Állattenyésztés

A világ több halat dolgoz fel, mint amennyire szükség lenne

Agrofórum Online

Hogy ez jó vagy sem, költői kérdés, hiszen mind tudjuk, milyen káros az élelmiszerpazarlás, és azt is, hogy mindez sokáig – reformok nélkül – nem mehet tovább.

Ahhoz ugyanis, hogy csökkenteni lehessen a bolygónkat érő káros hatásokat, mindenképp át kell alakítani a tengeri élővilágból származó élelmiszerekre épülő rendszereket, amelyek egyre komolyabb klímahatásokkal néznek farkasszemet.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) új jelentése szerint 2022-ben világszerte több tenyésztett halat fogtak ki, mint vadon élő halat, ami a történelem során első ízben fordult elő.

A közelmúltban a FAO nyilvánosságra hozta az éves jelentését az akvakultúra – amely a tenger gyümölcsei és a vízi növények tenyésztésére egyaránt vonatkozik – és a halászat helyzetéről a világ minden tájáról. A világszervezet megállapította, hogy mind az akvakultúra, mind a halászat globális termelése 2022-ben új csúcsot – 223,3 millió tonna állatot és növényt – ért el.

Ebből 185,4 millió tonna volt vízi állat, 37,8 millió tonna pedig alga. Az akvakultúrából származó állatok 2022-ben a víziállat-termelés 51 százalékát, azaz 94,4 millió tonnát tettek ki.

Ütemes növekedés

A Grist jelentése szerint ez a mérföldkő sok szempontból előrelátható volt, tekintve a világ tenger gyümölcsei iránti csillapíthatatlan étvágyát. A FAO szerint 1961 óta a tenger gyümölcseinek fogyasztása évente kétszer akkora ütemben növekedett, mint a világ népessége.

Mivel a halászatból származó termelési szintek valószínűleg nem fognak jelentősen változni a jövőben, a tenger gyümölcsei iránti növekvő globális kereslet kielégítése szinte biztosan az akvakultúrás termelés növelését fogja szükségessé tenni.

„Bár a halászat termelése évről évre ingadozik, új halászterületek felfedezésére már nemigen lehet számítani – mondta Dave Martin, a Sustainable Fisheries Partnerships programigazgatója, aki a tenger gyümölcsei ellátási láncok környezeti hatásainak csökkentésén dolgozik. – A tengerihal-fogyasztás mértékének növekedését a jövőben az akvakultúrás termelés fogja biztosítani.”

Változás kell

Az akvakultúra térhódítása azonban rávilágít arra, hogy a bolygóra gyakorolt hatás csökkentése érdekében át kell alakítani a tenger gyümölcseit előállító rendszereket. Mind az akvakultúra, mind a halászat – amelyet olykor kizsákmányoló halászatnak is neveznek, mivel vadon élő tenger gyümölcseinek befogásával jár – jelentős környezeti és éghajlati következményekkel jár. Ráadásul a két rendszer gyakran függ egymástól, ami megnehezíti klimatikus hatásaik elkülönítését.

„A halászat és az akvakultúra között sok átfedés van, amit egy átlagfogyasztó nem feltétlenül vesz észre – mondta Dave Love, a Johns Hopkins Egyetem Center for a Livable Future kutatóprofesszora. – A kutatások kimutatták, hogy a bolygó számára a legoptimálisabb étrend az állati fehérjétől mentes étrend.

A tenger gyümölcsei azonban általában sokkal kevesebb üvegházhatású gázt bocsátanak ki, mint a szárazföldi állatokból származó fehérjék más formái. És mivel sokan nem akarnak vagy nem tudnak vegánná válni, a FAO a fenntartható tenger gyümölcsei termelés átalakítását, adaptálását és bővítését ajánlja a világ növekvő népességének táplálása és az élelmezésbiztonság javítása érdekében.”

„Az akvakultúrát sokféle módon lehet jól, és sokféleképpen lehet rosszul csinálni – magyarázta Martin. – Az akvakultúra eredményeképpen nitrogén és foszfor juthat a természetes környezetbe, ami károsítja a vízi ökoszisztémát.

A tenyésztett halak betegségeket is terjeszthetnek a vadon élő populációkban, vagy kiszabadulhatnak a szabályozott környezetből, és más fajokkal szaporodhatnak, ami genetikai szennyezést eredményezhet, és ezzel megzavarhatják a vadon élő populációk egészséges állapotát.”

Megújuló energiával

Martin rámutatott arra is, hogy az akvakultúra környezeti hatásainak egyik fő forrása az egyes halgazdaságokban a berendezések működtetéséhez használt dízelüzemanyag. A Project Drawdown elnevezésű, éghajlatváltozással foglalkozó nonprofit szervezet elemzése szerint a halgazdaságokban a fosszilis tüzelőanyag-alapú generátorok cseréje a megújuló energiával működő hibridekre 2050-ig mintegy 500-780 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást előzhetne meg.

A többi fejlesztendő terület a tenyésztett fajoktól függően változik. 2012-ben egy ENSZ-tanulmány megállapította, hogy a mangroveerdők – amelyek jelentős szén-dioxid-nyelőnek számítanak – nagymértékben károsodtak a garnélarák- és haltenyésztés fejlődése miatt. Napjainkban az ágazat érdekképviselői azt vizsgálják, hogy a garnélarátenyésztők új módszerei és új technológiái hogyan segíthetnek a mangroveerdők helyreállításában.

