Állattenyésztés
Állattenyésztés

„Amíg élek, itt mindig lesznek juhok… hogy mennyi, az egy másik kérdés”

„Amíg élek, itt mindig lesznek juhok… hogy mennyi, az egy másik kérdés”

Agrofórum Online

Húsvét előtt néhány héttel megindultak a magyar bárányszállítmányok Olaszország irányába. A mennyiség azonban évről-évre apad, aminek oka természetesen összetett. A legtöbb állattartó folyamatosan csökkenti juhállományát. Nincs ez másképp Megyesi Elemér három megye határán fekvő családi gazdaságában sem. A Hajdú-Bihar megyei, tiszagyulaházai tanyában egykor 1000 juh is szaladgált, 2019 áprilisának első napjaiban azonban már csak mindössze 365 darab.

„A legnagyobb és legfontosabb probléma, hogy lassan nincsen állatgondozó, nincsen szakember, aki foglalkozna a juhokkal. A juh kényes jószág, a négy lábát folyamatosan ápolni kell, és ha egy kisbárány karácsony másnapján hajnali két órakor születik meg, akkor kell ellátni. Ehhez nagyon nagy gondoskodás és odafigyelés szükséges, amire nem mindig van elég ember” – mondta el az Agrofórum kérdésére Megyesi Elemér családi gazdálkodó, aki hangsúlyozta, hogy nagyon nagy szükség lenne a juhászati szakképzés fejlesztésére és támogatására, hogy legyen utánpótlás az ágazatban.

A bárány ára stagnál, az input árak növekednek

A Megyesi család gazdaságában, ahol nagyjából 500 hektáron folyik a szántóföldi munka is, korábban a három nagy ünnepre koncentráltak leginkább. Húsvét mellett az olasz Feragustora, valamint karácsonyra volt választási bárány, ám az elmúlt években próbálnak októberben, novemberben is értékesíteni, akkor ugyanis magasabbak az felvásárlási árak.

„A bárány árával az a probléma, hogy ezelőtt tíz évvel sem kaptunk érte sokkal kevesebbet mint most. A begyűrűző árak, a munkabér, az input költségek, a közterhek, a gyógyszerek ugyanakkor drágultak. A választási bárányt húsvét előtt nettó 900-950 forintért lehet értékesíteni, ami ezekhez a költségekhez nem elég. Tavaly volt egy felfelé lendülés, de ez valahogy húsvétra nagyon megtorpant” – tudtuk meg a szakembertől, aki hozzátette, hogy idén úgy jött ki a lépés, hogy nagyjából száz darab bárányt tudtak eladni a Hunland Kft.-nek, ahonnan az állatok főként Olaszországba kerültek. „Jó a munkakapcsolatunk a céggel, korrektül hozzák a tápot, viszik a bárányt” – fogalmazott Megyesi Elemér.

Juhok helyett húsmarhák

Országosan megfigyelhető, hogy a juhállomány csökkenésével párhuzamosan egyre inkább nő a húsmarhák száma a hasonló gazdaságokban. Ez nem véletlen, hiszen például a Tiszagyulaházán tartott charolais marhák kevésbé kézimunkaigényesek.

„Azt tapasztalom, és más gazdával is beszélgetve is azt látom, hogy a juhok létszámának csökkentésével párhuzamosan sokan növelik a húsmarha-állományukat. Azoknak ugyanis kevesebb a kézimunkaigénye, hiszen sokkal több feladatot elvégezhetünk géppel. A három mázsás bikák ára nagyjából 900-1000 forint, és Törökország felé mennek” – magyarázta az állattartó szakember, aki azt is elárulta a kérdésünkre, hogy miért éppen a charolais fajta mellett döntöttek. Mint fogalmazott, többen is ezt javasolták a számukra, hiszen hiába igényesebb és magasabb költségigényű húsmarha, ha probléma lesz a piacon, akkor is könnyebben eladható lesz.

created by dji camera

Az egyre növekvő marhaállomány árnyékában azonban attól nem kell félni, hogy Tiszagyulaházán teljesen megszűnnek a bégetéstől hangos hajnalok. „Nekem 30 éve van juhom. Nem vagyok juhász, nem tartom magamat annak, de a feleségem családja juhászfamília volt. Így alakult ki a juhszeretet nálunk. Én azt mondom, hogy amíg élek és dolgozni fogok, ezen a telepen mindig lesz juh. Az, hogy mennyi, az egy másik kérdés” – zárta beszélgetésünket Megyesi elemér.

Tovább drágulhat a sertéshús a sertéspestis miatt

2019. július 17. 08:03

A vágott sertések európai árszintje jelenleg meghaladja kilogrammonként az 1,8 eurót, és egyes előrejelzések szerint a harmadik negyedévben elérheti a 2 eurót kilogrammonként.

Magyar sertéshúsexportról tárgyalt a japán agrártárca képviselője Budapesten

2019. július 5. 17:33

Magyarország az első uniós tagállam, amely megállapodott Japánnal a regionalizációról, az egyezség azonban még csak a baromfihúsra terjed ki, a sertésre nem.

Katonai és rendőri erőket mozgósítanak a sertéspestis miatt Vietnamban

2019. június 30. 06:37

A délkelet-ázsiai országban első alkalommal februárban észlelték az afrikai sertéspestis-vírust, a betegség nagyon gyorsan terjedt, és az ország 63 tartományából hamarosan 42-ben mutatták ki.

Nem kedvez a méhészeteknek a forróság

2019. június 28. 15:03

A növények virágzási időszaka körülbelül felére csökken, emiatt a méheknek kevesebb idejük van nektárt gyűjteni.

Emelkedhet idén az Unió marhahústermelése

2018. március 2. 15:15

Magyarországon a fiatal bika termelői ára 780 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2018 januárjában, nem változott számottevően az előző év azonos hónapjának átlagárához viszonyítva.

Minőségi javulás szükséges a hazai húsmarhaállományban

2018. július 4. 07:02

A gyepterület a jelenlegi húsmarha- és kiskérődző-állomány dupláját lenne képes eltartani, ha szakszerű lenne a gyepgazdálkodás és a legeltetés.

Nem tudják megfizetni a magyar marhát Törökországban

2018. február 14. 13:43

A versenyképesség növeléséhez elengedhetetlen, hogy a tenyésztők kihasználják azt az uniós támogatást, ami 2020-ig még rendelkezésre áll.

A marhahús-fogyasztás növeléséért kampányol a kamara

2018. március 7. 12:48

A magyarországi fogyasztás fejenként és évente 2,0-2,5 kilogramm a marha- és a borjúhúsból, ami az egészségileg indokolt mennyiség és az uniós 6-8 kilogrammos átlag csupán harmada.