Agrárközélet
Agrárközélet

Több forrásra van szüksége az édesvízi haltenyésztésnek

Több forrásra van szüksége az édesvízi haltenyésztésnek

Agrofórum Online

„A haltenyésztés méltatlanul alulfinanszírozott a halászathoz képest, a jelen programozási időszakra szóló 6400 millió euró mindössze ötöde kerül az akvakultúra ágazathoz” – jelentette ki Erdős Norbert EP-képviselő az EP Halászati Bizottságának ülésén, Brüsszelben.

A békéscsabai politikus hozzátette: az uniós halászati politika lemaradásával ellentétben, az EU-ban egyre több vállalkozó ismeri fel a haltenyésztésen alapuló multifunkcionális gazdaságok erősségét, melyek a haltermelés mellett változatos szolgáltatásokat, pl. turizmus, étkeztetés, táj-bemutatás is nyújtanak. „Kifejezetten örülök, hogy a Parlament végre készít egy jelentést az akvakultúra ágazat jövőjéről” – emelte ki a szakbizottság tagja.

Erdős Norbert emlékeztetett: az Európai Unióban az akvakultúra jelenleg másodlagos szerepet tölt be a halászat mellett. „Egyértelmű azonban, hogy a fenntartható módon végzett tengeri halászat nem képes kiszolgálni az emberiség növekvő igényét a halászati termékek iránt, így minőségi váltással az Európai Uniónak az akvakultúra-fejlesztés irányába kell elmozdulni. Ezáltal nő az ágazat versenyképessége és csökken Európa importfüggősége a halászati termékek tekintetében” – emelte ki a politikus.

„Az EU kevesebb, mint 2%-át adja a világon akvakultúrában megtermelt halnak, ám a minőség tekintetében élen jár. Erre a minőségre alapozva kell a munkát folytatni, így segítve az ágazat növekedését” – jelentette ki Erdős Norbert. A legfrissebb tanulmányok szerint a haltenyésztésen alapuló multifunkcionális gazdaságokban a termelésből származó bevételnek akár a tízszerese is lehet a kapcsolódó szolgáltatásokból származó haszon. Ez a tendencia nem csak az élelmezésbiztonság javítását jelenti, hanem hozzájárul a munkahelyek számának növekedéséhez is. „Szeretném, ha a 2020 utáni új uniós halászati politikában az akvakultúrára szánt uniós forrás jelentősen, legalább a jelenlegi másfélszeresére növekedne” – mondta Erdős Norbert.

„Az édesvízi ágazatra szánt uniós forrást ezért meg kell duplázni” – jelentette ki, és külön felhívta a figyelmet az édesvízi haltenyésztés jelentőségére. Ez az ágazat ugyanis az EU teljes akvakultúra termelésének közel 20%-át adja, továbbá az Unió tagállamai közül tízben az édesvízi termelés a meghatározó, és nagyon fontos szerepet tölt be a munkahelyteremésben.

„Végül szeretném kiemelni, hogy számos tagállami, így a magyarországi halastavak jelentős része Natura 2000 területen fekszik. Így van ez, ahonnan származok, Békés megyében is” – mondta el Erdős. A képviselő szerint ezek a halgazdaságok semmilyen veszélyt sem jelentenek e területek természeti értékeire. Sőt, sok esetben éppen a zárt rendszerű halastavainknak köszönhetőek az általuk létrehozott, illetve megőrzött egyedi vizes élőhelyi társulások. „Következésképpen, az édesvízi akvakultúrát meg kell szabadítani az indokolatlanul szigorú és felesleges fenntarthatósági előírásoktól, amelyek csak a tengeri halászat és akvakultúra esetében indokoltak” – jelentette ki a politikus.

(EP)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Növényvédelmi szakmérnöki képzés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusán

2024. június 12. 16:40

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növényvédelmi Intézete posztgraduális képzés keretében lehetőséget nyújt agrárszakemberek számára növényvédelmi szakmérnöki szakon.

Így fogd meg a pókokat – és ments meg egy hasznos életet!

2024. június 8. 16:10

A pókok, bár nem mindig látjuk őket szépnek, nagyon hasznos rovarok mind az ökoszisztéma, mind az emberek mindennapi élete szempontjából.

Kiderült, miért kerülik a gazdálkodók a digitális megoldásokat

2024. június 7. 07:10

A német termelők 79%-a nagy lehetőséget lát a digitális megoldásokban. Ám a technológiák ára, a képzés hiánya, a bürokrácia elbizonytalanítja őket.

Hamarosan indul a regisztráció az idei Nyári diákmunka programra

2024. június 5. 10:10

A 16–25 év közötti, nappali tagozaton tanuló, munkaviszonyban éppen nem álló, vállalkozási jogviszonnyal sem rendelkező fiatalok június 17-től regisztrálhatnak.

Nagy István: rekordösszegű kifizetések történtek az agráriumban

2023. április 8. 10:38

Az elvégzett munkáért és a vállalt kötelezettségekért járó források rekord mértékben, több mint 300 milliárd forint értékben jutottak el a gazdálkodókhoz az idei esztendőben még húsvét előtt.

Növeli az unió a méhészeti ágazat támogatását

2019. június 18. 10:36

A méhek létfontosságúak a mezőgazdaság és az egészséges ökoszisztémák fenntarthatósága szempontjából, ezért fontos, hogy a közös uniós agrárpolitika még jelentősebb forrást biztosítson az ágazat támogatásához.

400 millió eurós támogatás a francia állattartóknak

2022. március 22. 06:16

Franciaország 400 millió euró segélyt nyújt azoknak az állattartó telepeknek, amelyeket súlyosan sújt a takarmánygabona árának emelkedése az ukrajnai orosz invázió nyomán.

Nagy István: cél a magyar élelmiszeripar modernizációja

2022. január 22. 12:36

Az Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése című felhívás kapcsán eddig 64 kérelem részesült több mint 46,2 milliárd forint támogatásban.