14℃ 7℃
szeptember 30. Jeromos, Honória, Hunor
Állattenyésztés

Döbbenetes húsforrással kísérleteznek, ehhez azért gyomor kellene

Agrofórum Online

A legfenntarthatóbban előállítható állati fehérjeforrás lehet egy új tanulmány szerint a pitonhús, amelynek íze a csirkééhez hasonlít.

Tudjuk, hogy az állattenyésztés folyamata jelentős mértékben terheli a környezetet. Ezért a tudósok rendületlenül keresik azokat a lehetőségeket, amelyekkel húst lehet előállítani fenntartható módon. Sokat hallottunk már a rovarfehérjékről, ezekhez képest az európai embertől talán kicsit kevésbé idegen elgondolás a kígyóhús.

Kevéssel is beérik

Tudósok 12 hónapon keresztül két fajt, a kockás és a burmai pitont tenyésztő telepeken végeztek megfigyeléseket Délkelet-Ázsiában. Azt találták, hogy ezek az állatok kevés táplálékkal is beérik, mégis gyorsan szaporodnak – írták meg az eredményeket a Scientific Reports című tudományos folyóiratban.

Mivel sokszor vadásznak a saját testsúlyuknak megfelelő méretű táplálékra (és ebbe a halmazba akár az ember is beleértendő), a sikeres zsákmányszerzést követően sokáig nem esznek. Az elfogyasztott fehérjét pedig remekül hasznosítják – szó szerint szinte a semmiből képesek a legtöbbet kihozni.

Hosszan „eltarthatók”

A pitonokat heti egyszer etették, általában vadon fogott rágcsálókkal és halliszttel. Eközben a kísérlet egyéves időszaka alatt akár napi 46 grammal gyarapodott az állatok testsúlya. Ráadásul a heti egy etetésnek megvan az az előnye, hogy ha megbillen az ellátási lánc, elfogy a takarmány vagy nincs felvásárló, akkor sem kell kényszervágást végezni. Az állatok remekül elvannak, nem halnak éhen és nem öregednek ki az ideális vágási korból. A szélsőséges időjárás sem okoz számukra gondot.

A szaporodási rátájuk is jobb, mint mondjuk egy szarvasmarháé (évi 0,8 tized borjú) vagy egy házisertésé (évi 22-27 malac), ugyanis 50-100 tojást is lerak egy nőstény piton évente.

A trópusi területeken a kígyó teljesen megszokott fogásnak számít, de valószínűleg a nyugati kultúrában nevelkedett embereknek nehézséget okozna átállni a kígyóhúsra. Ezért egyelőre csak egy érdekes alternatívát jelent. Ám ki tudja, lehet, a jövőben a kígyóhús menti meg az emberiséget.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ebzárlat és legeltetési tilalom jön több vármegyében

2025. szeptember 29. 08:10

Október 4-én indul a rókák őszi veszettség elleni vakcinázása a déli és keleti vármegyékben; ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe.

Mit ehetnek a háziállatok ősszel a kerti maradékból?

2025. szeptember 19. 13:10

Őszi takarmányozás praktikusan: így használhatja fel a kert maradékát egészségesen és olcsón az állatok etetésére.

Cukiságbomba hiányosságokkal – így tartják az állatokat!

2025. szeptember 18. 13:10

Csak egyetlen kereskedés felelt meg maradéktalanul a szabályoknak – sok boltban tiltott körülmények között tartják az állatokat.

Miért esik vissza az európai marhahústermelés?

2025. szeptember 15. 16:10

Az EU-ban 2025 első félévében közel 5%-kal esett a marhavágás. A kínálat szűkül, az árak tartósan magasak.