Állattenyésztés

Döbbenetes húsforrással kísérleteznek, ehhez azért gyomor kellene

Agrofórum Online

A legfenntarthatóbban előállítható állati fehérjeforrás lehet egy új tanulmány szerint a pitonhús, amelynek íze a csirkééhez hasonlít.

Tudjuk, hogy az állattenyésztés folyamata jelentős mértékben terheli a környezetet. Ezért a tudósok rendületlenül keresik azokat a lehetőségeket, amelyekkel húst lehet előállítani fenntartható módon. Sokat hallottunk már a rovarfehérjékről, ezekhez képest az európai embertől talán kicsit kevésbé idegen elgondolás a kígyóhús.

Kevéssel is beérik

Tudósok 12 hónapon keresztül két fajt, a kockás és a burmai pitont tenyésztő telepeken végeztek megfigyeléseket Délkelet-Ázsiában. Azt találták, hogy ezek az állatok kevés táplálékkal is beérik, mégis gyorsan szaporodnak – írták meg az eredményeket a Scientific Reports című tudományos folyóiratban.

Mivel sokszor vadásznak a saját testsúlyuknak megfelelő méretű táplálékra (és ebbe a halmazba akár az ember is beleértendő), a sikeres zsákmányszerzést követően sokáig nem esznek. Az elfogyasztott fehérjét pedig remekül hasznosítják – szó szerint szinte a semmiből képesek a legtöbbet kihozni.

Hosszan „eltarthatók”

A pitonokat heti egyszer etették, általában vadon fogott rágcsálókkal és halliszttel. Eközben a kísérlet egyéves időszaka alatt akár napi 46 grammal gyarapodott az állatok testsúlya. Ráadásul a heti egy etetésnek megvan az az előnye, hogy ha megbillen az ellátási lánc, elfogy a takarmány vagy nincs felvásárló, akkor sem kell kényszervágást végezni. Az állatok remekül elvannak, nem halnak éhen és nem öregednek ki az ideális vágási korból. A szélsőséges időjárás sem okoz számukra gondot.

A szaporodási rátájuk is jobb, mint mondjuk egy szarvasmarháé (évi 0,8 tized borjú) vagy egy házisertésé (évi 22-27 malac), ugyanis 50-100 tojást is lerak egy nőstény piton évente.

A trópusi területeken a kígyó teljesen megszokott fogásnak számít, de valószínűleg a nyugati kultúrában nevelkedett embereknek nehézséget okozna átállni a kígyóhúsra. Ezért egyelőre csak egy érdekes alternatívát jelent. Ám ki tudja, lehet, a jövőben a kígyóhús menti meg az emberiséget.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egészségesebb szarvasmarhák? Fűzfakéreg és bors lehet a megoldás

2025. szeptember 4. 16:10

Természetes megoldás a tehenek támogatására: fűzfakéreg és bors adalék segíthet a stresszes időszakok átvészelésében.

Milyen zenét szeret a tehén? A kutatások válaszolnak

2025. augusztus 27. 16:10

Kísérletek szerint a lassú klasszikus zene megnyugtatja a teheneket, növeli a tejhozamot és javítja a jólétüket.

Egységesítés a szarvasmarha-genetikában: új irányt mutat az EU

2025. augusztus 17. 14:10

Az Európai Unió új, egységes tenyészérték-rendszert vezet be, amely forradalmasíthatja a szarvasmarhatenyésztést.

Minőségi bála: szívvel-lélekkel-tapasztalattal + videó

2025. augusztus 5. 16:10

Komjáthi Gábor hazánk legnívósabb lovardáit, és egyik legszínvonalasabb tejelő tehenészetét látja el bálákkal, és garanciát is vállal.