Gépinfo
Gépinfo

Ugató drónok veszik át a juhászkutyák munkáját

Ugató drónok veszik át a juhászkutyák munkáját

Szuperfarm

A drónok változatos mezőgazdasági tevékenységeket végeznek. Új-Zélandon juhászkutyák szerepét veszik át, a levegőből figyelik a nyájat, és közben ugatnak is, ha kell. Munkájukat féltő kutyák már meg is barátkoztak velük, állat és gép együttműködik.

Pesszimistább előrejelzések szerint a robotizáció és az automatizáció tömegek munkahely-vesztéséhez vezethet. A valóság persze nem ennyire fekete-fehér, mert az új technológiák, technológiai váltások nemcsak megszüntetnek, hanem értelemszerűen teremtenek is állásokat.

Egy friss hír alapján azonban már nemcsak emberek, hanem állatok is veszélyeztetettek, mert az ő munkájukat is átvehetik a gépek…

Ezúttal a Homo sapiens legjobb barátja, a kutya a technológiaváltás áldozata.

Új-Zélandon több mint egy évszázada nagyon intelligens kutyák terelik és figyelik a szabadban legelő állatcsordákat, teheneket, juhokat stb. A négylábú juhászok gyönyörű képzavarral élve, mostanában komoly vetélytárssal, drónokkal néznek farkasszemet.

Az ember nélküli légi járművek fejlesztése annyira felgyorsult az utóbbi években, hogy egyes új-zélandi állattenyésztők már őket alkalmazzák juhászkutyák helyett. Ráadásul ezek a drónok élethűen utánozzák a kutyák egyik legjellemzőbb adottságát: ugatnak.

A helyi farmerek a 3500 dolláros DJI Mavic Enterprise gépét használják. A gép hangokat képes rögzíteni és hangosbemondóján visszajátszani, azaz utánozni azt.

„Az elmúlt két évben a farmerek megszerették a dróntechnológiát. Drónok koszos, veszélyes és sokszor dögunalmas feladatok kivitelezésébe segítenek be, sőt, gyakran kvázi önmagukban végzik a munkát” – nyilatkozta Adam Kerr, a déli szigeten lévő Christchurch székhelyű DJI Ferntech szakértője.

Corey Lambeth, Észak-Canterbury illetőségű juh- és szarvasmarha tenyésztő, és egyben juhász szintén pozitívan beszélt: „tehén- és borjúterelés közben megfigyeltem, hogy az öreg tehenek nem mindig fogadnak szót az őket őrző kutyáknak. Drónokkal más a helyzet, velük soha nem tennének ilyesmit.”

A csorda gyorsabban mozog, kevesebb stressz éri őket, mintha juhászkutyák vigyáznának rájuk. De a gépek nemcsak a legeltetésben és a folyamatos megfigyelésben, hanem sok másban is segítőkészek. Felülről nézik a farmokat, a víz- és a táplálék-szintet, miközben minimálisan sem zavarják az állatokat és a gazdaság működését.

Jason Rentoul rendező elmondta a Radio New Zealand-nek, hogy két személy és egy kutyacsoport kétórás terelési munkáját egyetlenegy drón 45 perc alatt elvégzi. Attól is megkíméli a tenyésztőt, hogy feleslegesen járjon-keljen a gazdaságban, s töltsön el így órákat. Fentről mindent lát, amit az ember lentről nem.

Drónok és mezőgazdaság románca nem újkeletű, a technológiát a világon mindenhol használják. Dél-Afrikában (a magasabb terméshozam miatt) növények állapotát monitorozzák, kaliforniai borászok a szőlőt figyelik velük, és így tovább. Mivel relatíve közel repülnek a talajhoz, nagy felbontású képeket készítenek. E képek előállítása jóval olcsóbb, mintha valaki ember által vezetett légi járműről fényképezne.

És talán az új-zélandi juhászkutyák sem vesztik el mind a munkájukat. Egyesek már tanulják, hogyan dolgozzanak együtt drónokkal. A gépeket munkatársként, s nem ellenfélként azonosítják.

Farmerek elmondták, hogy a juhászkutyák egyelőre több ok miatt nélkülözhetetlenek: tovább élnek, mint a drónok, rossz időben is dolgoznak, elemeiket nem kell óránként cserélni.

„Mindig lesz hely a kutyáknak. A drónok és minden más elektronikus eszköz hátulütője, hogy a helyszínre kell vinni és fel kell tölteni őket” – összegez Lambeth.

Nem a győzelem a fontos - veterán traktorok szántóversenye

2019. április 22. 04:36

Wales legészakibb megyéje Flintshire, ahol a gazdák azzal akarják beírni magukat a történelembe, hogy öreg traktorokkal rendeznek szántóversenyt. A márciusi volt a 111. verseny.

Csúcstechnológia: automatizált műtrágyaszóró

2019. április 21. 10:36

A mezőgazdasági járműveket, gépeket gyártó DOT Technology és a New Leader Manufacturing bejelentette együttműködését. Első közös termékük egy csúcstechnológiás száraz műtrágyaszóró lesz.

400 forint fölé drágul az üzemanyag

2019. április 15. 12:15

A Mol Nyrt. bruttó 5 forinttal emeli a 95-ös benzin és bruttó 4 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán

Újautó-piac: márciusban Ford, Suzuki, Toyota sorrend alakult ki

2019. április 8. 11:33

Az éves alapú havi bővülés üteme februárban 13,9, míg januárban 11,2 százalékos volt – derült ki a Datahouse adatiból. Tehát míg februárban gyorsult a bővülési dinamika az előző hónaphoz képest, addig márciusban lassult.

Mezőgazdaság Japánban: a drón nem divat, hanem szükség

2018. május 20. 06:38

Japánban 2015 óta be kell jelenteni a mezőgazdasági drónokat, így pontos adatokkal rendelkezik az agrárminisztérium a különböző permetező drónok számáról.

Az ősi selyemúton terjedő mezőgazdasági technológia

2018. január 24. 21:01

Egyre több a bizonyíték, hogy az Ázsia területén élő ősi nomád pásztorkodó közösségek növénytermesztési tevékenységet is folytattak.

Csodálatos téli légifotók - Havas erdők, mezők és legelők madártávlatból

2019. január 12. 14:05

Ha már ilyen sok hó hullott az utóbbi napokban, akkor néhány drónfelvételt is készítettünk a Pilisben.

Bulvár Képgaléria

Ismerd meg a tábládat madártávlatból! - Új, modern szolgáltatással jelentkezik az Agrárközösség

2018. június 12. 15:31

A speciális „monitoring drón” számos olyan adatot szolgáltat, amelyek nemcsak az eredményességet növelhetik, de a legtöbb esetben a költségeket is csökkenthetik.