Gépinfo
Gépinfo

Ugató drónok veszik át a juhászkutyák munkáját

Ugató drónok veszik át a juhászkutyák munkáját

Szuperfarm

A drónok változatos mezőgazdasági tevékenységeket végeznek. Új-Zélandon juhászkutyák szerepét veszik át, a levegőből figyelik a nyájat, és közben ugatnak is, ha kell. Munkájukat féltő kutyák már meg is barátkoztak velük, állat és gép együttműködik.

Pesszimistább előrejelzések szerint a robotizáció és az automatizáció tömegek munkahely-vesztéséhez vezethet. A valóság persze nem ennyire fekete-fehér, mert az új technológiák, technológiai váltások nemcsak megszüntetnek, hanem értelemszerűen teremtenek is állásokat.

Egy friss hír alapján azonban már nemcsak emberek, hanem állatok is veszélyeztetettek, mert az ő munkájukat is átvehetik a gépek…

Ezúttal a Homo sapiens legjobb barátja, a kutya a technológiaváltás áldozata.

Új-Zélandon több mint egy évszázada nagyon intelligens kutyák terelik és figyelik a szabadban legelő állatcsordákat, teheneket, juhokat stb. A négylábú juhászok gyönyörű képzavarral élve, mostanában komoly vetélytárssal, drónokkal néznek farkasszemet.

Az ember nélküli légi járművek fejlesztése annyira felgyorsult az utóbbi években, hogy egyes új-zélandi állattenyésztők már őket alkalmazzák juhászkutyák helyett. Ráadásul ezek a drónok élethűen utánozzák a kutyák egyik legjellemzőbb adottságát: ugatnak.

A helyi farmerek a 3500 dolláros DJI Mavic Enterprise gépét használják. A gép hangokat képes rögzíteni és hangosbemondóján visszajátszani, azaz utánozni azt.

„Az elmúlt két évben a farmerek megszerették a dróntechnológiát. Drónok koszos, veszélyes és sokszor dögunalmas feladatok kivitelezésébe segítenek be, sőt, gyakran kvázi önmagukban végzik a munkát” – nyilatkozta Adam Kerr, a déli szigeten lévő Christchurch székhelyű DJI Ferntech szakértője.

Corey Lambeth, Észak-Canterbury illetőségű juh- és szarvasmarha tenyésztő, és egyben juhász szintén pozitívan beszélt: „tehén- és borjúterelés közben megfigyeltem, hogy az öreg tehenek nem mindig fogadnak szót az őket őrző kutyáknak. Drónokkal más a helyzet, velük soha nem tennének ilyesmit.”

A csorda gyorsabban mozog, kevesebb stressz éri őket, mintha juhászkutyák vigyáznának rájuk. De a gépek nemcsak a legeltetésben és a folyamatos megfigyelésben, hanem sok másban is segítőkészek. Felülről nézik a farmokat, a víz- és a táplálék-szintet, miközben minimálisan sem zavarják az állatokat és a gazdaság működését.

Jason Rentoul rendező elmondta a Radio New Zealand-nek, hogy két személy és egy kutyacsoport kétórás terelési munkáját egyetlenegy drón 45 perc alatt elvégzi. Attól is megkíméli a tenyésztőt, hogy feleslegesen járjon-keljen a gazdaságban, s töltsön el így órákat. Fentről mindent lát, amit az ember lentről nem.

Drónok és mezőgazdaság románca nem újkeletű, a technológiát a világon mindenhol használják. Dél-Afrikában (a magasabb terméshozam miatt) növények állapotát monitorozzák, kaliforniai borászok a szőlőt figyelik velük, és így tovább. Mivel relatíve közel repülnek a talajhoz, nagy felbontású képeket készítenek. E képek előállítása jóval olcsóbb, mintha valaki ember által vezetett légi járműről fényképezne.

És talán az új-zélandi juhászkutyák sem vesztik el mind a munkájukat. Egyesek már tanulják, hogyan dolgozzanak együtt drónokkal. A gépeket munkatársként, s nem ellenfélként azonosítják.

Farmerek elmondták, hogy a juhászkutyák egyelőre több ok miatt nélkülözhetetlenek: tovább élnek, mint a drónok, rossz időben is dolgoznak, elemeiket nem kell óránként cserélni.

„Mindig lesz hely a kutyáknak. A drónok és minden más elektronikus eszköz hátulütője, hogy a helyszínre kell vinni és fel kell tölteni őket” – összegez Lambeth.

Cenio - Az új könnyű és univerzálisan használható kultivátor

2019. december 12. 15:32

A Cenio univerzálisan használható 5 és 25 cm munkamélység között mind sekély tarlóhántáshoz, mind pedig közepes mélységben keverő és a mélyen lazító talajműveléshez.

Minden egy helyen az AXIÁL-nál

2019. december 12. 12:02

Az AXIÁL Kft. a korábbiakhoz hűen, a rendezvény legnagyobb kiállítójaként a D pavilon 5000 négyzetméteres területén rendezi be standját, mutatja be termékeit és szolgáltatásait, melyek között számos világmárka is megjelenik.

Massey Ferguson 5711 S – 110 lóerős, rugózott hidas prémium traktor eddig soha nem látott áron!

2019. december 12. 09:24

A Massey Ferguson univerzális felhasználású traktorszériája- az importőr Austro Diesel GmbH év végi akciójában- rendkívül kedvező áron érhető el. Az erőgép kifejezetten a hazai gazdálkodók igényeire lett kialakítva: rugózott mellsőhíd, frontsúlyozás, légfék berendezés és kukorica sorközbe beférő abroncsozás mind az alapfelszereltség részei.

Már több mint tízezer Vitarát helyeztek forgalomba idén

2019. december 4. 13:10

A szegmensek közötti versenyt stabilan, 32,2 százalékos piaci részesedéssel vezető SUV-piacon a Suzuki Vitara őrzi vezető helyét 20 százalékos részesedéssel.

Drónos növényvédelem – a jövő, vagy forrófejűek szakmaiatlan technikai sportja? – Kérdések és válaszok a dróntechnológiával kapcsolatban

2019. január 7. 08:11

Az elmúlt időszakban rengeteg kétség és kérdés merül fel a dróntechnológiával kapcsolatban, mind szakmai, mind gazdálkodói oldalról. Morva Tamás az Agrárközösség növényorvosa és növényvédelmi üzletág vezetője az alábbi írásban összegezte a leggyakoribb kérdéseket és a válaszokat.

Talán a drónok visszacsábítják a fiatalokat?

2018. szeptember 29. 08:01

Japánban nem titkoltan azt remélik, hogy a joystickkel irányítható drónok visszacsábítják a fiatalokat a földekre.

Repülési engedélyt kapott egy permetező drón Dél-Afrikában

2019. október 14. 11:17

A dróntól igen sokat várnak a farmerek, hiszen 1,5 óra alatt körülbelül 6 hektár területet permetezését végzi el.

Több száz hektárt teszteltünk a drónókkal, megmutattuk az eredményeket

2019. november 24. 11:21

Közös innovációs konferenciát tartott az Agrárközösség és az MKB Bank Hódmezővásárhelyen. A mezőgazdaság modernizációjának egyik eszköze lehet a drón.  Ezt felismerve az Agrárközösség 2017 óta foglalkozik drónokkal és most elérkezettnek látta az időt az eredmények bemutatására.