Januárban a nyolcadik egymást követő hónapban emelkedtek a globális élelmiszerárak, utoljára 2014. júliusában mértek ennél magasabb drágulási ütemet - közölte az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO. Mindeközben számos ország továbbra is harcol a COVID-19 világjárvány következményeivel.
A FAO élelmiszerár-indexe, amely a gabonafélék, olajos magvak, tejtermékek, hús és cukorteremékek árának havi változásait méri, átlagosan 113,3 pontot ért el, szemben a 2020 decemberi 108,6-tal. Főleg a gabonafélék, a cukor és a növényi olajok árának ugrása vezetett az emelkedéshez – közölte az ügynökség.
Néhány kormány lépéseket tesz a növekvő hazai élelmiszerárak kezelése érdekében, bár ezek a lépések a globális árszinteket még magasabbra hajtják a nemzetközi piacra szánt ellátás csökkentése révén. A következmény már nyilvánvaló a gabonaárakban, például a kukoricában, ami többéves csúcsokat ért el. A gabonafogyasztó óriás, Kína készleteket halmoz fel, míg Argentína február 28-ig felfüggesztette a kukoricaexportját. Oroszország adókat vet ki a búza, az árpa és a kukorica exportjára.
A Világbank decemberben közölte, hogy az élelmiszerárak növekedése az alacsonyabb jövedelmekkel együtt súlyosbította az élelmiszerellátási helyzetet, szinte minden országban leginkább a kiszolgáltatott háztartásoknál jelentkezik ennek hatása. A római székhelyű FAO közleményében kijelentette, hogy a gabonafélék világszintű betakarítása 2020-ban éves rekordot mutatott, de figyelmeztettek a készletek csökkenésére, mert váratlanul nagy importigényeket jeleztek Kínából.
A FAO gabonaár-indexe januárban havi alapon 7,1 százalékkal emelkedett, amit a nemzetközi kukoricaárak okoztak leginkább. Ez 11,2 százalékkal szárnyalt, mintegy 42,3 százalékkal meghaladva az egy évvel ezelőtti szintet. Részben a kínai vásárlások és a vártnál alacsonyabb amerikai termelés hatására ugrott meg az árszint.
A búza ára 6,8 százalékkal emelkedett, amelyet az erős globális kereslet és az orosz értékesítés csökkenésével kapcsolatos várakozások hajtottak fel, a búzára kivetett exportvám 2021 márciusában megduplázódik – közölte a FAO.
A cukor 8,1 százalékkal drágult – számolt be a Thomson Reuters hírügynökség. Az Európai Unióban, Oroszországban és Thaiföldön a terméskilátások romlása és a száraz időjárás miatt. A növényi olajok árindexe 5,8 százalékkal emelkedett, ami a legmagasabb szint 2012 májusa óta. Ez részben az Indonéziában és Malajziában tapasztalt, a vártnál alacsonyabb pálmaolaj-termelésnek köszönhető. A tejtermékek ára 1,6 százalékkal emelkedett. A húsindex 1,0 százalékos növekedést mutatott.