Állattenyésztés

Czerván: nőtt a baromfiágazat kibocsátása

Agrofórum Online

A baromfihús kivitele 2015-ben 515,2 millió euró volt, több mint harmadával haladta meg a 2010-es szintet.

Nőtt a baromfiágazat kibocsátása, amely 2015-ben a teljes mezőgazdasági kibocsátás 13,3 százalékát adta – emelte ki az agrárgazdaságért felelős államtitkár pénteken Devecserben a Gallus Kft. 25 éves jubileumi ünnepségén.

Czerván György elmondta, ezen belül az élő baromfi tenyésztés  11 százalékot, a tojástermelés 2,3 százalékot tett ki. Az élő baromfi tenyésztésből származó kibocsátás 2015-ben a megelőző évhez képest 8 százalékkal bővült, 2010-2015 között pedig  16,8 százalékkal növekedett.

Az államtitkár azt mondta: a hazai hústermelés több mint felét, 2015-ben, 52 százalékát a baromfiágazat adta. A baromfiágazat kivitelében a hús a meghatározó, exportértékének 35 százalékát a csirkehús, 25 százalékát a pulyka-, 25 százalékát a kacsa- és 15 százalékát a libahús teszi ki.

A baromfihús kivitele 2015-ben 515,2 millió euró volt, több mint harmadával haladta meg a 2010-es szintet. Tavaly csak a kukorica és az állati takarmányok hoztak nagyobb export árbevételt a szárnyasféléknél – tette hozzá az államtitkár.

Czerván György arról is beszámolt, hogy a baromfiágazat döntően, 90-95 százalékban magyar tulajdonban van, és az ágazatban 50-60 ezer ember talál megélhetést. Az ágazat termelési értéke alapanyag szinten mintegy 400 milliárd forint, feldolgozott termékek szintjén 800 milliárd forint.

Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke szerint a következő években növekedés várható az ágazatban. A tanács elnöke a Gallus Kft.-ről szólva kiemelte: az ország legnagyobb naposcsibe előállítójának számít, a magyar naposcsibe export egyharmadát, a belföldi telepítések 21 százalékát adja.

Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: Pápa és Devecser térségében jelentős a baromfitermelés. A Gallus-csoportról szólva elmondta, hogy Veszprém megyében árbevétele alapján az első tíz cég között szerepel, a Somló-hegy környékén pedig az egyik legjelentősebb foglalkoztatónak számít.

Szabó István, a Gallus ügyvezető igazgatója közölte: a Dunántúl öt megyéjében 22 településen vannak istállóik, feldolgozóüzemeik. Naposcsibe kibocsátásuk eléri az évi 55 milliót keltetőtojásból pedig megközelíti a 70 milliót. A hazai piac ellátása mellett termelésük 40 százalékát az export adja, a legjelentősebb célországok közt Ukrajna, Románia és Horvátország szerepel.

A Gallus Kft. 1991 szeptember 1-jétől száz százalékban magyar tulajdonban működik. Baromfi nevelés és tenyésztés mellett foglalkozik tenyésztojás keltetéssel, valamint takarmánykeveréssel is. A táraság árbevétele 2015-ben 8,35 milliárd forint volt, eredménye pedig megközelítőleg 300 millió forint. A vállalkozásnál jelenleg közel 850-en dolgoznak, a beszállítókkal együtt több mint 1200 embernek adnak munkát.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Jászberényből indulhat a méhészet globális reformja

2024. december 21. 14:10

A kaptárkeret-automata 8 másodperc alatt tűz össze és fúr ki egy kaptárkeretet. A tevékenységet eddig kizárólag kézzel végezték a szakemberek.

Karácsonyi süti xilittel: tudta, hogy a kutyának halálos méreg?

2024. december 17. 09:40

Karácsonykor sok kutya kerül xilitmérgezéssel állatorvoshoz. Miért veszélyes, és mit tegyünk, ha az eb beleevett a nyírfacukros süteménybe?

Miért tart valaki manapság háztáji csirkét?

2024. december 15. 16:10

A baromfitartás sok generáció óta az életformánk része. Egy kutatásból kiderült, hogy manapság a csirkék élelmiszerforrások, de társállatok is.

Most esszük meg az éves halfogyasztás közel kétharmadát – így alakul idén az ár

2024. december 14. 10:10

Magyarországon az egy főre eső halfogyasztás évi 6,5 kilogramm, de ez még jócskán elmarad a 20 kilogrammos uniós átlagtól.

Elrendelték a baromfik kötelező zártan tartását

2023. november 1. 07:40

A fokozott madárinfluenza veszély miatt dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos elrendelte a magas kockázatú területeken a kereskedelmi célból tartott baromfik kötelező zártan tartását.

Újra fenyeget a madárinfluenza

2020. november 2. 06:07

Továbbra is érvényben van a 3/2017-es országos főállatorvosi határozat, melynek értelmében a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az állatok almozására használt anyagot is zárt helyen kell tárolni.

Korlátlanul áramlik Európába az ukrán baromfihús és tojás

2023. augusztus 18. 09:10

Meg kell állítani az ukrán baromfihús- és tojásimportot, az Európai Unióba korlátlan mennyiségben érkező termékek ugyanis nemcsak az uniós termelés jövőjét, így hosszútávon Európa önellátóképességét veszélyeztetik, hanem élelmiszerbiztonsági szempontból is aggályosak – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Baromfi Termék Tanács.

Így változott a tojás ára

2023. február 8. 15:24

Több mint kétszeresére nőtt a tojás ára az egy évvel ezelőttihez képest – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összesítéséből.