Agrárközélet
Agrárközélet

Pálinkamester-képzést indít a MATE szeptembertől

Pálinkamester-képzést indít a MATE szeptembertől

MATE

Pálinkát főzni mindenki tud, készítéséhez azonban művészet kell – tartja a mondás. De vajon valóban mindenki tud pálinkát főzni?

Természetesen nem, de a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) unikális pálinkamester szakmérnök/szaktanácsadó szakirányú továbbképzésének elvégzésével egyre többen válnak ennek mesterévé!

Az országban egyedüli felsőfokú, diplomával elismert képzésre augusztus 15-ig várják a pálinkás szakemberek és a pálinkakészítés iránt érdeklődők jelentkezését.

Az idén szeptemberben induló, összesen négy félévet átölelő képzés során a pálinkakészítéshez kapcsolódó komplex ismeretek kerülnek átadásra, a nyersanyagtól a termék polcra vagy éppen bírálatra kerüléséig.

A végzett hallgatók technológiai, műszaki és gazdálkodási ismereteik birtokában alkotó módon tudnak hozzájárulni a magyar pálinkavertikum versenyképességéhez.

Az országban egyedüliként felsőfokú, munka mellett elvégezhető, diplomával elismert oktatást kínáló képzés legutóbbi végzős hallgatói többek között olyan témákban végeztek úttörő kutatásokat, mint az almapárlatok minőségének és aromájának javítása.

Almából

Tóth Richárd kutatásainak köszönhetően a Florina almából készült párlatból, francia tölggyel érlelt Golden Delicious almapárlatból és almafával érlelt Jonathan almapárlatból hozott létre egy blendet, amely a különböző faanyagokkal érlelt almapálinkák legjobb tulajdonságait egyesíti és egy nemesebb italt eredményez.

Varga Attila szakdolgozatában viszont kétfajta almából készült cefrék különböző fajélesztőkkel történő erjesztését vizsgálta, továbbá a desztillátum elemzését tűzte ki célul. Napjainkban a gyümölcspárlat készítésénél kiemelt hangsúly van az irányított erjesztésen, ahol főszerepben a különböző élesztő kultúrák állnak.

Kutatásai során összehasonlított négy különféle élesztőt: egy kimondottan almapárlatokhoz ajánlott fajélesztőt, egy aromafokozó fajélesztőt, egy hibrid élesztőt és egy kevert kultúrát. Eredményei szerint a kombinált élesztők metabolizálták legnagyobb mennyiségben az észtereket.

Vizsgálódásából arra is fény derült, hogy a gyümölcsös ízekért és illatokért felelős vegyületeket legnagyobb mértékben az aromafokozó- fajélesztők állították elő mindkét almából.

Vilmoskörtéből

Lunczer János pedig a vilmoskörte pálinka érzékszervi sajátosságainak változását vizsgálta a lepárlás és erjesztés technológiában eszközölt változások tükrében. A körte évszázadok óta nagy jelentőséggel bír a Kárpát-medencében, ahol minden körülmény adott a minőségi gyümölcs termesztéséhez, éppen ezért választotta kutatásának főszereplőjeként a vilmoskörtét.

Eredményei alapján a legjobb érzékszervi tulajdonságokat a Danstil A nevű élesztő használatával érte el. A párlat friss, üde, erősen gyümölcsös és intenzíven parfümös fajtajegyeket mutatott, éppen ezért ajánlja ezt a típusú élesztőt az ellenőrzött körülmények között, helyesen feldolgozott és erjesztett cefre esetében.

Amennyiben a MATE végzős hallgatóinak kutatási területei felkeltették érdeklődését a pálinkakészítés iránt, úgy augusztus 15-ig várják jelentkezését a palinkamesterkepzes.hu/jelentkezes honlapon elérhető Felvételi jelentkezési lapon.

További információk:

Dr. Temesi Ágoston, egyetemi tanár

+36 20 418-3159

temesi.agoston@uni-mate.hu

palinkamesterkepzes.hu

facebook.com/palinkamesterkepzes

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ő lehet Győrffy Balázs utóda a NAK élén

2024. augusztus 30. 08:40

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát, Papp Zsoltot jelölik a NAK élére, a 304 országos küldött szeptember 13-án dönt a javaslatról.

Kátrányka, a kátrányba ragadt sün szerencsés története

2024. augusztus 26. 12:40

Rosszul indult a szerda egy tündéri fiatal sün számára. Szerencsére nem hagyták cserben (azaz kátrányban), így jól végződött az eset.

Azonnali hatállyal távozik Győrffy Balázs, a NAK elnöke

2024. augusztus 23. 12:40

A pápai születésű agrárszakember 2013-tól töltötte be a NAK elnöki tisztét. A tisztségre további két alkalommal, 2017-ben és 2022-ben is újraválasztották.

Az alattomos orosz támadások már Kanada mezőgazdaságát és élelmiszer-ellátását fenyegetik

2024. augusztus 13. 13:10

Idén eddig az észak-amerikai ország titkosszolgálata 13 ilyen támadást azonosított egyedül az agrárszektorban.

Ismét az otthoni pálinkafőzés adómentességéről egyeztettek az uniós pénzügyminiszterek

2019. november 9. 15:33

Az uniós országok többsége támogatja az új irányelv elfogadását, amely szerint egy háztartásban évente ötven liter gyümölcspárlatot lehetne előállítani jövedéki adó megfizetése nélkül.

Vesszük a házi pálinka főzőberendezéseket, mint a cukrot

2019. január 30. 10:33

Tavaly nagyjából 2500 főzőberendezést vettek nyilvántartásba az országban. A legtöbb üstöt Borsodban regisztrálták, olyannyira, hogy az északkeleti megyében vásárolták tavaly az országos mennyiség közel egyötödét.

Ne a szájpadláson csattanjon a pálinka!

2021. május 22. 08:36

A Báró Harruckern Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft.-ről, a termékeiről, névadójáról, a pálinkaszektor helyzetéről beszélgettünk Fabulya Attila okleveles pálinkabírálóval, a kóstolóház vezetőjével.

Földrajzi oltalom alá került a homokháti őszibarack pálinka

2018. június 8. 06:58

Homokháti őszibarack pálinka tulajdonságaiban kitűnően hozza az alapanyagául felhasznált gyümölcsök fajtajegyeit.