Állattenyésztés

A magyar sajtfogyasztóknál verhetetlen a trappista

Agrofórum Online

Pár nappal ezelőtt egy norvég kékpenészes sajtot hirdetett ki a szakmai zsűri a világ legjobbikának az idei World Cheese Awards-on. Magyar sikerről is beszámolhatunk, hiszen a versenyről Szabolcs Elek (Breier Farm) két arannyal, több magyar kézműves sajtműhely pedig ezüst-, illetve bronzéremmel térhetett haza.

Emlékezetes év ez a hazai sajtszakmának, hiszen szeptemberben a Vászolyi Sajtmanufaktúra nyert aranyérmet a Mondial du Fromage versenyen, amelyet „a sajtok Bocuse D’Or”-ja ként emlegetnek. 

World Cheese Awards

Ahhoz, hogy laikusként is értékelni tudjuk a most elért eredményeket, azt kell tudni, hogy a World Cheese Awards egy olyan nemzetközi megmérettetés, ahová valóban a világ minden részéről érkeznek az országok legkiválóbb sajtkészítői, a legjobbnak ítélt termékeikkel. Az idén 35. alkalommal gyűlt össze a szakma, és tovább nehezedett a verseny, hiszen rekordszámú, 4502 sajt érkezett „hajóval, teherautóval, vonattal és repülővel” a sajtszakértőkből álló előkelő bírálóbizottság elé.

Aranyos, ezüstös, bronzos sajtjaink

A magyar győztesek és termékeik jól ismertek már nem csak a hazai, hanem a nemzetközi versenyeken is. Például Kun Anita sajtmester terméke, a baracskai félkemény sajt 2021-ben, az akkor Spanyolországban megrendezett World Cheese Awards-on az abszolút negyedik helyen végzett, valamint elnyerte a verseny legjobb kézműves sajtjának járó díjat is. Beszélgetésünket Anitával, sajtműhelyről, termékekről, sőt krimibe illő sajt eltűnésekről itt olvashatják: KATTINTSON!

Van mit lefaragnunk

Mindezek az eredmények is tükrözik, hogy az elmúlt évek munkájának eredményeképpen Magyarország is felkerült a világ sajttérképére, bár ezt az átlagfogyasztó kevéssé érzékeli. Ugyanis a hazai fogyasztás mintegy 30 százalékát továbbra is a trappista teszi ki.

A sajtműhelyek, manufaktúrák rendkívül tudatos, szigorú szakmai munkájának és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak köszönhetően valamelyest nőtt a kereslet a kézműves tejtermékek, sajtok iránt is.

Főzés során már elő-elő kerül a parmezán, a cheddar, a mozzarella és a gomolya is, szendvicseinkben pedig helyt kap a trappista mellett a camembert és a parenyica. Az elért eredmények mellett is igen távol állunk az európai átlag fogyasztótól, aki éves szinten 18 kiló felett fogyaszt sajtot, míg egy magyar csupán 7,6 kg-ot. 

Akiket ünnepelhetünk:

  • Breier Farm, Elek Szabolcs (két aranyérem) 
  • Urbán Tibor, Tolbán Sajtmanufaktúra (egy ezüst, egy bronz) 
  • Csíz Sajtműhely, Kun Anita (két ezüst)
  • Etyeki Kecskesajt Manufaktúra, Vidáné Kondor Oktávia (egy ezüst egy bronz)
  • Goral Kft. (egy ezüst)
  • Pipitér Sajtműhely (egy bronz)
  • Cervinus Sajt, Szarvasi Agrár Zrt. (egy bronz)

Breier Farm

Ifj. Breier László tulajdonos 20 év élelmiszer-kereskedelem után döntött úgy, hogy szeretne egy fenntartható mezőgazdaságot, egy önfenntartó farmot létrehozni, ahol a hagyományos „boldog” állattartás eredményei, és a „szelíd” növényvédelemmel termelt gyümölcsök eljuthatnak a fogyasztóhoz és visszaköszönnek a gyerekkor ízei, élményei.

Ez mára valóra vált. Ennek az egyik kézzelfogható darabja a tejüzem és tehenészet, ahol a hagyományos állattartás találkozik a legmodernebb technológiával.  A tejüzemben hagyományos receptek alapján, manufakturális formában készítik a joghurtokat, túrót, prémium vajat, friss és az érlelt sajtokat, amelyek adalék és tartósítószer mentesek. 

A minőség bajnoka

A tejüzem vezetője Elek Szabolcs, aki szakmai tapasztalatainak a zömét külföldön szerezte meg, egyetemet végzett Németországban és Dániában, dolgozott Angliában, Walesben és Ausztriában. 2016-ban kapta meg első nagy szakmai elismerését, ugyanis idehaza az Év Sajttermelője lett. 2018-ban ezüstérmet ért el a British Cheese Awardson, majd 3 ezüstérmet nyert a 2022-es magyarországi Sajtmustrán, immár a Breier Farm színeiben.

(Fotó: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért esik vissza az európai marhahústermelés?

2025. szeptember 15. 16:10

Az EU-ban 2025 első félévében közel 5%-kal esett a marhavágás. A kínálat szűkül, az árak tartósan magasak.

Egészségesebb szarvasmarhák? Fűzfakéreg és bors lehet a megoldás

2025. szeptember 4. 16:10

Természetes megoldás a tehenek támogatására: fűzfakéreg és bors adalék segíthet a stresszes időszakok átvészelésében.

Milyen zenét szeret a tehén? A kutatások válaszolnak

2025. augusztus 27. 16:10

Kísérletek szerint a lassú klasszikus zene megnyugtatja a teheneket, növeli a tejhozamot és javítja a jólétüket.

Egységesítés a szarvasmarha-genetikában: új irányt mutat az EU

2025. augusztus 17. 14:10

Az Európai Unió új, egységes tenyészérték-rendszert vezet be, amely forradalmasíthatja a szarvasmarhatenyésztést.

Sajttal csaltak ötmilliárd forint áfát

2023. január 27. 12:36

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emeltek.

Közel 11 milliárd forint támogatás jut a tejfeldolgozásra

2018. december 1. 17:07

Az Agrárminisztérium az ágazat versenyképességének növelése érdekében egy újabb, 50 milliárd forintos pályázatot írt ki az élelmiszeripar számára.

Sajt készült olyan fehérjékkel, amelyek az anyatej fontos összetevői is

2023. szeptember 17. 09:10

2014 novemberében nyílt meg az a Vászolyi Sajtmanufaktúra, amelynek munkáját, illetve sajtját immár másodjára ismertek el a Mondial du Fromage versenyen. Vagyis azon a versenyen, amelyet a sajtok Bocuse D’Or”-jakén tartunk számon.

A védővámok ellenére is megéri sajtot exportálni az arab térségbe

2019. augusztus 16. 09:23

Különböző országokra szabott egyedi termékekkel lehet leginkább érvényesülni az arab országok tejtermékpiacán. Egy magyar cég tudott is élni a lehetőséggel. Ám ezen államok termelése is erősödik.