Állattenyésztés
Állattenyésztés

Egy régi tradíció: vándorló pásztorkodás Svájcban

Egy régi tradíció: vándorló pásztorkodás Svájcban

Syngenta Blog

Ki gondolná, hogy Svájcban még mindig van körülbelül negyven, télen-nyáron vándorló birkanyáj.

Ez egy ősrégi tradíció: amint a Swissinfo írta, az archeológusok szerint az ilyenfajta pásztorkodás nagyjából 7 ezer éve folyik az ország dél-keleti tájain. A portugál José Carvalho nyáron az ottani Graubünden kanton havasi legelőin található, a tavaszi szaporulattal együttesen 800 darabos nyájával. Télen viszont lemennek Zürich közelébe, a Winterthur régióba, hogy a 400 állatnak, no meg a szamárnak legelőt találjanak.

A vándorlás lakóövezetek, autópályák között zajlik, viszont Zürich kantonban a vándorló pásztoroknak engedélyt kell kérniük az állat-egészségügyi hivataltól, hogy beléphessenek a régióba. A szabályozás szerint legfeljebb 400 juh legelhet arrafelé, de az is előírás, hogy ennyi jószághoz legalább két terelőkutyát kell tartania a juhásznak. Persze a nyári és a téli legelő közti területeken is csak engedélyek birtokában kelhetnek át a nyájak.

Amint José Carvalho a lapnak elmondta, a juhokat télen sem nem kell félteni. Vastag gyapjú kabátjukkal ellenállnak a hidegnek, és a hó alól könnyen kikaparják a legelni valót. Ők – a tehenekkel ellentétben – a fagyott füvet is megeszik. Baj csak akkor van, ha az időjárási körülmények miatt jégkéreg fagy a földre, és ilyen esetben takarmányt kell vásárolni, és szüneteltetni a vándorlást.

Tovább drágulhat a sertéshús a sertéspestis miatt

2019. július 17. 08:03

A vágott sertések európai árszintje jelenleg meghaladja kilogrammonként az 1,8 eurót, és egyes előrejelzések szerint a harmadik negyedévben elérheti a 2 eurót kilogrammonként.

Magyar sertéshúsexportról tárgyalt a japán agrártárca képviselője Budapesten

2019. július 5. 17:33

Magyarország az első uniós tagállam, amely megállapodott Japánnal a regionalizációról, az egyezség azonban még csak a baromfihúsra terjed ki, a sertésre nem.

Katonai és rendőri erőket mozgósítanak a sertéspestis miatt Vietnamban

2019. június 30. 06:37

A délkelet-ázsiai országban első alkalommal februárban észlelték az afrikai sertéspestis-vírust, a betegség nagyon gyorsan terjedt, és az ország 63 tartományából hamarosan 42-ben mutatták ki.

Nem kedvez a méhészeteknek a forróság

2019. június 28. 15:03

A növények virágzási időszaka körülbelül felére csökken, emiatt a méheknek kevesebb idejük van nektárt gyűjteni.

Elítélték, amiért borzalmas körülmények között tartotta haszonállatait

2019. február 26. 10:03

A szakhatóság munkatársai a telephelyen több mint egy tucat kecske, egy juh és egy szarvasmarha tetemét találták meg. A láncra vert kutyák előtt állati csontok és végtagmaradványok voltak, azt bizonyítva, hogy a férfi az elpusztult jószágokkal etette a kutyáit.

Csak néhány juh- és kecskefajtára kellene szakosodni

2018. április 24. 10:52

A juh- és kecskeágazat jelenlegi állapotáról adott közre helyzetjelentést a Magyar Állattenyésztők Szövetsége.

Ugató drónok veszik át a juhászkutyák munkáját

2019. március 17. 10:34

Az ember nélküli légi járművek fejlesztése annyira felgyorsult az utóbbi években, hogy egyes új-zélandi állattenyésztők már őket alkalmazzák juhászkutyák helyett.

Növekedett a szarvasmarha- és a sertésállomány

2018. július 11. 12:16

Tavaly decemberhez viszonyítva idén júniusban a szarvasmarha- és a tehénállomány 10 ezerrel, illetve 2 ezerrel nőtt.