23℃ 12℃
május 29. Magdolna, Magda, Ervin, Léna
Állattenyésztés

Döbbenetes húsforrással kísérleteznek, ehhez azért gyomor kellene

Agrofórum Online

A legfenntarthatóbban előállítható állati fehérjeforrás lehet egy új tanulmány szerint a pitonhús, amelynek íze a csirkééhez hasonlít.

Tudjuk, hogy az állattenyésztés folyamata jelentős mértékben terheli a környezetet. Ezért a tudósok rendületlenül keresik azokat a lehetőségeket, amelyekkel húst lehet előállítani fenntartható módon. Sokat hallottunk már a rovarfehérjékről, ezekhez képest az európai embertől talán kicsit kevésbé idegen elgondolás a kígyóhús.

Kevéssel is beérik

Tudósok 12 hónapon keresztül két fajt, a kockás és a burmai pitont tenyésztő telepeken végeztek megfigyeléseket Délkelet-Ázsiában. Azt találták, hogy ezek az állatok kevés táplálékkal is beérik, mégis gyorsan szaporodnak – írták meg az eredményeket a Scientific Reports című tudományos folyóiratban.

Mivel sokszor vadásznak a saját testsúlyuknak megfelelő méretű táplálékra (és ebbe a halmazba akár az ember is beleértendő), a sikeres zsákmányszerzést követően sokáig nem esznek. Az elfogyasztott fehérjét pedig remekül hasznosítják – szó szerint szinte a semmiből képesek a legtöbbet kihozni.

Hosszan „eltarthatók”

A pitonokat heti egyszer etették, általában vadon fogott rágcsálókkal és halliszttel. Eközben a kísérlet egyéves időszaka alatt akár napi 46 grammal gyarapodott az állatok testsúlya. Ráadásul a heti egy etetésnek megvan az az előnye, hogy ha megbillen az ellátási lánc, elfogy a takarmány vagy nincs felvásárló, akkor sem kell kényszervágást végezni. Az állatok remekül elvannak, nem halnak éhen és nem öregednek ki az ideális vágási korból. A szélsőséges időjárás sem okoz számukra gondot.

A szaporodási rátájuk is jobb, mint mondjuk egy szarvasmarháé (évi 0,8 tized borjú) vagy egy házisertésé (évi 22-27 malac), ugyanis 50-100 tojást is lerak egy nőstény piton évente.

A trópusi területeken a kígyó teljesen megszokott fogásnak számít, de valószínűleg a nyugati kultúrában nevelkedett embereknek nehézséget okozna átállni a kígyóhúsra. Ezért egyelőre csak egy érdekes alternatívát jelent. Ám ki tudja, lehet, a jövőben a kígyóhús menti meg az emberiséget.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kolosztrumos edények tisztítása sorsdöntő lehet

2025. május 21. 16:10

A kolosztrum életmentő lehet a borjak számára, de csak akkor, ha az itatáshoz használt eszközök megfelelően tiszták.

Hatékonyabb állattartással kevesebb antibiotikum?

2025. május 17. 16:10

A FAO szerint az állattartás hatékonyságának növelése akár 57%-kal is csökkentheti az antibiotikumhasználatot 2040-ig, megelőzve a rezisztencia terjedését.

A jövő takarmánya a rovarfehérje?

2025. május 14. 16:10

A rovarfehérje-alapú takarmányok fenntartható alternatívát kínálnak az állattenyésztésben, de vajon készen áll-e az iparág az áttörésre?

Szigorúbb védekezés: afrikai sertéspestis Szlovákiában

2025. május 9. 16:10

Szlovákiában házisertéseket is érint az ASP, ezért a magyar sertéstartóknak még szigorúbban kell betartaniuk a járványvédelmi szabályokat.

Nem hordunk össze tücsköt, bogarat! - Nagy lehetőség rejlik a rovarfarmok létesítésében

2018. október 20. 04:07

A mai nagy genetikai képességű állatok keveréktakarmányainak egyik fontos komponense a fehérjeforrás. A világ legtöbb országára – így Magyarországra is – jellemző, hogy nem képesek a fehérjetakarmány szükségletet saját termelésből fedezni. A probléma lehetséges megoldásának tűnik: a rovarok takarmányozási célú felhasználása.

Alga lehet a jövő fehérjeforrása

2022. október 11. 15:03

Az algák szárazföldi termesztése válasz lehet a jövő humánélelmezési kérdéseire, miközben az élelmiszeralapanyag-előállítás környezeti fenntarthatóságát is javítaná.

Burgonyafehérje mint alternatíva

2021. július 27. 07:37

A burgonyafehérje egy új növényi eredetű fehérjetermék, amely a burgonyakeményítő gyártása során keletkező melléktermékből állítható elő, így kedvező fenntarthatósági paraméterekkel rendelkezik.

A kalászosok helye a növényi fehérjeforrások között

2024. november 14. 14:40

A növényi eredetű fehérjeforrások minőségének vizsgálatakor fontos figyelembe venni a fehérje biológiai hozzáférhetőségét és aminosav-összetételét is.