Állattenyésztés

A magyar sajtfogyasztóknál verhetetlen a trappista

Agrofórum Online

Pár nappal ezelőtt egy norvég kékpenészes sajtot hirdetett ki a szakmai zsűri a világ legjobbikának az idei World Cheese Awards-on. Magyar sikerről is beszámolhatunk, hiszen a versenyről Szabolcs Elek (Breier Farm) két arannyal, több magyar kézműves sajtműhely pedig ezüst-, illetve bronzéremmel térhetett haza.

Emlékezetes év ez a hazai sajtszakmának, hiszen szeptemberben a Vászolyi Sajtmanufaktúra nyert aranyérmet a Mondial du Fromage versenyen, amelyet „a sajtok Bocuse D’Or”-ja ként emlegetnek. 

World Cheese Awards

Ahhoz, hogy laikusként is értékelni tudjuk a most elért eredményeket, azt kell tudni, hogy a World Cheese Awards egy olyan nemzetközi megmérettetés, ahová valóban a világ minden részéről érkeznek az országok legkiválóbb sajtkészítői, a legjobbnak ítélt termékeikkel. Az idén 35. alkalommal gyűlt össze a szakma, és tovább nehezedett a verseny, hiszen rekordszámú, 4502 sajt érkezett „hajóval, teherautóval, vonattal és repülővel” a sajtszakértőkből álló előkelő bírálóbizottság elé.

Aranyos, ezüstös, bronzos sajtjaink

A magyar győztesek és termékeik jól ismertek már nem csak a hazai, hanem a nemzetközi versenyeken is. Például Kun Anita sajtmester terméke, a baracskai félkemény sajt 2021-ben, az akkor Spanyolországban megrendezett World Cheese Awards-on az abszolút negyedik helyen végzett, valamint elnyerte a verseny legjobb kézműves sajtjának járó díjat is. Beszélgetésünket Anitával, sajtműhelyről, termékekről, sőt krimibe illő sajt eltűnésekről itt olvashatják: KATTINTSON!

Van mit lefaragnunk

Mindezek az eredmények is tükrözik, hogy az elmúlt évek munkájának eredményeképpen Magyarország is felkerült a világ sajttérképére, bár ezt az átlagfogyasztó kevéssé érzékeli. Ugyanis a hazai fogyasztás mintegy 30 százalékát továbbra is a trappista teszi ki.

A sajtműhelyek, manufaktúrák rendkívül tudatos, szigorú szakmai munkájának és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak köszönhetően valamelyest nőtt a kereslet a kézműves tejtermékek, sajtok iránt is.

Főzés során már elő-elő kerül a parmezán, a cheddar, a mozzarella és a gomolya is, szendvicseinkben pedig helyt kap a trappista mellett a camembert és a parenyica. Az elért eredmények mellett is igen távol állunk az európai átlag fogyasztótól, aki éves szinten 18 kiló felett fogyaszt sajtot, míg egy magyar csupán 7,6 kg-ot. 

Akiket ünnepelhetünk:

  • Breier Farm, Elek Szabolcs (két aranyérem) 
  • Urbán Tibor, Tolbán Sajtmanufaktúra (egy ezüst, egy bronz) 
  • Csíz Sajtműhely, Kun Anita (két ezüst)
  • Etyeki Kecskesajt Manufaktúra, Vidáné Kondor Oktávia (egy ezüst egy bronz)
  • Goral Kft. (egy ezüst)
  • Pipitér Sajtműhely (egy bronz)
  • Cervinus Sajt, Szarvasi Agrár Zrt. (egy bronz)

Breier Farm

Ifj. Breier László tulajdonos 20 év élelmiszer-kereskedelem után döntött úgy, hogy szeretne egy fenntartható mezőgazdaságot, egy önfenntartó farmot létrehozni, ahol a hagyományos „boldog” állattartás eredményei, és a „szelíd” növényvédelemmel termelt gyümölcsök eljuthatnak a fogyasztóhoz és visszaköszönnek a gyerekkor ízei, élményei.

Ez mára valóra vált. Ennek az egyik kézzelfogható darabja a tejüzem és tehenészet, ahol a hagyományos állattartás találkozik a legmodernebb technológiával.  A tejüzemben hagyományos receptek alapján, manufakturális formában készítik a joghurtokat, túrót, prémium vajat, friss és az érlelt sajtokat, amelyek adalék és tartósítószer mentesek. 

A minőség bajnoka

A tejüzem vezetője Elek Szabolcs, aki szakmai tapasztalatainak a zömét külföldön szerezte meg, egyetemet végzett Németországban és Dániában, dolgozott Angliában, Walesben és Ausztriában. 2016-ban kapta meg első nagy szakmai elismerését, ugyanis idehaza az Év Sajttermelője lett. 2018-ban ezüstérmet ért el a British Cheese Awardson, majd 3 ezüstérmet nyert a 2022-es magyarországi Sajtmustrán, immár a Breier Farm színeiben.

(Fotó: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egészen furcsa viselkedést mutat a magyar házi macskák ötöde, friss kutatás fejtette meg a titkot

2025. október 31. 16:10

Biztosan sok macskatartó felfigyelt már arra, hogy a házi kedvence valahogy „más”, mint a többi cica. És ez nem véletlenül van így.

Újra felütötte fejét a madárinfluenza Magyarországon

2025. október 30. 10:10

Ismét megjelent a madárinfluenza hazánkban – a Nébih Tiszajenőn erősítette meg a H5N1 vírus jelenlétét egy közel húszezer kacsát számláló gazdaságban.

Újra pestismentes Magyarország!

2025. október 28. 10:10

Zala vármegyéből indult a fertőzés, de gyors hatósági fellépéssel sikerült megfékezni – most a nemzetközi elismerés is megérkezett.

Fenntartható tejpótló, ami működik

2025. október 26. 16:10

A HP 100 enzimkezelt szójafehérje hozza a tejfehérje teljesítményét, miközben olcsóbb és fenntarthatóbb.

Ez lenne a siker titka? A hagyomány és az innováció találkozása a román mezőgazdaságban

2019. október 1. 11:10

Sok hasonlóságot fedezhetünk fel a román és volt szocialista országok mezőgazdaságában, hiszen ugyanazokkal problémákkal küzdenek: kiöregedő gazdatársadalom, előnytelen birtokszerkezet, a multinacionális vállalatok térhódítási kísérletei és a fogyasztói passzívitás a hazai, illetve a helyben termelt termékek irányába. A problémákra adott válaszok azonban sokszor eltérnek a keleti blokk megoldásaitól, és az uniós források ésszerű felhasználásával Romániának jó esélye van arra, hogy a közeli jövőben a térség meghatározó mezőgazdasági szereplőjévé váljon.

Nyitott Porták Napjai – Gasztronómiai és kulturális kalandok

2025. augusztus 18. 08:10

Országszerte több mint 150 családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg kapuit 2025. augusztus 23. és október 4. között.

Az áremelkedések áldozata lehet egy híres görög sajt

2022. május 22. 07:44

A válság félelmet kelt, hogy a helyben előállított halványsárga kerekek hamarosan eltűnhetnek a sajtpultról.

Poroszlói kalandok - vizák, sajtok, betyárok

2022. február 25. 05:36

A Tisza-tó és környéke az elmúlt évtizedben elképesztő fejlődésen ment keresztül, jól érzékelhető, hogy igen népszerű mind a hazai, mind a külföldi turisták között.