31℃ 17℃
június 4. Bulcsú, Kerény, Kerubin
Agrárközélet

Rekordszintű uniós tejszállításokat regisztráltak tavaly

Agrofórum Online

A nyerstej tejfeldolgozó üzemekbe szállított mennyisége az Európai Unióban tavaly rekordszintet ért el.

Az Agrarmarkt Informations-GmbH (AMI) előzetes információi szerint a 27 tagállamban mintegy 145,3 millió tonna nyerstejet regisztráltak. Naptárhatástól megtisztítva ez 1,4 százalékkal több, mint 2019-ben. A nyersanyagmennyiség növekedése Németországban sokkal visszafogottabb volt, mint az uniós átlag. A Szövetségi Mezőgazdasági és Élelmezési Ügynökség (BLE) szerint Németországban a szállítások csak 0,3 százalékkal nőttek és 32,55 millió tonnára emelkedtek.

Az ökológiai tejtermelők döntően járultak hozzá a növekedéshez, 4,2 százalékkal, 1,23 millió tonnára növelték a tejüzemek eladásait. 725 700 tonna és így 4,4 százalékkal több nyerstej érkezett Németországba külföldről. Ezzel szemben a hagyományos tehéntej szállítása a német termelőktől csak 0,1 százalékkal, 30,59 millió tonnára nőtt.

2021-ben a központi tejpiaci jelentés szerint a szállítási mennyiségek eddig jóval az előző évi szint alatt maradtak. Januárban 1,5 százalékkal kevesebb tejet gyűjtöttek a németországi tejüzemekből az előző év azonos hónapjához képest.

A sovány tejpor nemrégiben hiánycikk volt a magas kereslet miatt. A gyengébb tejszállítás és az egyéb tejtermékek iránti többnyire jó kereslet miatt kevesebb fölözött tej áll rendelkezésre, mint azt eredetileg feltételezték.

Az előző hetek áremelkedése nagyrészt megállt Németországban. A takarmányminőségű sovány tejpor ára teljesen stabil maradt. Ugyanez vonatkozott a tejsavóporra is. Ezzel szemben a teljes tejpor ára érezhetően emelkedett.

Élénkült a vaj iránti kereslet. A csomagolási vaj ára emelkedett. A félkemény sajtok esetében a hivatalos ármeghatározás nem változott. A Gouda és Edami típusú termékek nagykereskedelemi ára minimálisan 5 centtel emelkedett a kilogrammonkénti 3,00 eurós szintig. Az Emmentaler típusú sajtkülönlegesség korábban drágult, de az áremelkedést nem tartotta meg a termék.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tengerentúli kapcsolatait erősíti az Állatorvostudományi Egyetem

2025. június 3. 12:40

A Purdue Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem – cél a tudományos és oktatási jelenlét bővítése.

Vetőmag-ellenőrzés új szinten: elindultak a kiemelt képzések Szarvason

2025. június 2. 14:10

A vetőmagágazat szakmai fejlődése szempontjából mérföldkőnek számító képzéssorozat indult el 2025. május 26-28. között a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Szarvasi Képzési Helyén.

Földet kínál az állam: több mint 13 ezer hektár árverésen

2025. május 30. 13:10

Árverésen értékesíti az állam az érintett földrészleteket. A cél: a helyben élő gazdák földhöz juttatása, stabil birtokviszonyokkal.

Alkotópályázatot hirdetnek a magyar szöcskeegérről

2025. május 29. 14:10

Gyerekeknek és felnőtteknek is szóló kreatív pályázatok indultak a 2025-ös Év Emlőse, a magyar szöcskeegér témájában.

Sajt készült olyan fehérjékkel, amelyek az anyatej fontos összetevői is

2023. szeptember 17. 09:10

2014 novemberében nyílt meg az a Vászolyi Sajtmanufaktúra, amelynek munkáját, illetve sajtját immár másodjára ismertek el a Mondial du Fromage versenyen. Vagyis azon a versenyen, amelyet a sajtok Bocuse D’Or”-jakén tartunk számon.

A magyar sajtfogyasztóknál verhetetlen a trappista

2023. október 31. 09:10

Pár nappal ezelőtt egy norvég kékpenészes sajtot hirdetett ki a szakmai zsűri a világ legjobbikának az idei World Cheese Awards-on. Magyar sikerről is beszámolhatunk, hiszen a versenyről Szabolcs Elek (Breier Farm) két arannyal, több magyar kézműves sajtműhely pedig ezüst-, illetve bronzéremmel térhetett haza.

Csíz sajtműhely: sajtkészítés mesteri szinten

2021. november 27. 07:36

Kun Anita sajtmesterrel a Csíz sajtműhely tulajdonosával a termékeikről, minőségbeli követelményekről, a nemzetközi versenyekről, sőt még az "ellopott" sajtról is beszélgettünk.

Az áremelkedések áldozata lehet egy híres görög sajt

2022. május 22. 07:44

A válság félelmet kelt, hogy a helyben előállított halványsárga kerekek hamarosan eltűnhetnek a sajtpultról.