Állattenyésztés
Állattenyésztés

Kevesen foglalkoznak fürjtenyésztéssel, pedig nagy lehetőségeket rejt

Kevesen foglalkoznak fürjtenyésztéssel, pedig nagy lehetőségeket rejt

Agrofórum Online

Urbanics Viktória ős- és kistermelő 2016-ban indította vállalkozását. Esztergom külterülete, ahol az állomány is található, megfelelő hely a fürjtenyészésre. Elmondása alapján Komárom-Esztergom megyében kevés fürjtenyésztő munkálkodik, többek közt ez inspirálta őt, hogy elkezdje ezt az érdekes és jelenleg nem mindennapinak mondható tevékenységet.

A kis agrárvállalkozás gazdasági alapját képezi, hogy a tenyésztett, tartott fürjeket élő állatként (napos és előnevelt fürj + kifejlett) és húsként is értékesíteni lehet. Ezen kívül az étkezési fürjtojás és tenyésztojás eladásából is képződhet bevétel. Az értékesítés háztól, illetve a jól működő Komárom-Esztergom megyei piacokon és bevásárló közösségekben történnek.

Urbanics Viktória számára fontos lenne a jövőben a feldolgozottság növelése, aminek egyik klasszikus példája a fürjtészta, de sok különleges módja van még a tojás felhasználásának. A jövőben, amennyiben mód van rá, pályázati lehetőséget is igénybe venne, hiszen egy új, különálló épület szükséges ahhoz, hogy a kis gazdaság bővülni tudjon.

Mit is érdemes tudni a fürjekről?

A fürj (Coturnix coturnix) a madarak osztályának tyúkalakúak (Galliformes) rendjébe és a fácánfélék (Phasianidae) családjába tartozó faj. Európában és Ázsiában őshonosan költ. Az eurázsiai kontinensen költő vad alfajok vonulnak, a telet az Európában költő madarak Észak-Afrikában töltik. A természetes élőhelye a sík- és dombvidéki mezőgazdasági területek, ahol főleg gabona- és lóheremezőkön, illetve extenzíven használt vagy parlagon levő réteken honos.

Testhossza 16-18 cm, a szárnyfesztávolság 32-35 cm, testtömege 75-135 g. Nyaka és begye rozsdabarna, fehér foltokkal, fekete pettyekkel, háta vörhenyesbarna, finom fekete mintázattal, alsó teste fehéres-sárga, csőre szürke, lába rózsaszín. Fészekalja 9-13 tojásból áll, melyen 16-17 napig kotlik. Az egyedül kotló tojó nagyon eltökélten ül a tojásokon, csak legvégső esetben menekül el zavarás esetén. A fiókák röpképesek és három-négy hónapos korukban már ivarérettek. A fürj évente kétszer-háromszor költ.

Fürjtojás

Egy fürjtojás mindössze 10 g-ot nyom, és az energiatartalma is csekély, 15 kilokalória van benne. Ez a tyúktojás ötöde-hatoda csupán. Ugyanakkor a kicsiny méretéhez képest feltűnően értékes a beltartalma: proteinekben, A-, B1-, B2-, C-, D3-, E-vitaminokban és ásványi anyagokban (például foszforban, káliumban, vasban, cinkben) igen gazdag. Koleszterin viszont kevés van benne, így szív- és érrendszeri betegek is bátran fogyaszthatják.

Megtalálható benne a lizozim nevű enzim, amelyet a szervezet természetes antibiotikumának tartanak, mivel bizonyos mikroorganizmusok ellen hat (szétroncsolja a sejtfalukban található fehérjét, a mureint). A lizozim többek között a könnyben, az emberi nyálban és a tojásfehérjében található meg. A fürjtojást több állapot, betegség esetén kúraszerűen ajánlják: így például légzőszervi fertőzések, gyulladásos, allergiás eredetű gondok, asztma, emésztőrendszeri betegségek, általános gyengeség, idegkimerültség esetén, immunerősítőnek, műtét vagy sugárkezelés utáni roborálásra javasolják. Az idegrendszer és a szív működésére, az agy teljesítményére is jótékonyan hat.

Mocsi Ádám
MNVH Komárom-Esztergom megyei területi felelős

(videkihalozat.eu)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

„Kóstolgatja” az embereket a madárinfluenza vírus

2024. június 8. 12:10

Elhullott házimacskánál is azonosították a kórokozót. Ezzel együtt az emberi fertőződés kockázata továbbra is elhanyagolható.

Így védhetjük meg a sertéseket az istállólegyektől

2024. június 3. 08:40

Az istállólégy higiéniai probléma, mivel betegségeket terjeszt a sertés- és szarvasmarha-istállóban, másrészt a termelékenységet is csökkenti.

Az egyik nagy ukrán sertéstenyésztő újraindítaná az ágazatot

2024. május 21. 09:10

A KSG Agro, Ukrajna egyik legismertebb sertéstenyésztő vállalata partnerprogramot indított elválasztott malacokat, valamint tanácsadást kínálva.

Rovarlárvákból készítenek takarmányt Magyarországon

2024. május 20. 08:10

Az Agroloop helyi élelmiszer-feldolgozók takarmány minősítésű melléktermékeit használja a lárvák etetésére.

Biotojás-termelő céget választottak az Év Biogazdaságának

2021. november 4. 05:36

Az „Év Biogazdasága” címet nyerte el a Biolla Kft., mely a Farm Tojás Csoport egyik termelő vállalata.

Eördögh András és az ő szívós kunfakó lovai

2021. február 28. 05:37

A kunfakó a hosszú távú lovas túrákra, a lovas íjászatra, a játékos lovas elemek céljára mind alkalmas. Emellett kiegyensúlyozott idegrendszerű, ideális "gyermekló".

Gyengülő pénzügyi teljesítmény a mezőgazdaságban

2018. március 14. 08:24

Folyamatosan gyengül a hazai mezőgazdaság jövedelem termelése, és középtávon nem is várható, hogy ez a folyamat megforduljon.

Újabb 80 milliárd forintra lehet pályázni

2020. május 28. 13:38

Az elnyerhető támogatás maximális összege az eddigi 500 millió forint helyett 2 milliárd forint lesz, a pályázatokat a Vidékfejlesztési Programból finanszírozzák.