Agrárközélet

Rekordszintű uniós tejszállításokat regisztráltak tavaly

Agrofórum Online

A nyerstej tejfeldolgozó üzemekbe szállított mennyisége az Európai Unióban tavaly rekordszintet ért el.

Az Agrarmarkt Informations-GmbH (AMI) előzetes információi szerint a 27 tagállamban mintegy 145,3 millió tonna nyerstejet regisztráltak. Naptárhatástól megtisztítva ez 1,4 százalékkal több, mint 2019-ben. A nyersanyagmennyiség növekedése Németországban sokkal visszafogottabb volt, mint az uniós átlag. A Szövetségi Mezőgazdasági és Élelmezési Ügynökség (BLE) szerint Németországban a szállítások csak 0,3 százalékkal nőttek és 32,55 millió tonnára emelkedtek.

Az ökológiai tejtermelők döntően járultak hozzá a növekedéshez, 4,2 százalékkal, 1,23 millió tonnára növelték a tejüzemek eladásait. 725 700 tonna és így 4,4 százalékkal több nyerstej érkezett Németországba külföldről. Ezzel szemben a hagyományos tehéntej szállítása a német termelőktől csak 0,1 százalékkal, 30,59 millió tonnára nőtt.

2021-ben a központi tejpiaci jelentés szerint a szállítási mennyiségek eddig jóval az előző évi szint alatt maradtak. Januárban 1,5 százalékkal kevesebb tejet gyűjtöttek a németországi tejüzemekből az előző év azonos hónapjához képest.

A sovány tejpor nemrégiben hiánycikk volt a magas kereslet miatt. A gyengébb tejszállítás és az egyéb tejtermékek iránti többnyire jó kereslet miatt kevesebb fölözött tej áll rendelkezésre, mint azt eredetileg feltételezték.

Az előző hetek áremelkedése nagyrészt megállt Németországban. A takarmányminőségű sovány tejpor ára teljesen stabil maradt. Ugyanez vonatkozott a tejsavóporra is. Ezzel szemben a teljes tejpor ára érezhetően emelkedett.

Élénkült a vaj iránti kereslet. A csomagolási vaj ára emelkedett. A félkemény sajtok esetében a hivatalos ármeghatározás nem változott. A Gouda és Edami típusú termékek nagykereskedelemi ára minimálisan 5 centtel emelkedett a kilogrammonkénti 3,00 eurós szintig. Az Emmentaler típusú sajtkülönlegesség korábban drágult, de az áremelkedést nem tartotta meg a termék.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

Fügepálinka, aszú, libamáj – ilyen bonbont még nem evett!

2025. június 8. 13:10

Rekordszámú nevezéssel zárult a Brillante-2025 verseny, ahol a legjobb párlatok és pálinkás bonbonok is díjazásban részesültek.

Tengerentúli kapcsolatait erősíti az Állatorvostudományi Egyetem

2025. június 3. 12:40

A Purdue Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem – cél a tudományos és oktatási jelenlét bővítése.

Sajttal csaltak ötmilliárd forint áfát

2023. január 27. 12:36

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emeltek.

Sajtválogatás: sertés, jávorszarvas és chauri tejéből

2024. február 4. 11:10

Edward Lee séf, étteremtulajdonos nagyjából mindent elért szakmájában amit lehetett, de valószínű, hogy mégis hiányzott valami az életéből, ugyanis úgy döntött, hogy sajtot készít, disznósajtot. Mármint igazit, vagyis hús és por nélkülit, egyszerűen kocatejből.

A németek a legnagyobb sajtexportőrök

2020. június 19. 11:33

A Vinepair sajtexportáló országokat összesítő listáján a franciák csupán harmadikok, az Egyesült Államok pedig hatodik. A listát nem más vezeti, mint Németország.

A magyar sajtfogyasztóknál verhetetlen a trappista

2023. október 31. 09:10

Pár nappal ezelőtt egy norvég kékpenészes sajtot hirdetett ki a szakmai zsűri a világ legjobbikának az idei World Cheese Awards-on. Magyar sikerről is beszámolhatunk, hiszen a versenyről Szabolcs Elek (Breier Farm) két arannyal, több magyar kézműves sajtműhely pedig ezüst-, illetve bronzéremmel térhetett haza.