Agrárközélet

Rekordszintű uniós tejszállításokat regisztráltak tavaly

Agrofórum Online

A nyerstej tejfeldolgozó üzemekbe szállított mennyisége az Európai Unióban tavaly rekordszintet ért el.

Az Agrarmarkt Informations-GmbH (AMI) előzetes információi szerint a 27 tagállamban mintegy 145,3 millió tonna nyerstejet regisztráltak. Naptárhatástól megtisztítva ez 1,4 százalékkal több, mint 2019-ben. A nyersanyagmennyiség növekedése Németországban sokkal visszafogottabb volt, mint az uniós átlag. A Szövetségi Mezőgazdasági és Élelmezési Ügynökség (BLE) szerint Németországban a szállítások csak 0,3 százalékkal nőttek és 32,55 millió tonnára emelkedtek.

Az ökológiai tejtermelők döntően járultak hozzá a növekedéshez, 4,2 százalékkal, 1,23 millió tonnára növelték a tejüzemek eladásait. 725 700 tonna és így 4,4 százalékkal több nyerstej érkezett Németországba külföldről. Ezzel szemben a hagyományos tehéntej szállítása a német termelőktől csak 0,1 százalékkal, 30,59 millió tonnára nőtt.

2021-ben a központi tejpiaci jelentés szerint a szállítási mennyiségek eddig jóval az előző évi szint alatt maradtak. Januárban 1,5 százalékkal kevesebb tejet gyűjtöttek a németországi tejüzemekből az előző év azonos hónapjához képest.

A sovány tejpor nemrégiben hiánycikk volt a magas kereslet miatt. A gyengébb tejszállítás és az egyéb tejtermékek iránti többnyire jó kereslet miatt kevesebb fölözött tej áll rendelkezésre, mint azt eredetileg feltételezték.

Az előző hetek áremelkedése nagyrészt megállt Németországban. A takarmányminőségű sovány tejpor ára teljesen stabil maradt. Ugyanez vonatkozott a tejsavóporra is. Ezzel szemben a teljes tejpor ára érezhetően emelkedett.

Élénkült a vaj iránti kereslet. A csomagolási vaj ára emelkedett. A félkemény sajtok esetében a hivatalos ármeghatározás nem változott. A Gouda és Edami típusú termékek nagykereskedelemi ára minimálisan 5 centtel emelkedett a kilogrammonkénti 3,00 eurós szintig. Az Emmentaler típusú sajtkülönlegesség korábban drágult, de az áremelkedést nem tartotta meg a termék.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

KÁN Egyetemi Napok: új irányok a növénytáplálásban

2025. szeptember 30. 11:00

A kaposvári KÁN Egyetemi Napok részeként idén is megrendezték a IV. Alkalmazott Növénytudományi Konferenciát, fókuszban a tápanyagutánpótlással.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Von der Leyen terve: mi marad a gazdáknak?

2025. szeptember 11. 16:10

A Bizottság 300 milliárdos KAP-keretet ígér, védzáradékokkal. A termelők szerint a kockázat így is jelentős.

Sajt készült olyan fehérjékkel, amelyek az anyatej fontos összetevői is

2023. szeptember 17. 09:10

2014 novemberében nyílt meg az a Vászolyi Sajtmanufaktúra, amelynek munkáját, illetve sajtját immár másodjára ismertek el a Mondial du Fromage versenyen. Vagyis azon a versenyen, amelyet a sajtok Bocuse D’Or”-jakén tartunk számon.

A magyar sajtfogyasztóknál verhetetlen a trappista

2023. október 31. 09:10

Pár nappal ezelőtt egy norvég kékpenészes sajtot hirdetett ki a szakmai zsűri a világ legjobbikának az idei World Cheese Awards-on. Magyar sikerről is beszámolhatunk, hiszen a versenyről Szabolcs Elek (Breier Farm) két arannyal, több magyar kézműves sajtműhely pedig ezüst-, illetve bronzéremmel térhetett haza.

Casu Marzu: halálosnak nem halálos, de nyüvesnek nyüves

2024. február 3. 10:10

Azoknak, akik csupán a pálpusztai sajt nevének hallatán megborzonganak, azt javaslom, hogy ne olvassák tovább ezt a cikket, ugyanis ennél sokkal megrázóbb élmények várnak rájuk.

Az áremelkedések áldozata lehet egy híres görög sajt

2022. május 22. 07:44

A válság félelmet kelt, hogy a helyben előállított halványsárga kerekek hamarosan eltűnhetnek a sajtpultról.