Eközben a vadon élő állatok halászata a maga ökológiai problémájával küszködik. A nem megfelelően irányított halászati ágazat például gyorsabban lehalászhatja a halakat, mint amilyen gyorsan a vadon élő populációk szaporodni tudnak. Ez a jelenség túlhalászásként ismert. Bizonyos pusztító vadon élő halászati technikák sok egyéb, nem célfajjal is végeznek, amit járulékos fogásnak neveznek, és ami veszélyezteti a tengeri biodiverzitást.

Halvány határvonal

Az akvakultúrás gazdálkodás és a vadon élő halak halászata közötti határvonal azonban nem olyan egyértelmű, mint amilyennek látszik. Így például a keltetőben nevelt, majd a természetbe táplálkozásra, felnőtté válásra és végül újbóli kifogásra szánt rózsaszín lazacot gyakran „vadon fogott” halként forgalmazzák. A Maine államban vadon kifogott homárokat a halászok gyakran etetik csalival, hogy segítsék a hízásukat.

„Ez végső soron vadon élő állatok halászata – mondta Love – de a homárhalászok azon gyakorlata, hogy felhizlalják a zsákmányukat, jól rávilágít arra, hogy az emberi beavatkozás még a vadon fogott állatok esetében is jelen van.”

Másfelől az akvakultúra-rendszerekben a legtöbb esetben a gazdák takarmányt biztosítanak a halaknak. Love szerint ez a takarmány néha hallisztet is tartalmaz, amely két forrásból származik: a tenger gyümölcsei feldolgozásának hulladékából (gondoljunk csak a halak belére és farkára) és a vadon fogott halakból.

Mindez zavarba ejtő lehet a halat fogyasztó, klíma- vagy környezettudatos fogyasztók számára. Love azonban ajánlott néhány módszert, amelyekkel a fogyasztók eligazodhatnak a tenger gyümölcseinek vásárlásakor a választék között. A friss hal helyi vásárlása segít lerövidíteni az ellátási láncokat, ami csökkentheti a vízi állatok fogyasztásával járó szén-dioxid lábnyomot.

„Munkánk során azt tapasztaltuk, hogy a szállítás által okozott jelentős terhelést a friss tenger gyümölcseinek nemzetközi, légi úton való szállítása jelenti” – mondta, majd azt is elárulta, hogy a legtöbb tenyésztett lazacot például, amelyet az Egyesült Államokban értékesítenek, repülővel szállítanak el a célállomásokra.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Madárinfluenza után: olcsóbb lehet a csirkehús ősszel

2025. október 8. 13:10

Brazília ismét madárinfluenza-mentes, így újraindulhat a baromfiexport az EU-ba – ez árnyomást gyakorolhat az európai piacra.

13 000 sertés pusztult el egy pillanat alatt, felfoghatatlan tragédia történt

2025. október 7. 09:10

Elképzelhetetlen gazdasági kárt szenvedett az az állattenyésztő gazdaság, amely 13 ezer sertést és 8 istállót veszített el hihetetlenül rövid idő alatt.

2 milliós kárt okozott a juhtenyésztő figyelmetlensége, több tucatnyi állata veszett oda

2025. október 5. 09:10

Nem mindennapi dolog okozott jelentős juhpusztulást, erre minden tenyésztőnek oda kell figyelnie.

2,3 millió forintos büntetés egy sertéstartónak, nem tudta kijátszani a hatóságokat

2025. október 3. 09:10

Az állatjóléti intézkedések kiszélesítése üdvözlendő dolog, még akkor is, ha ez pluszmunkát, pluszterheket jelent a gazdáknak.

EU fenntartható kék gazdaság

2021. június 27. 09:36

A kék gazdaság magába foglalja az összes tengeri és partvidéki régióhoz kapcsolható, és az EU területén legalább 4,5 millió lakos számára munkát biztosító tevékenységeket (halászat, hajózás, hajógyári kikötői munkák, turizmus).

MA-HAL: egyszerűbb támogatási rendszerre van szükség a halászati ágazatban

2019. szeptember 22. 10:36

A MA-HAL vezetése eddig is sokat foglalkozott a jövővel, az uniós halászati politika 2020 utáni alakulásával. A jelenleg futó MAHOP-program alapján a 2020 utáni támogatási rendszert szeretnék a mainál egyszerűbbé tenni.

Lassan, de folyamatosan nő a hazai halfogyasztás

2022. december 19. 13:44

Az utóbbi években lassan, de folyamatosan nő a hazai halfogyasztás; a nehézségek ellenére van elég hal, és mindenki megtalálja a karácsonyi asztalra valót az üzletekben - mondta Nagy István.

Kóstolásra is várnak az ópusztaszeri dinnyenapon

2022. augusztus 5. 11:34

Dinnyenapot és a népi halászat hagyományait bemutató tematikus programokat is rendeznek szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, a vendégek kóstolhatnak a finom magyar dinnyéből, és kiderül, ki tudja legpontosabban megsaccolni egy méretesebb termés súlyát.