Agrárközélet
Agrárközélet

Virágzik a parlagfű – Továbbra is fontos a védekezés!

Virágzik a parlagfű – Továbbra is fontos a védekezés!

Az elmúlt hét forró, aszályos időjárásának a hatásásra a parlagfű fejlődése, virágzása megtorpant. A pollencsapdák az elmúlt időszakban csak a csapadékosabb nyugati és északi országrészben mértek alacsony pollen koncentrációt. Az előző évektől eltérően a déli, dél-keleti országrészben még nem mérhető a parlagfű pollen koncentrációja, vélhetően az igen száraz időjárásnak köszönhetően.

Ennek ellenére ne higgyük azt, hogy a „parlagfű szezon” elmarad. A parlagfű jelen van az egész országban a ruderális és a mezőgazdasági területeken, még az erősen aszályos Alföldön sem szabad megfeledkezni róla. A parlagfű igen jó szárazságtűrő képességgel rendelkezik, a levelei még akkor is képesek regenerálódni ha a víztartalmuk 70%-át elveszítik.

A növények már bimbós állapotban vannak és a portokok egy kiadósabb zápor, zivatar után felhasadnak és levegőben a pollen koncentráció rövid idő alatt elérheti az 50 pollen/m3 értéket mely már allergiás reakciókat okoz.

Az aktuális pollenhelyzetről a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján folyamatosan tájékozódhatunk.

A védekezés továbbra is kiemelt jelentőséggel bír, fontos, hogy a talajbolygatás helyett a kaszálást, illetve kémiai gyomirtást részesítsük előnyben. A kaszálási fordulók szükségességét nagyban befolyásolja a kaszálás minősége, ezért törekedjük a lehető legalacsonyabb vágási magasság elérésére.

A parlagfű irtását a virágbimbók kialakuláság el kell végezni, ezt az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI törvény 17. § (4) pontja előírja, amennyiben ez nem történik meg a földhasználó bírságra számíthat.

A parlagfű elleni védekezés össztársadalmi érdek, ezért az irtásban mindenkinek a lehetőségeihez mérten részt kell vennie.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

A lehullott agancsot nem érdemes hazavinni, büntetés jár érte

2024. február 14. 10:10

A szarvasok április elejéig vetik le agancsukat, amelyek engedély nélküli gyűjtése – főleg kereskedelmi célú, szervezett és állatkínzással járó formájában – a teljes erdei ökoszisztémát veszélyezteti: a tavaszra legyengült kondíciójú nagyvad mellett kárt szenvednek a fiatal facsemeték és a vékony kérgű fafajok is: emellett lopásnak minősül.

20 százalékkal emelkedtek a termelési költségek – meg lehet élni gazdálkodóként Franciaországban?

2024. február 11. 16:10

Bertin Moret, aki kecskesajtot készít Párizstól egy órányira, nem hisz abban, hogy a politikusok csökkenteni tudják a bürokráciát és megállítják az olcsó importot, ahogyan ő és más gazdák követelik. Számára a megoldást a francia termékeket vásárló fogyasztók jelentik.

Helikopteres parlagfű-felderítést végeznek Heves megyében

2018. augusztus 29. 06:42

A szankció mértékét a fertőzött terület mérete, valamint a parlagfű-borítottság határozza meg, összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjed.

Parlagfű: magas a pollenkoncentráció, a tetőzés még hátra van

2019. augusztus 27. 14:34

Az előző évekhez képpest kissé késve, de elkezdődött a parlagfű tömeges virágzása. A kedvező időjárás miatt a parlagfű pollen mennyisége pár nap alatt többszörösen meghaladta az allergiás tüneteket okozó koncentrációt.

Elkezdődött a pollenszezon előtti visszaszámlálás

2019. június 15. 11:37

A meteorológiai előrejelzések a június elkövetkező dekádjára továbbra is meleg, de ugyanakkor záporokkal tarkított időjárást prognosztizálnak, ami a parlagfű növekedése szempontjából ideális.

Csúcson van a parlagfűvirágzás – Folytatni kell a védekezést!

2022. szeptember 2. 10:34

Az egész országban teljes virágzásban van a parlagfű.