváló repcetermés receptje: minőségi tápanyagok

2019. július 2. 10:15

Ha a kezdeti fejlődés során a növény minden tápanyagot megkap, egy megerősödött és jól begyökerezett állomány megy a télbe, ami már egy mérföldkő a jó terméshez vezető úton.

A műtrágyák hatékonyságának növelése talajoltással

2019. február 12. 06:36

A szántóföldi növények közül a napraforgóról reagál a leglátványosabban a talajoltó technológiára. Az elmúlt három évben az AGRO.bio Demo Farm Projektjében résztvevő gazdaságoknál végzett vizsgálataink során a kezeletlen területhez képest átlagosan 11%-kal mértünk magasabb értékeket a talajoltásban részesült területen.

Nitrogén fejtrágyát a búzának és árpának… de mennyit?

2019. március 1. 11:49

Tavasszal az egyik legelső és legfontosabb szántóföldi munka a gabonák első fejtrágyázása, amit minél előbb célszerű elvégezni, amint az időjárás és a hatályos rendelkezések megengedik, valamint rá lehet menni a talajra jelentős taposási kár nélkül.