34℃ 20℃
július 24. Kinga, Kunigunda, Kincső, Krisztina
Állattenyésztés

Döbbenetes húsforrással kísérleteznek, ehhez azért gyomor kellene

Agrofórum Online

A legfenntarthatóbban előállítható állati fehérjeforrás lehet egy új tanulmány szerint a pitonhús, amelynek íze a csirkééhez hasonlít.

Tudjuk, hogy az állattenyésztés folyamata jelentős mértékben terheli a környezetet. Ezért a tudósok rendületlenül keresik azokat a lehetőségeket, amelyekkel húst lehet előállítani fenntartható módon. Sokat hallottunk már a rovarfehérjékről, ezekhez képest az európai embertől talán kicsit kevésbé idegen elgondolás a kígyóhús.

Kevéssel is beérik

Tudósok 12 hónapon keresztül két fajt, a kockás és a burmai pitont tenyésztő telepeken végeztek megfigyeléseket Délkelet-Ázsiában. Azt találták, hogy ezek az állatok kevés táplálékkal is beérik, mégis gyorsan szaporodnak – írták meg az eredményeket a Scientific Reports című tudományos folyóiratban.

Mivel sokszor vadásznak a saját testsúlyuknak megfelelő méretű táplálékra (és ebbe a halmazba akár az ember is beleértendő), a sikeres zsákmányszerzést követően sokáig nem esznek. Az elfogyasztott fehérjét pedig remekül hasznosítják – szó szerint szinte a semmiből képesek a legtöbbet kihozni.

Hosszan „eltarthatók”

A pitonokat heti egyszer etették, általában vadon fogott rágcsálókkal és halliszttel. Eközben a kísérlet egyéves időszaka alatt akár napi 46 grammal gyarapodott az állatok testsúlya. Ráadásul a heti egy etetésnek megvan az az előnye, hogy ha megbillen az ellátási lánc, elfogy a takarmány vagy nincs felvásárló, akkor sem kell kényszervágást végezni. Az állatok remekül elvannak, nem halnak éhen és nem öregednek ki az ideális vágási korból. A szélsőséges időjárás sem okoz számukra gondot.

A szaporodási rátájuk is jobb, mint mondjuk egy szarvasmarháé (évi 0,8 tized borjú) vagy egy házisertésé (évi 22-27 malac), ugyanis 50-100 tojást is lerak egy nőstény piton évente.

A trópusi területeken a kígyó teljesen megszokott fogásnak számít, de valószínűleg a nyugati kultúrában nevelkedett embereknek nehézséget okozna átállni a kígyóhúsra. Ezért egyelőre csak egy érdekes alternatívát jelent. Ám ki tudja, lehet, a jövőben a kígyóhús menti meg az emberiséget.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hazánk újra madárinfluenza‑mentes – mit jelent ez a gyakorlatban?

2025. július 22. 08:10

Július 5-től hazánk hivatalosan is mentes a madárinfluenzától – ez fontos mérföldkő az állattenyésztők és az exportpiacok számára.

Fűfehérje: új fehérjeforrás a tejágazatban?

2025. július 3. 14:10

Holland innováció: fűből nyert fehérje válthatja a szóját, miközben csökkentheti a nitrogénkibocsátást és a trágya mennyiségét.

Juhhimlő Romániában: mi következik?

2025. június 19. 14:10

Romániában először azonosították a juhhimlő vírusát. A betegség gyorsan terjed, és komoly gazdasági károkat okozhat az állattartóknak.

Drágulás jöhet a mézpiacon: súlyos kiesést jelentettek

2025. június 11. 11:10

Az ukrán méhészek gyenge évre és mézdrágulásra számítanak – az akácot elvitte a fagy, a napraforgó sem ígér sokat.

A kalászosok helye a növényi fehérjeforrások között

2024. november 14. 14:40

A növényi eredetű fehérjeforrások minőségének vizsgálatakor fontos figyelembe venni a fehérje biológiai hozzáférhetőségét és aminosav-összetételét is.

Burgonyafehérje mint alternatíva

2021. július 27. 07:37

A burgonyafehérje egy új növényi eredetű fehérjetermék, amely a burgonyakeményítő gyártása során keletkező melléktermékből állítható elő, így kedvező fenntarthatósági paraméterekkel rendelkezik.

Nem hordunk össze tücsköt, bogarat! - Nagy lehetőség rejlik a rovarfarmok létesítésében

2018. október 20. 04:07

A mai nagy genetikai képességű állatok keveréktakarmányainak egyik fontos komponense a fehérjeforrás. A világ legtöbb országára – így Magyarországra is – jellemző, hogy nem képesek a fehérjetakarmány szükségletet saját termelésből fedezni. A probléma lehetséges megoldásának tűnik: a rovarok takarmányozási célú felhasználása.

Bővülő lehetőségek a rovarok felhasználhatóságában

2018. február 26. 14:29

Napjainkban egyre nő az igény a gazdasági állatok takarmányozásában az alternatív fehérjeforrások felhasználása iránt a hagyományos fehérjeforrások kiváltására.