Agrárközélet

„Parlagfű kisokos”: a Nébih ingyenes kiadványa általános iskolásoknak

Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az új tanévben is az általános iskolák figyelmébe ajánlja a „Parlagfű kisokos” című információs füzetet. A megújult formátumú, játékos kiadvány a 2-4. osztályos tanulók számára nyújt hasznos tudnivalókat hazánk legelterjedtebb allergén gyomnövényéről és a vele szembeni védekezésről. A foglalkoztató füzet korlátozott számban igényelhető nyomtatott formában, valamint letölthető a Nébih honlapjáról.

A Nébih folyamatosan dolgozik a parlagfűvel kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körű elterjesztése érdekében, és kiemelten fontosnak tekinti, hogy a felnövekvő generáció is megismerje hazánk legelterjedtebb gyomnövényét. Ennek szellemében a hivatal első ízben 2013-ban jelentetett meg egy 8-10 éves általános iskolai tanulóknak szánt foglalkoztató füzetet a parlagfűről, valamint az ellene való védekezésről.

A célzott korosztály igényeinek megfelelően összeállított, játékos feladattípusokra épülő kiadvány 2019-ben változatlan információtartalommal, azonban megújult formában tér vissza. A „Parlagfű kisokos” egy rövid történetet feldolgozva mutatja be a növény fejlődését, elterjedését, az általa okozott pollenallergia tüneteit, továbbá arra is rámutat, ki, mit tehet a gyom további szaporodásának és virágzásának megakadályozása érdekében.

A környezettudatosságra való nevelést az iskolák több tantárgy oktatása során érintik. A Nébih megújult kiadványa ehhez a szemléletformáló tevékenységhez kíván segítséget nyújtani. A „Parlagfű kisokos” korábbi években tapasztalt nagy sikerére való tekintettel az általános iskoláknak ismét lehetőségük nyílik az ingyenes, nyomtatott formátumú szórakoztató-foglalkoztató füzet igénylésére.

A kiadvány iránti igényeket 2019. szeptember 1-jétől várják a novenyvedelem@nebih.gov.hu e-mail címre, iskolánként maximum 100 darabig terjedően.

Átvételükre előre egyeztetett időpontban kerül sor a Nébih 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. címen található telephelyén.

A „Parlagfű kisokos” letölthető a Nébih honlapjáról is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új szintre lép az agrárszakmai tudásátadás

2025. április 26. 16:10

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. az Agrárminisztérium támogatásával új, digitális alapú tananyagokat jelentetett meg az agrárszakoktatás korszerűsítésére.

Emlékmorzsák Farády Lászlóról: búcsú egy kivételes embertől

2025. március 24. 17:10

A megemlékezést március 23-án, vasárnap délelőtt tartották a Turisztikai Központban, ahol több tucatnyi résztvevő idézte fel közös emlékeit.

Géntechnológia: EU-megállapodás a küszöbön

2025. március 9. 08:10

Az Európai Unió egyre közelebb kerül ahhoz, hogy közös álláspontot alakítson ki az új növénynemesítési technológiák (NZT) szabályozásáról.

Különleges magyar megoldásokat díjaztak, amelyek versenyképesebbé tehetik a mezőgazdaságot

2025. február 18. 14:40

Kihirdették a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyerteseit. A pályázók az agráriumhoz köthető problémákra keresik a választ.

Be kell jelenteni a harminc hektár alatti halastavakat is!

2019. június 12. 14:03

Minden halastóval rendelkező állattartónak be kell jelentenie tenyészetét, illetve haltartását a Tenyészet Információs Rendszerbe (TIR).

Újra képernyőn a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy

2021. október 8. 13:34

Országos médiakampányt indít a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy népszerűsítése érdekében az Agrármarketing Centrum (AMC) az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közreműködésével.

Közös oktatási-kutatási projekteket valósít meg a MATE és a Nébih

2022. június 10. 14:16

A cél, hogy a felek közös oktatási-kutatási projekteket valósítsanak meg, továbbá szakmai céljaik érdekében együttesen mozgósítsák tudásbázisukat és kapcsolatrendszerüket.

Ezek a legjellemzőbb hibák a nyári élelmiszerlánc-ellenőrzési időszakban

2022. augusztus 15. 15:01

284 esetben élelmiszer-előállító helyen, 884 esetben az élelmiszer-forgalmazásban és 1 170 esetben vendéglátóhelyen vizsgálódtak a szakemberek.