Állattenyésztés
Állattenyésztés

Egy régi tradíció: vándorló pásztorkodás Svájcban

Egy régi tradíció: vándorló pásztorkodás Svájcban

Syngenta Blog

Ki gondolná, hogy Svájcban még mindig van körülbelül negyven, télen-nyáron vándorló birkanyáj.

Ez egy ősrégi tradíció: amint a Swissinfo írta, az archeológusok szerint az ilyenfajta pásztorkodás nagyjából 7 ezer éve folyik az ország dél-keleti tájain. A portugál José Carvalho nyáron az ottani Graubünden kanton havasi legelőin található, a tavaszi szaporulattal együttesen 800 darabos nyájával. Télen viszont lemennek Zürich közelébe, a Winterthur régióba, hogy a 400 állatnak, no meg a szamárnak legelőt találjanak.

A vándorlás lakóövezetek, autópályák között zajlik, viszont Zürich kantonban a vándorló pásztoroknak engedélyt kell kérniük az állat-egészségügyi hivataltól, hogy beléphessenek a régióba. A szabályozás szerint legfeljebb 400 juh legelhet arrafelé, de az is előírás, hogy ennyi jószághoz legalább két terelőkutyát kell tartania a juhásznak. Persze a nyári és a téli legelő közti területeken is csak engedélyek birtokában kelhetnek át a nyájak.

Amint José Carvalho a lapnak elmondta, a juhokat télen sem nem kell félteni. Vastag gyapjú kabátjukkal ellenállnak a hidegnek, és a hó alól könnyen kikaparják a legelni valót. Ők – a tehenekkel ellentétben – a fagyott füvet is megeszik. Baj csak akkor van, ha az időjárási körülmények miatt jégkéreg fagy a földre, és ilyen esetben takarmányt kell vásárolni, és szüneteltetni a vándorlást.

A sertéspestis idáig csak rövidtávú bizonytalanságot okozott az ágazatnak

2019. május 7. 08:33

Az ASP rövidtávon bizonytalanságokat okozott az ágazatnak, de összességében nem billentette meg, és a hazai sertésállomány mennyisége sem változott számottevően.

Változnak a baromfihús- és tojáságazati irányadó árak

2019. május 4. 07:01

Megváltoznak a baromfihús- és tojáságazatban alkalmazandó, valamint a tojásalbuminra vonatkozó irányadó árak.

Jól teljesített a baromfiágazat 2018-ban

2019. május 4. 06:54

A baromfiágazat az egyik legfontosabb szektora a magyar gazdaságnak, ezt támasztja alá, hogy 2018-ban a baromfiágazat adta az agrárium kibocsátásának több mint 14 százalékát.

Afrikai sertéspestis: már Hajdú-Bihar megyében is

2019. május 1. 14:09

Hajdú-Bihar megye megfigyelés alatt álló területén három elhullott vaddisznóból mutatta ki április 29-én az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nébih laboratóriuma.

Franciaországból exportáltak kéknyelv betegséget Észak-Írországba

2018. december 30. 12:56

Éberségre szólította fel az állattartókat az észak-ír állategészségügyi hatóság, miután december elején kéknyelvűségben szenvedő üszőt importáltak Franciaországból.

Kéknyelv betegségre figyelmeztetik a briteket

2018. december 1. 17:23

A felhívást azt követően adták ki, hogy a behozatal utáni vizsgálatokon 12 hónapon belül harmadszor találtak fertőzött állatokat.

Több milliárd forintnyi támogatás segíti az állattartókat

2018. november 26. 09:47

Közel kétszázmilliárd forintot ítélt oda eddig az állattartóknak a Vidékfejlesztési Program forrásaiból az Agrárminisztérium.

Pályázati lehetőség tejhasznosítású juh- és kecsketartók számára

2018. november 5. 07:36

A támogatási kérelem benyújtására elektronikus úton, ügyfélkapun 2018. december 1. és december 21. között van lehetőség a Magyar Államkincstár elektronikus felületén.