Agrárközélet

Rekordszintű uniós tejszállításokat regisztráltak tavaly

Agrofórum Online

A nyerstej tejfeldolgozó üzemekbe szállított mennyisége az Európai Unióban tavaly rekordszintet ért el.

Az Agrarmarkt Informations-GmbH (AMI) előzetes információi szerint a 27 tagállamban mintegy 145,3 millió tonna nyerstejet regisztráltak. Naptárhatástól megtisztítva ez 1,4 százalékkal több, mint 2019-ben. A nyersanyagmennyiség növekedése Németországban sokkal visszafogottabb volt, mint az uniós átlag. A Szövetségi Mezőgazdasági és Élelmezési Ügynökség (BLE) szerint Németországban a szállítások csak 0,3 százalékkal nőttek és 32,55 millió tonnára emelkedtek.

Az ökológiai tejtermelők döntően járultak hozzá a növekedéshez, 4,2 százalékkal, 1,23 millió tonnára növelték a tejüzemek eladásait. 725 700 tonna és így 4,4 százalékkal több nyerstej érkezett Németországba külföldről. Ezzel szemben a hagyományos tehéntej szállítása a német termelőktől csak 0,1 százalékkal, 30,59 millió tonnára nőtt.

2021-ben a központi tejpiaci jelentés szerint a szállítási mennyiségek eddig jóval az előző évi szint alatt maradtak. Januárban 1,5 százalékkal kevesebb tejet gyűjtöttek a németországi tejüzemekből az előző év azonos hónapjához képest.

A sovány tejpor nemrégiben hiánycikk volt a magas kereslet miatt. A gyengébb tejszállítás és az egyéb tejtermékek iránti többnyire jó kereslet miatt kevesebb fölözött tej áll rendelkezésre, mint azt eredetileg feltételezték.

Az előző hetek áremelkedése nagyrészt megállt Németországban. A takarmányminőségű sovány tejpor ára teljesen stabil maradt. Ugyanez vonatkozott a tejsavóporra is. Ezzel szemben a teljes tejpor ára érezhetően emelkedett.

Élénkült a vaj iránti kereslet. A csomagolási vaj ára emelkedett. A félkemény sajtok esetében a hivatalos ármeghatározás nem változott. A Gouda és Edami típusú termékek nagykereskedelemi ára minimálisan 5 centtel emelkedett a kilogrammonkénti 3,00 eurós szintig. Az Emmentaler típusú sajtkülönlegesség korábban drágult, de az áremelkedést nem tartotta meg a termék.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Indul az egyéni gazdaságok mezőgazdasági összeírása

2025. november 17. 17:20

Több mint 21 ezer egyéni gazdaság adatait gyűjti a KSH november 14. és december 15. között, a válaszadás minden érintettnek kötelező.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

KÁN Egyetemi Napok: új irányok a növénytáplálásban

2025. szeptember 30. 11:00

A kaposvári KÁN Egyetemi Napok részeként idén is megrendezték a IV. Alkalmazott Növénytudományi Konferenciát, fókuszban a tápanyagutánpótlással.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Egészségvédő tejtermékeket fejlesztettek ki

2023. január 21. 06:34

Egészségvédő sajtot, sajtkrémet és joghurtot is kifejlesztettek a MATE Kaposvári Campusa és a Fino Food Kft. közös projektje keretében.

Sajtválogatás: sertés, jávorszarvas és chauri tejéből

2024. február 4. 11:10

Edward Lee séf, étteremtulajdonos nagyjából mindent elért szakmájában amit lehetett, de valószínű, hogy mégis hiányzott valami az életéből, ugyanis úgy döntött, hogy sajtot készít, disznósajtot. Mármint igazit, vagyis hús és por nélkülit, egyszerűen kocatejből.

Közel 11 milliárd forint támogatás jut a tejfeldolgozásra

2018. december 1. 17:07

Az Agrárminisztérium az ágazat versenyképességének növelése érdekében egy újabb, 50 milliárd forintos pályázatot írt ki az élelmiszeripar számára.

Havi 6000 forintot költenek sajtra a magyarok, a trappista a kedvenc

2024. szeptember 4. 13:10

A sajtfélék közül a trappista ismertsége 95 százalékos, a sajt típusok közül a füstölt, a tömlős, a lapka, a félkemény sajt és a sajtkrém áll az élen.