Állattenyésztés

Az Aldiban csak állatbarát tartásból származó húst lehet majd kapni

Kép: unternehmen.aldi-sued.de

A nem megfelelően állatbarát tartásból származó hús fokozatosan eltűnik a nagy élelmiszer-kiskereskedők hűtőszekrényeiből.

Sertések friss levegő nélkül, csirkék szorosan egymás mellett – ilyen képek kapcsolódnak az „olcsó hús” kifejezéshez. Az Aldi fokozatosan a részben vagy teljesen szabadon tartott állatok húsát értékesíti majd. Az állatvédők dicsérik a kezdeményezést.

A németországi Aldi Nord és az Aldi Süd (amelyhez a magyarországi Aldi is tartozik) diszkontok bejelentették, hogy 2030-ra abbahagyják a pusztán istállókban előállított hús értékesítését, amelyet olyan állatok levágásával állítanak elő, amelyek soha nem voltak szabad levegőn és nem látták a napot. 2025-ben a két lánc már nem akar olyan húst kínálni, amelyekhez kapcsolódóan az állattenyésztés csak a törvényi minimumkövetelményeknek felel meg. Az állatvédők és a politikusok üdvözölték a bejelentést, a német földművesszövetség követeli, hogy a szavakat tettekkel kövessék.

A hús nem lehet silány termék – kommentálta az Aldi bejelentését Julia Klöckner német szövetségi mezőgazdasági miniszter. „Döntő fontosságú, hogy a jelenlegi elkötelezettség ne legyen PR-fogás, és végül a magasabb árakból adódó magasabb árbevétel eljusson azokhoz a gazdálkodókhoz is, akik többet tesznek az állatjólétért” – hangoztatta a CDU politikusa. Szerinte ezenkívül a feldolgozott termékeket is figyelembe kellene venni az állatjóléti szempontokat.

Az Aldinál és más nagy élelmiszerbolt-kiskereskedőknél az állattenyésztés jelölésének négy fokozata volt 2019-ben Németországban. Az 1. szintű csak a törvényi előírásoknak felel meg, a 2. szinten a valamivel több helyük van az állatoknak. Több teret és friss levegőt kapnak a 3. szinten. A „Premium”, 4. szinten szabad levegőre is mehetnek az állatok, a német biohús is ebbe a kategóriába tartozik.

Az Aldi 2025-ig teljesen el akarja kerülni az 1. típusú gazdálkodásból származó marhahúst, sertéshúst, csirkét és pulykát. Egy évvel később a friss hús harmadának el kell érni a jelenlegi szándék szerint a 3. és a 4. szintet. Ez az arány jelenleg csak 12-13 százalékos. 2030-tól az Aldi már nem akarja értékesíteni a két alacsonyabb szintű tartásból származó húsokat. Ezzel az ütemtervvel az Aldi „a gazdálkodóknak és a feldolgozóknak biztonságos fejlődési lehetőségeket teremt az elkövetkező évekre” – mondta Tobias Heinbockel, az Aldi-Nord menedzsere. A német Proplanta agrároldal saját információi szerint az Aldi Nord és a Süd mintegy 24 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik az önkiszolgáló hús piacán Németországban.

Az Aldi úttörőnek tartja magát a tartási formák átalakításában. Az Aldi bejelentésére reagálva a Rewe kiskereskedelmi lánc is közölte, hogy a szupermarketekben és a Penny diszkont leányvállalatnál 2030 végéig a 3. és 4. szintű tartású állatokból származó húst kívánja kínálni a sajátmárkás friss húsoknál (sertés, marhahús és baromfi).

Németország legnagyobb élelmiszerlánca, az Edeka versenyjogi okokból nem fogalmazott meg konkrét célokat.
Arról nem szóltak a hírek, hogy az Aldi vásárlóinak mennyit kell majd fizetniük a húsért a jövőben – számolt be a német mezőgazdasági szaksajtó. Az átállás „természetesen nem történhet meg az 1. és 2. szint árszintjén” – mondta a cég szóvivője.

A környezetvédelmi és állatvédelmi aktivisták támogatják az Aldit az átállásban. „Az Aldi bejelentése olyan mérföldkő, amely megmutatja az egész iparnak, hová kell fejlődni” – kommentált Stephanie Töwe, a Greenpeace mezőgazdasági szakértője.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Karácsonyi süti xilittel: tudta, hogy a kutyának halálos méreg?

2024. december 17. 09:40

Karácsonykor sok kutya kerül xilitmérgezéssel állatorvoshoz. Miért veszélyes, és mit tegyünk, ha az eb beleevett a nyírfacukros süteménybe?

Miért tart valaki manapság háztáji csirkét?

2024. december 15. 16:10

A baromfitartás sok generáció óta az életformánk része. Egy kutatásból kiderült, hogy manapság a csirkék élelmiszerforrások, de társállatok is.

Most esszük meg az éves halfogyasztás közel kétharmadát – így alakul idén az ár

2024. december 14. 10:10

Magyarországon az egy főre eső halfogyasztás évi 6,5 kilogramm, de ez még jócskán elmarad a 20 kilogrammos uniós átlagtól.

Megér egy tenyésztésre szánt borjú 130 ezer eurót?

2024. december 12. 13:10

Még a nyáron rekordáron kelt el egy borjú Németországban: valaki 130 ezer eurót adott a kis jószágért. Vajon visszajön az ára?

Az Aldi drasztikusan emeli a tejárakat Németországban

2022. július 6. 07:37

A kérdés az lesz a következő hetekben, hogy a fogyasztók miként reagálnak a drágulás meredek tempójára.

Az Aldi megvásárolta az Alföldi Tej Kokárdás márkáját

2018. február 16. 11:00

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. megvásárolta az Alföldi Tej Kft. Kokárdás márkáját, így hazai története során először szerez tulajdonjogot egy magyar brandben.