Állattenyésztés
Állattenyésztés

Drágább lesz a hal az áfacsökkentés után?

Drágább lesz a hal az áfacsökkentés után?

index.hu

Alig több mint öt százalékkal csökkent a hal ára idén, pedig a januártól érvényes áfacsökkentés miatt 17 százalékkal kisebb rajta az adó – számolt be az RTL Klub híradója a KSH adatai alapján.

A tévé megkérdezte a MA-HAL (Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet) nevű termelői szervezetet (a termelők ugyanis korábban azt ígérték, olcsóbb lesz a hal), mi ennek az oka, és azt a választ kapták, hogy a halherpesz fellángolása a baj.

Ez a betegség a kopoltyú egy részének elhalását okozza, így nem jutnak elég oxigénhez a halak. Az emberre nem veszélyes, de emiatt ötödével kevesebb hal van. Bár a Nébih közlése szerint a magyar tavakban nincs halherpesz egy mentesítőprogram miatt, máshol igen, és ez kihat a magyar helyzetre is.

Lévai Ferenc, a MA-HAL szóvivője elmondta: előfordulhat, hogy az 5 százalékos áfa ellenére drágább lesz a hal az év végén, mint az év elején volt, ugyanis a környező országokban nagyon rossz a helyzet, ezért sok halat exportra visznek.

A Földművelésügyi Minisztérium viszont közölte: mind a piaci, mind a halgazdálkodási körülmények lehetővé teszik, hogy a kereskedők tovább tudják csökkenteni az árakat.

A MA-HAL közleménye szerint a környező országokban jelentkező halbetegség miatt külföldön is fokozottabban keresett a minőségi magyar hal, ez természetesen kihat az itthoni fogyasztói árakra is. A szigorú hazai ellenőrzési rendszernek köszönhetően Magyarországon nincs halegészségügyi probléma. A halak semmilyen esetleges betegsége nem terjed át emberre, mivel a halak hidegvérű állatok.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magnézium-szulfát adagolásával jobban híznak a malacok

2024. július 8. 14:40

Magnézium-szulfát hatására a szilárd táplálékra átállított szopós malacok nyugodtabbak és jobb a súlygyarapodásuk, mint magnézium-oxiddal.

Friss információk a már szarvasmarhát is fertőző madárinfluenzáról

2024. július 8. 08:40

Szinte nincs házi- és haszonállat, amely biztonságban lenne a madárinfluenzától. Mekkora veszélyt jelent, hogy szarvasmarhában is kimutatták?

Az utolsó európai toronyház – sertések számára

2024. július 4. 16:10

Létezik egy toronyház Európában, amelyben 10 500 anyakocát látnak el. A tulajdonos vállalatcsoportnál évi 280 ezer malac születik.

PANNATURA és Biogazdálkodási napok

2024. július 4. 14:50

Az Esterházy Alapítványok 2024-ben ünneplik fennállásuk 30. évfordulóját. Az utolsó herceg, Esterházy V. Pál örököse, Esterházy Melinda 1994-től kezdődően három megszüntethetetlen magánalapítványt hozott létre, megteremtve ezzel a mai vállalkozási sikert döntően meghatározó, erőteljes növekedésre képes gazdasági vállalkozások előfeltételét.

Akvakultúra - az intenzív üzemi rendszereké a jövő!

2019. március 7. 09:59

Az akvakultúra fejlődési lehetősége, elsősorban a humántőke javításában, a termeléshez szükséges erőforrások minőségi és mennyiségi megújulásában, a szerkezetátalakításában, az innovációban, valamint a minőségi termék-előállításban rejlik.

Már karácsonyi kínálattal várják a halárusok a vásárlókat

2019. november 27. 13:47

A magyar hal nem csupán egészséges, de megbízhatóbb is a tengeri halaknál, hiszen a víztől a vásárlóig követhető az útja. A halgazdaságok ezért a fogyasztás bővülése mellett jelentős külföldi keresletre is számíthatnak.

A Balatonra is kiterjedt a világ 31 tavát érintő egyedülálló kutatás

2020. június 11. 08:54

A világ egyik legrangosabb tudományos folyóiratában közölt tanulmány szerint a vízminőségben bekövetkezett változások jelentős hatással lehetnek a tavakon regisztrált halfogási adatok alakulására, ami kihat az adott régió gazdaságára és élelmiszerbiztonságára is.

Megdupláznák a halfogyasztást

2019. december 13. 10:17

A halfogyasztás ösztönzése érdekében 50 település 80 árusítóhelyén a vásárlók közvetlenül a termelőktől is beszerezhetnek halat. A termelői akciókról a MA-HAL honlapján lehet tájékozódni.